1. Komunikacja między lekarzem weterynarii a rolnikiem
Wiedza i doświadczenie lekarza weterynarii są ważne, ale nie są wystarczające. Najcenniejsze informacje zostaną dostarczone przez hodowcę, ponieważ zna on swoje świnie i wiele szczegółów, których weterynarz może nie widzieć lub nie znać. Te dwukierunkowe informacje są kluczowe. Leczenie rozpoczyna się od odpowiedzi na pytania takie jak: Jaki mamy problem? Kiedy został wykryty? Jakie są objawy? Jakie mamy środki? Jaką strategię zastosujemy? Jakie instalacje posiadamy? itd.
2. Strategia
Czas poświęcony na podjęcie tej decyzji jest najbardziej opłacalną inwestycją w celu zminimalizowania okresu między pojawieniem się objawów a rozpoczęciem leczenia; ale nie możemy się spieszyć: dobra diagnoza musi obejmować ocenę "ryzyka / kosztów / korzyści" choroby w ujęciu globalnym. Cel ekonomiczny nie jest jedyną decyzją, jaką należy podjąć w programie leczenia.
3. Jakość wody
Termin "jakość wody" jest zmienny i zależy od czynników klimatycznych, właściwości gleby i działalności człowieka. Oczywiste jest, że dostępna woda musi być dobrej jakości, ale czasami nie jest to kontrolowane. Słaba jakość wody nie tylko sprawia, że leki są nieskuteczne, ale może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia świń. Właściwości organoleptyczne, chemiczne, fizyczne i biologiczne wody muszą być utrzymywane na stałym poziomie i w bezpiecznym dla świń zakresie.
4. Rozpuszczalność produktu
Rozpuszczalność zależy od produktu i jakości wody. W tym artykule widzieliśmy, że cząsteczka musi być zdolna do jonizacji, aby mogła być rozpuszczalna w wodzie, w przeciwnym razie będzie się osadzać. Synergiczne kombinacje antybiotyków są również bardzo ważne dla ostatecznej rozpuszczalności mieszanki. Dwie cząsteczki będą bardziej kompatybilne, jeśli ich charakterystyka kwasowo-zasadowa jest podobna.
5. Stabilność produktu
Stabilny produkt będzie utrzymywał swoje właściwości na stałym poziomie od momentu wyprodukowania do daty ważności. W tym artykule przedstawiliśmy reakcje chemiczne w stanie "stałym" między substancją czynną a rozczynnikiem, zmiany fizyczne w cząsteczkach oraz wpływ środowiska. W "roztworze" mamy do czynienia z działaniem temperatury, pH, światła, tlenu itp. Degradacja ta powoduje niestabilność, niepożądane zmiany w działaniu, a produkty degradacji mogą powodować toksyczność.
6. Podawanie leku i dawka
Znajomość systemów leków i wiedza o tym, jak dawkować, to krytyczne punkty w leczeniu. Zasadniczo mamy dwa systemy, dozownik przepływowy i zbiornik, a każdy z nich ma zalety i wady.
7. Zakres terapeutyczny
Dawka leku musi być obliczona w celu osiągnięcia niezbędnych poziomów w osoczu, aby wywołać pożądany efekt terapeutyczny. Niedostateczna dawka, oprócz tego, że nie wywołuje oczekiwanego efektu terapeutycznego, sprawia, że koszt wody jest wyższy, pogarsza zdrowie i wydajność zwierząt, a co gorsza, zwiększa ryzyko wytworzenia oporności.
8. Instalacje
Punktem wyjścia jest posiadanie instalacji w idealnym stanie utrzymania i wybór właściwego leku, tak aby zwierzęta otrzymywały właściwą dawkę, unikając zanieczyszczeń krzyżowych. Rodzaj poideł musi być brany pod uwagę oddzielnie, ponieważ istnieje bezpośredni związek między oszczędnościami w zakresie leków a rodzajem poidła (zastosowanie, konstrukcja i lokalizacja). Kiedy mówimy o wydajnym podawaniu leków, musimy kontrolować całościowo wszystkie krytyczne punkty instalacji:
9. Monitorowanie spożycia
Zapotrzebowanie na wodę nigdy nie zostało prawidłowo zdefiniowane, ponieważ ma na nie wpływ wiele indywidualnych czynników, które są trudne do określenia. Istnieje wiele czynników, które mają wpływ na przykład na temperaturę otoczenia i temperaturę wody, wilgotność względną, schemat picia, objętość przepływu, rodzaj poidła itp. Znajomość rzeczywistego zużycia za pomocą wodomierzy powinna być powszechną praktyką w celu prawidłowego podawania leków.
10. Wzorzec picia
Znajomość wzorca zachowania świń podczas picia będzie niezbędna do przeprowadzenia działań leczniczych. W warunkach hodowlanych obserwujemy anomalie, które mogą zmienić normalny wzorzec: na przykład prosięta, które konkurują o wodę w ciągu dnia, wywołują szczyty konsumpcji w nocy, kiedy powinny spać. Rozróżniamy również wzorce w zależności od etapu produkcji: na etapie tuczu wpływ ma temperatura; u ciężarnych loch wpływ ma karmienie; a u loch karmiących wpływ ma produkcja mleka.
11. Konserwacja i czyszczenie
Wnioski wyciągnięte z tego artykułu pokazują, jak ważne jest czyszczenie po podaniu leków i unikanie mieszania produktów, które mogą zagrażać zdrowiu / rozwojowi produkcyjnemu świń i powodować niedrożność. Podczas przestojów i po podaniu leków zwierzętom musimy kontrolować punkty krytyczne ( konstrukcja i konserwacja) w celu utrzymania bezpieczeństwa biologicznego. Ponadto należy zapewnić ciągłość ilości i jakości wody dostarczanej czystymi i zdezynfekowanymi rurami.