X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rola personelu fermy w transmisji PRRSV

Zasady bioasekuracji powinny być realizowane we wszystkich gospodarstwach bez wyjątku, a mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, a następnie środkiem dezynfekcyjnym powinno być obowiązkowe w tych fermach gdzie prysznic nie jest obligatoryjny. 

20 kwiecień 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Artykuł

Further assessment of fomites and personnel as vehicles for the mechanical transport and transmission of porcine reproductive and respiratory syndrome virus. Pitkin A, Deen J, Dee S. Can J Vet Res. 2009 October; 73(4): 298–302

 

Omówienie artykułu

Co było badane?

Zasady bioasekuracji powinny być realizowane we wszystkich gospodarstwach, bez wyjątków, także dla osób wizytujących fermę
Zasady bioasekuracji powinny być realizowane we wszystkich gospodarstwach bez wyjątku, a mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, a następnie środkiem dezynfekcyjnym powinno być obowiązkowe w tych fermach gdzie prysznic nie jest obligatoryjny.  
Skuteczna eliminacja PRRSV została potwierdzona na pojedynczych fermach trzody chlewnej, jednak zanotowano przypadki ponownego zakażenia przez pośrednie zawleczenie wirusa. Drogami transmisji są głównie pracownicy gospodarstwa i ich sprzęt (zanieczyszczone igły, buty i kombinezon).

Celem niniejszej pracy było dokonanie ponownej oceny roli personelu w transmisji PRRSV między populacjami świń, wykorzystując duże grupy PRRS-pozytywnych świń znajdujących się w obiektach hodowlanych.

W jaki sposób przeprowadzono badanie?

Badanie przeprowadzono na 340 świniach: Chlewnia, która została użyta jako źródło wirusa mieści 300 świń (obiekt B, gdzie 100 świń zostało zainokuluowanych donosowo PRRSV), podczas gdy pozostałe 40 świń służyło jako grupa badawcza, nienarażona (A, n = 20) i narażona na ekspozycję populacja (C, n = 20).

 

schemat

Rysunek 1. Schemat przedstawiający lokalizację obiektów, w których przeprowadzano badanie oraz codzienny kierunek przemieszczania się ludzi pomiędzy nimi. Strzałki wskazują kierunek, w którym pracownicy przemieszczali się codziennie w okresie badania. Charakterystyka poszczególnych budynków:
Dom: Tutaj codziennie rozpoczynano badania zawarte w protokole - w tym prysznic.
Obiekt "A" PN (populacja nie narażona na ekpozycje ): To miejsce służyło potwierdzeniu, że nie ma transmisji PRRSV przez personel, który nie miał kontaktu z wirusem przed wejściem.
Obiekt "B" PŹ (populacja źródłowa) Tutaj znajdowały się dodatnie na PRRSV zwierzęta, które zostały wykorzystane do zwiększenia ekspozycji wirusa na personel przed wejściem do obiektu C.                                                                    
Obiekt "C": PE (populacja narażona na ekspozycje) To miejsce służyło do oceny, czy doszło do transmisji PRRSV do naiwnych świń po kontakcie z personelem, który uległ wcześniej kontaminacji.

Trzy osoby uczestniczyły w badaniu: wzięli prysznic, nosili specjalną odzież i obuwie. Szli z obiektu A do obiektu B gdzie znajdowały się zakażone świnie, a następnie do obiektu C. Podczas pobytu w obiektach A i B, pracownicy nosili kombinezony i buty, myli ręce, a następnie przeprowadzali normalne zabiegi, które wykonuje się na wszystkich gospodarstwach trzody chlewnej (sprawdzanie karmideł, poideł, kontroli i leczenia zwierząt, itp).

Po codziennej kontroli w obiekcie B personel przechodził do obiektu C, gdzie wchodził do kojców bez zmiany butów czy kombinezonów używanych w obiekcie B i mycia rąk. Worki z paszą, sprzęt do badania krwi i poskramiania zwierząt został również zabrane bezpośrednio z obiektu B do obiektu C, bez wcześniejszego mycia i dezynfekcji.

Eksperyment trwał 2 tygodnie w tym czasie wykonano 7 powtórzeń. W dniach 2, 5, 7, 9, i 12 pobierano próbki krwi od świń z populacji narażonej i nienarażonej na ekspozycje wirusa.

Pobrano także wymazy z rąk personelu, butów i kombinezonów, a próbki powietrza i zebrane owady przebadano na obecność RNA wirusa PRRS.

 

Jaki wynik otrzymano?

Nie było transmisji PRRSV do obiektu A (wszystkie zbadane wymazy i próby powietrza były ujemne) w każdym z 7 powtórzeń we wszystkich pobranych próbach krwi (n = 700) wyniki także były ujemne.

Z drugiej strony, przeniesienie PRRSV do obiektu C potwierdzono we wszystkich 7 powtórzeniach, a RNA wirusa wykryto na kombinezonach, butach i innym wyposażeniu. Ponadto, transmisje PRRS do budynku C zaobserwowano we wszystkich 7 powtórzeniach. Co najmniej u jednej świni w każdym powtórzeniu wykryto RNA wirusa PRRS w surowicy krwi. Ta infekcja została potwierdzona we wszystkich 7 powtórzeniach między 5 a 7 dniem.

PRRSV nie zaobserwowano w obiekcie C, gdzie obowiązywała zmiana odzieży i obuwia po prysznicu, pomimo wcześniejszego kontaktu z populacją obiektu źródłowego B.

 

Jakie to ma znaczenie?

Ludzie i ich wyposażenie są czynnikiem ryzyka w szerzeniu się zakażeń PRRSV. Hodowcy i lekarze weterynarii powinni regularnie kontrolować, w jaki sposób dochodzi do przemieszczania się ludzi, sprzętu i innych materiałów na terenie fermy i czy są zachowywane procedury sanitarne.

Odpowiednie wdrożenie zasad higieny, a także wzmocnienie ich znaczenia, jest kluczem do zmniejszenia ryzyka zawleczenia wirusa PRRS.

 

Enric MarcoOkiem lekarza praktyka: Enric Marco

Poprzedni artykuł zwrócił naszą uwagę na to, jak łatwo pojazdy mogą stać się źródłem nowych szczepów wirusa PRRS w gospodarstwie. Ten z kolei opisuje możliwości rozprzestrzeniania wirusów przez pracowników oraz wskazuje, że prawdopodobieństwo zainfekowania zdrowych zwierząt jest bardzo wysokie, gdy wcześniej mieliśmy kontakt z zakażonymi osobnikami i nie zastosowaliśmy się do zasad dotyczących zmiany rzeczy i obuwia. Dotyczy to także sytuacji, gdy sprzęt i inne materiały używane są w wielu gospodarstwach. Na podstawie statusu zdrowotnego fermy określa się często odpowiednie zasady bioasekuracji, które powinny być realizowane. Jest to jeden z powodów, dla którego obowiązkowe prysznice przed wejściem na fermę dotyczą tylko niewielkiego odsetku gospodarstw. Jednak obowiązek noszenia fermowych ubrań lub jednorazowych kombinezonów, butów lub plastikowych pokrowców jest bardzo często spotykany. Z pewnością środki te są skuteczne, ale wystarczy kilka błędów a cała nasza praca jest zniweczona. Ilu hodowców konsekwentnie pilnuje pracowników by nie nosili własnych butów i ubrań na terenie gospodarstwa?Ilu z nich dezynfekuje narzędzia i chroni ich powierzchnie przed kontaminacją? Ile ferm wymaga mycia rąk lub używania rękawic?

Zasady bioasekuracji dla gości powinny być realizowane we wszystkich gospodarstwach, bez wyjątku, a mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, a następnie środkiem dezynfekcyjnym powinno być obowiązkowe w tych fermach gdzie prysznic nie jest obligatoryjny.

Wnioski wynikające z tego doświadczenia nie są ważne tylko ze względu na zapobieganie powstawania nowych ognisk choroby. Powinny być także brane pod uwagę w zarządzaniu wewnętrznym fermy. Wirus krążący w pewnym punkcie przepływu zwierząt nie jest problemem rzadko występującym w gospodarstwach. Kiedy ta cyrkulacja ma miejsce w zaawansowanym wieku - koniec okresu odsadzenia lub początek tuczu - to w wielu przypadkach jest to konsekwencja pobocznych infekcji spowodowanych przez zwierzęta z poprzedniego rzutu, gdzie wirus był obecny, a nie przez rodzenie się wiremicznych prosiąt. Realizacja niektórych działań opisanych w artykule pozwoli w wielu przypadkach przerwać cykl infekcji i uzyskać wynik negatywny. Zasady te powinny być łatwe do wykonania: zapewnienie obuwia, kombinezonów (może być jednorazowy kombinezon do noszenia na normalnej odzieży), indywidualnych dla każdego miotu materiałów i mycie rąk przed kontaktem z inną grupą zwierząt.
  

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Jak prawidłowo umyć ręce?

17-mar-2020

Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji