X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Raport z kolumbijskiej fermy "La Bonita"

Farma La Bonita położona jest między tropikalnymi górami na wysokości 2000 m, co nadaje jej wysoki status zdrowotny. Podczas naszej wizyty pokazano nam procedury zarządzania gospodarstwem i obiekty, w tym ciekawy karmnik dla prosiąt odsadzonych.

Ten artykuł jest pierwszym z serii artykułów i wywiadów, które zabiorą nas w podróż do odkrywania różnych gospodarstw i systemów produkcyjnych na całym świecie. W tej serii nie staramy się analizować tych gospodarstw, ale raczej pokazać je takimi, jakie są, aby odkryć różnice między systemami produkcji na poziomie globalnym.

Podczas tej wizyty byliśmy w jednym z największych obszarów produkcji trzody chlewnej w Kolumbii. Farma znajduje się w Santo Domingo, w północno-wschodnim regionie Antioquia, w prowincji Antioquia.

Nazwa farmy, którą odwiedziliśmy, to „ La Bonita” , czyli „piękna” po polsku, co jest trafną nazwą, biorąc pod uwagę położenie farmy - pośrodku tropikalnych gór, na wysokości 2000 metrów, do której można dotrzeć tylko pokonując zakręty górskich przełęczy. Farma znajduje się 65 km od Medellín, ale dotarcie do niej zajmuje prawie dwie godziny ze względu na jej wyjątkową lokalizację, która nadaje jej wysoki status zdrowia.

Farma należy do firmy Agrocarnes „La Bonita” i współpracuje z genetyką Hypor, dystrybuowaną przez Porcigenes S.A., który jest wyłącznym dystrybutorem Hypor w Kolumbii i któremu dziękujemy za pomoc.

Podczas wizyty towarzyszyli nam Hector Marín (kierownik gospodarstwa), Andrés Felipe Vallejo (technik handlowy w Porcigenes S.A.) Nelson Adrian Restrepo (kierownik ds. Kluczowych klientów Hypor w Ameryce Łacińskiej) i Carlos Martins (dział techniczny Hypor).

Podczas wizyty towarzyszyli nam Hector Marín (kierownik gospodarstwa), Andrés Felipe Vallejo (technik handlowy w Porcigenes S.A.) Nelson Adrian Restrepo (kierownik ds. Kluczowych klientów Hypor w Ameryce Łacińskiej) i Carlos Martins (dział techniczny Hypor).

Podczas wizyty towarzyszyli nam Hector Marín (kierownik gospodarstwa), Andrés Felipe Vallejo (technik handlowy w Porcigenes S.A.) Nelson Adrian Restrepo (kierownik ds. Kluczowych klientów Hypor w Ameryce Łacińskiej) i Carlos Martins (dział techniczny Hypor).

La Bonita to mała farma, zbudowana 4 lata temu dla 140 loch, której projekt uwzględnia podwojenie liczebności w przyszłości. Łącznie, wraz z innym gospodarstwem na 100 samic produkcyjnych, obecna łączna populacja firmy wynosi 250 macior.

Ferma jest dwuobiektowa, podzielona na 3 budynki:

  • Budynek z lochami ciężarnymi - 100% ruszt
  • Budynek porodowy z 3 porodówkami po 12 kojców, dopasowanymi do liczby docelowych porodów na partię
  • Odchowalnia, czyli Obiekt 2, z 4 pomieszczeniami po 144 świnie każde.

Na stałe w gospodarstwie pracują dwie osoby. W wieku 10 tygodni prosięta są wywożone. Prosięta spędzają 3 tygodnie na porodówkach (laktacja) i 7 tygodni w Obiekcie 2.

Woda używana na fermie pochodzi z pobliskich strumieni. Woda jest pompowana do zbiornika, w którym jest chlorowana. Wszystkie pasze pochodzą od zewnętrznej firmy paszowej.

Od czasu wprowadzenia nowej genetyki do gospodarstwa, produkcyjność z roku na rok poprawiała się i osiągnęła bardzo zadowalające poziomy:

% wskaźnik porodów 89.6
Wszystkie urodzone 13.2
Żywo urodzone 12.1
% martwo urodzonych 3.89
Śmiertelność przed odsadzeniem 7.9
Prosięta odsadzone na miot 11.11
Mioty/locha/rok 2.55
Odsadzone/locha/rok 28.3
Masa przy odsadzeniu (kg) 6.57
Kg odsadzone/locha/rok 185.9

Zarządzanie fermą

La Bonita stosuje 2-tygodniowy system porodowy, w którym zwierzęta remontowe pochodzą z zewnątrz i przybywają co miesiąc - w wadze około 70 kg i w wieku 4 miesięcy w momencie przybycia.

Obszar dla knurów i miejsce, w którym zloszki remontowe wchodzą na farmę

Obszar dla knurów i miejsce, w którym zloszki remontowe wchodzą na farmę

Samice aklimatyzują się na farmie w kojcach do ukończenia 220 dni, kiedy są zabrane do budynku ciążowego, aby loszki przyzwyczaiły się do kojców podczas cyklu rujowego, są sprawdzane pod kątem rui i kryte konwencjonalną sztuczną inseminacją w kolejnych rujach, gdy mają około 240 dni.

Kojce ciążowe z dozownikami pasz i kurtynowym systemem wentylacyjnym

Kojce ciążowe z dozownikami pasz i kurtynowym systemem wentylacyjnym

Lochy przez całą ciążę przebywają w kojcach pojedynczych, karmione się dwa razy dziennie aż do ich wejścia do pomieszczeń porodowych, gdzie po porodzie mają 21 dni laktacji.

Kojce w pierwszych tygodniach porodu pomagają w optymalnej kontroli środowiska lochy i prosiąt

Kojce w pierwszych tygodniach porodu pomagają w optymalnej kontroli środowiska lochy i prosiąt

Karmienie w laktacji odbywa się ręcznie z maksymalnie 8 karmieniami dziennie, co maksymalizuje zużycie paszy przez lochę i pozwala farmie osiągnąć średnią masę prosiąt odsadzonych 6,5 kg.

Dobre przyrosty w czasie laktacji i po odsadzeniu

Dobre przyrosty w czasie laktacji i po odsadzeniu

Po odsadzeniu każdą grupę zwierząt przenosi się do Obiektu 2, czyli odchowalni, gdzie pozostają przez 7 tygodni, aż osiągną średnią masę 30 kg. Stamtąd są wysyłane do własnych zakładów produkcyjnych w celu produkcji 115 kg świń z immunokastracją.

Odpowiednie żywienie nowo odsadzonych świń jest kluczem do ich przyszłego rozwoju

Odpowiednie żywienie nowo odsadzonych świń jest kluczem do ich przyszłego rozwoju

Byliśmy zaskoczeni rodzajem zastosowanego podajnika paszy. Jak widać na zdjęciu, jest ręcznie robiony przez personel gospodarstwa.

Podajniki paszy wykonane przez personel

Podajniki paszy wykonane przez personel

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji