Pasze dla świń zazwyczaj wymagają od 15 do 25 procent surowego białka, aby zapewnić rosnącym świniom odpowiednie spożycie aminokwasów. Alternatywy dla tradycyjnych źródeł białka w paszach, takich jak soja i mączka rybna, obejmują nasiona bawełny, perillę, len i słonecznik. Zbadano również alternatywne źródła białka paszowego pochodzące z przetworzonych materiałów zwierzęcych lub owadzich. Wartość handlowa lub wykorzystanie tych alternatywnych źródeł na jakąkolwiek większą skalę wymaga dokładnego zbadania ich modelu biznesowego, struktury cen i bezpieczeństwa. Obecnie duże firmy oferują produkty białkowe na bazie larw owadów przeznaczone do włączenia do paszy dla świń. Larwy czarnej muchy (ang. black soldier fly - BSF) są imponującym konsumentem roślinnych/zwierzęcych materiałów odpadowych. Przekształcają od 12 do 25% stałej biomasy w masę larwalną, które następnie mogą być przetworzone na białko paszowe. Tak więc dla tych kilku firm opracowujących źródła białka z larw owadów, które mogą być dostarczane do młynów paszowych i rolników, wpływ na zrównoważony rozwój pozyskiwania larw mają: bezpieczne źródła pożywienia dla larw, testy bezpieczeństwa produktów, porównawcze koszty produkcji itp.
Ramy prawne
Wiele wytycznych rządowych ogranicza sprzedaż produktów zawierających materiały pochodzenia owadziego i źródła substratów odpadowych, na których można hodować i sprzedawać produkty larwalne, z rygorystycznym planem wytycznych bezpieczeństwa HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) niezbędnym do wprowadzenia na rynek larw BSF jako odzwierzęcy składnik paszy. W przypadku pasz dla świń ważne jest, aby ograniczyć dostęp larw do źródeł odpadów zawierających materiały pochodzące od przeżuwaczy lub świń (wewnątrzgatunkowe).
Ramy biznesowe
Komercyjna produkcja larw owadów przeznaczonych na paszę dla zwierząt wymaga odpowiednich źródeł substratu owadów (np. tanich materiałów odpadowych), procesów hodowli i przetwarzania owadów kontrolowanych przez HACCP, testowania produktów i procesów pod kątem znanych patogenów i zawartości metali ciężkich. Okres wzrostu larw w płytkich pojemnikach na skalę handlową często wymaga wysokich nakładów pracy. Terminy przechowywania i przydatności do spożycia produktów wymagają ustalenia. Obecne porównanie kosztów larw owadów ze wszystkimi innymi źródłami białka paszowego pozostaje niekorzystne. Rzeczywisty współczynnik konwersji larw BSF przekształcających substraty w użyteczny produkt białkowy wymaga dokładnej analizy – zakładając, że zawartość wody w substratach odpadowych wynosi 80 procent, a następnie 1 tona metryczna odpadów dostarczonych do obiektu komercyjnego nadal posłuży wytworzeniu tylko 50 kg suchej masy larw.
Problemy z bezpieczeństwem
- Patogeny: substrat używany do produkcji larw owadów (np. odpady roślinne i zwierzęce) może być złożony z różnych materiałów i zawierać różne patogeny bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Larwy BSF mogą przez cały okres produkcji przechowywać w jelitach i na powłokach wiele znanych niebezpiecznych bakterii, np. Salmonella. Odpowiednie przetwarzanie mające na celu wyeliminowanie tych patogenów wymaga zatem starannego wykluczenia materiałów produkcyjnych lub personelu. Wyeliminowanie ryzyka występowania materiału prionowego w produktach larwalnych można osiągnąć jedynie poprzez całkowite ograniczenie materiałów pochodzących od przeżuwaczy lub świń (wewnątrzgatunkowych). Odporne patogenne grzyby i pasożyty, takie jak Enterocytozoon i Cryptosporidium oraz nicienie, mogą stanowić znaczne zagrożenie ze względu na ich zdolność do przetrwania w materiale larw owadów. Możliwe, że karmienie zwierząt larwami owadów może ułatwiać przeniesienie genetyczne niekorzystnych plazmidów, takich jak geny oporności na antybiotyki. Najnowsza historia wykazała, że materiały paszowe dla świń, skażone wirusami przemieszczane są po całym świecie, co ma katastrofalne skutki dla branży świń.
- Metale ciężkie i pestycydy: wiadomo, że larwy owadów gromadzą metale ciężkie, takie jak kadm, ołów, rtęć i arsen, dlatego w ramach HACCP konieczne jest testowanie poszczególnych partii. Inne bardziej korzystne badania wykazały, że larwy BSF mogą rozkładać antybiotyki i pestycydy.
Co z przekształcaniem odpadów obornika i resztek żywności (pomyj) w białko paszy dla zwierząt?
Jest to możliwe, jeśli obornik zwierzęcy (np. od drobiu) i odpady żywnościowe są starannie pozyskiwane, przetwarzane i testowane, a następnie wykorzystywane jako substrat dla larw BSF. Następnie przetworzone larwy BSF mogą być stosowane jako składnik pasz dla innych gatunków, np. świń lub zwierząt wodnych. Ale biorąc pod uwagę ogromną liczbę patogenów, których wszystkich realistycznie nie można przeanalizować, nieprzewidywalność, zmienność obornika/odpadków spożywczych, potencjalne ryzyko i percepcję, wątpliwe jest, aby ta koncepcja spotkała się z aprobatą organów regulacyjnych w wielu krajach. Chociaż obornik można pozyskiwać lokalnie w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się chorób egzotycznych, a pewne etapy przetwarzania mogą eliminować patogeny, bierne przenoszenie chorób przez owady nadal stanowi poważny problem. Jeśli larwy BSF są karmione czymś, co może być sklasyfikowane jako odpadowa żywność od ludzi (pomyje), wówczas larwy zostaną również sklasyfikowane jako pomyje, o ile nie nastąpi zatwierdzony proces.
Realia hodowli larw owadów: niektóre z zalet i wad
Zalety | Wady |
---|---|
Większa stabilność produkcji pasz i zasady obiegu zamkniętego | Komercyjna hodowla owadów wymaga nowych umiejętności i jest skomplikowana |
Larwy owadów mają wysoką wydajność konwersji | Nieznane zagrożenia i ryzyka |
Mniejsza zależność od transportu i importu składników pasz | Koszt produkcji użytkowego składnika pasz jest znacznie wyższy (2-3 x) w porównaniu do obecnych liderów rynku np. śruty sojowej |
Wymaga mniejszej ilości ziemi i wody w porównaniu z innymi źródłami białka paszowego | Monitorowanie zagrożeń higienicznych jest bardziej złożone i kosztowne |
Wysokie koszty produkcji można przezwyciężyć dalszymi inwestycjami i skalą | Wiele substratów, np. odpady obornikowe, nie mają aprobaty regulacyjnej i są trudne do transportu |
Daje innowacje i wiedzę, które można wykorzystać do poprawy stabilności pasz dla zwierząt w przyszłości | Produkcja owadów na skalę komercyjną może wymagać wyższych kosztów kapitału i pracy |