W ostatnich latach przeprowadzono liczne badania żywieniowe mające na celu zidentyfikowanie alternatyw dla stosowania tlenku cynku (ZnO), którego stosowanie w dawkach terapeutycznych zostało zakazane przez UE w 2022 r. ze względu na ryzyko, jakie związek ten stwarza dla środowiska, a także niebezpieczeństwo promowania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Jednak w tym nowym kontekście, bez ZnO, bez stymulatorów wzrostu i przy rosnącej i surowej kontroli stosowania antybiotyków terapeutycznych, niewiele uwagi poświęcono znaczeniu poziomów witamin w paszy, poza rolą witamin jako niezbędnych mikroelementów.
Powszechnie wiadomo, że niedobory witamin i innych mikroelementów osłabiają odporność świń, a w szczególności prosiąt, wpływając zarówno na wrodzoną, jak i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, prowadząc do niedoborów w ogólnej odpowiedzi gospodarza na choroby zakaźne i zapalne. Zobaczmy, jaką rolę odgrywają niektóre witaminy na różnych poziomach odpowiedzi immunologicznej u prosiąt, w świetle niektórych ostatnich odkryć naukowych.
Na poziomie odporności w błonie śluzowej jelit zarówno komórki nabłonkowe, jak i komórki odpornościowe wykazują ekspresję receptora witaminy A (RAR, receptor kwasu retinowego) i receptora witaminy D (VDR), co wskazuje, że obie witaminy odgrywają ważną rolę we wspieraniu integralności i funkcjonalności bariery jelitowej. W tym sensie rola witaminy A w rozwoju nabłonka w jelicie cienkim odsadzonych prosiąt została potwierdzona przez Wang i wsp. (2020) w badaniu, w którym zaobserwowano, że bardzo wysokie poziomy tej witaminy w paszy (16 mg/kg lub 53 333 IU/kg) prowadzą do znacznego wzrostu ekspresji genu Lgr5+, markera komórek macierzystych w jelicie cienkim (ryc. 1).
Jeśli chodzi o rolę witaminy D na poziomie jelitowym, jej główne funkcje obejmują zmniejszenie apoptozy lub śmierci komórek w stanach zapalnych - działanie przeciwzapalne - (He i in., 2018), a także zwiększenie ekspresji genów kodujących syntezę peptydów przeciwzapalnych, takich jak β-defensyna, przez komórki Paneth w jelicie - działanie przeciwdrobnoustrojowe - (Lu i in., 2018).
Kontynuując w nabłonku jelitowym, B6 działa jako kofaktor w tworzeniu mucyn przez komórki kubkowe, ze względu na jej duży udział w syntezie oligosacharydów i białek (Moran, 2017). Witamina A jest również zaangażowana w produkcję mucyny, chociaż witamina B6 odgrywa znacznie bardziej bezpośrednią rolę (Lauridsen i in., 2021).
Reakcja zapalna w odpowiedzi na choroby jelit u młodych zwierząt, takie jak biegunka lub zapalenie jelit, generuje stres oksydacyjny, który chociaż pełni rolę przeciwdrobnoustrojową (np. produkcja tlenku azotu przez komórki fagocytarne, który ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe), jeśli stres ten jest nasilony, może powodować uszkodzenie tkanek, przedłużając reakcję zapalną, zarówno lokalnie, jak i ogólnoustrojowo (Lauridsen, 2019; Lauridsen i in., 2021). Wykazano, że włączenie wysokiego poziomu witaminy C do diety odsadzonych prosiąt zanieczyszczonych mikotoksynami zwiększa całkowitą zdolność antyoksydacyjną w wątrobie (Shi i in., 2017; rysunek 2).
Wykazano, że produkcja reaktywnych form tlenu (ROS) jest zwiększona u świń karmionych dietą ubogą w witaminę E i selen (Lessard i in., 1991, 1993). Dlatego witaminy C i E są wyraźnie kluczowymi czynnikami w kontroli stresu oksydacyjnego generowanego w kontekście zaburzeń jelitowych u prosiąt. Istnieje jednak jeszcze jedna witamina zaangażowana w regulację stresu oksydacyjnego; witamina D. Tak więc poziomy silnego endogennego enzymu przeciwutleniającego peroksydazy glutationowej są znacznie zwiększone u prosiąt odsadzonych, gdy otrzymują one wysokie dawki metabolitu kalcydiolu (25(OH)D3) w diecie, przy maksymalnym poziomie tego enzymu przeciwutleniającego w surowicy odpowiadającym dawce 118 mikrogramów 25(OH)D3 / kg paszy (Yang i in., 2018; rysunek 3). Rola witaminy D w regulacji stresu oksydacyjnego przyczyniłaby się do jej wyraźnego działania przeciwzapalnego, jak wspomniano wcześniej.
Wreszcie, kolejną ingerencją witaminową na poziomie immunologicznym jest pozytywny wpływ witaminy A na odpowiedź humoralną. Hu i wsp. (2020) zaobserwowali, że podawanie 13500 IU witaminy A/kg paszy w diecie odsadzonych prosiąt znacznie zwiększyło poziom IgA i IgM w surowicy (rysunek 4). IgA jest najważniejszą immunoglobuliną u świni dla odporności błon śluzowych i główną immunoglobuliną w laktacji zwierzęcia. Rola IgM ma ogromne znaczenie jako pierwszej immunoglobuliny obronnej w odpowiedzi humoralnej. Ponadto IgM jest szczególnie skuteczną immunoglobuliną przeciwko dużej liczbie bakterii Gram-ujemnych (Sánchez-Vizcaino, 2010).
Podsumowując, ostatnie badania nad reakcją na różne poziomy witamin w paszy dla odsadzonych prosiąt pokazują korzystny wpływ wysokich poziomów na odpowiedź immunologiczną zwierząt. W związku z tym firmy genetyczne aktualizują i zwiększają własne zalecenia dotyczące poziomów witamin. Tak więc, biorąc pod uwagę obecny scenariusz, bez ZnO i przy rosnących ograniczeniach w stosowaniu leków, niezbędna jest rewizja poziomów witamin w paszach dla prosiąt.