X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Czytaj ten artykuł w:

Rozwiązywanie problemów ze współczynnikiem konwersji paszy: środowisko

Jakie czynniki środowiskowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy? Enric Marco mówi o wpływie temperatury i wilgotności.... mogą one sprawić, że stracimy pieniądze.

Świnie reagują na wysokie i niskie temperatury. Ale ta reakcja będzie związana z odczuwanym przez nie wrażeniem termicznym. Nie jest to dokładne odzwierciedlenie tego, co odczytuje termometr. Odczucie cieplne jest uwarunkowane przez temperaturę, wilgotność, rodzaj podłogi, szybkość wentylacji, rodzaj rasy, skład i spożycie diety, itp. Obserwując świnie możemy się dowiedzieć, czy znajdują się w strefie komfortu termicznego lub strefie termoneutralnej; dolną granicą będzie dolna temperatura krytyczna (LCT), a górną - krytyczna temperatura parowania (ECT). Gdy temperatura jest poniżej LCT, świnie będą się tulić, spać kładąc się na nogach, aby zachować temperaturę i zwiększyć dzienne spożycie, aby wygenerować więcej ciepła ciała, co pogarsza konwersję paszy.

Fot.1. Zastosowanie osłon termicznych na tuczu

Fot.1. Zastosowanie osłon termicznych na tuczu

I odwrotnie, jeśli temperatura przekracza ECT, świnie rzadko będą suche. Będą brudne i mokre, aby się ochłodzić i będą leżeć rozciągnięte na całej długości, aby stracić maksimum ciepła. Będą pić więcej wody i zaczną stosować mechanizmy zapobiegające wzrostowi temperatury ciała, takie jak zwiększenie liczby oddechów na minutę do 50-60, aby odparować więcej wody i w ten sposób schłodzić ciało, w tym samym czasie dzienne spożycie paszy jest zmniejszone, a w konsekwencji także wzrost. W cięższych przypadkach upośledzeniu ulegnie również wykorzystanie paszy. Jeśli temperatura otoczenia będzie nadal rosła, dojdzie do punktu, w którym niemożliwe będzie utrzymanie temperatury ciała, punkt ten nazywany jest górną temperaturą krytyczną (UCT). Wzrost temperatury powyżej tego punktu doprowadzi do gwałtownego wzrostu temperatury ciała, a w konsekwencji do śmierci.

Wykres 1. Strefa neutralna termicznie lub strefa komfortu termicznego (gdzie świnia czuje się komfortowo). Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (1983). Pig Environment. Wielka Brytania: MAFF. (Tom 2410).

Wykres 1. Strefa neutralna termicznie lub strefa komfortu termicznego (gdzie świnia czuje się komfortowo). Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (1983). Pig Environment. Wielka Brytania: MAFF. (Tom 2410).

Należy wziąć pod uwagę, że odczucie termiczne świń zależy od wilgotności otoczenia, prądów powietrza i dziennego spożycia paszy. I tak np. w warunkach wysokiej temperatury i dużej wilgotności powietrza ich zdolność chłodzenia będzie mniejsza, a szkodliwy wpływ temperatury na produkcję większy. Podobnie będzie w zimie, w warunkach wysokiej wilgotności lub w obecności prądów powietrza, odczucie termiczne będzie zmniejszone, tym bardziej negatywnie wpływając na współczynnik konwersji paszy.

Fot. 2. Świnie unikają przeciągów

Fot. 2. Świnie unikają przeciągów

Ilość ciepła generowanego do odkładania tkanek zależy od podziału energii metabolizowanej (ME) w syntezie białek i lipidów oraz od biochemicznego pochodzenia składników odżywczych wykorzystywanych do zaspokojenia potrzeb. W rzeczywistości, wydajność energetyczna (stosunek energii netto: energia metabolizowana) dla odkładania białka jest niższa niż dla odkładania lipidów (60 vs. 80%), a wydajność wykorzystania zmienia się również w zależności od cech diety: tak więc wydajność dla tłuszczów wynosi 90%, podczas gdy dla węglowodanów byłoby 82% i 60% dla włókna i białka. W związku z tym obecne linie genetyczne o wysokim przyroście mięśni są znacznie bardziej wrażliwe na wysokie temperatury niż poprzednie. Stąd systemy chłodzenia stają się coraz ważniejsze w tuczu, aby utrzymać wydajność produkcji w ciepłych miesiącach. Jeśli chodzi o paszę, to aby ograniczyć wpływ ciepła, lepiej byłoby stosować diety o niskiej zawartości białka i włókna, ponieważ będą one generować mniej ciepła. Nadmiar białka w diecie w lecie będzie ekonomicznie znacznie bardziej szkodliwy, ponieważ nie tylko zwiększa koszty paszy bez uzyskania czegokolwiek w zamian, ale spowoduje, że świnie będą generować więcej ciepła, zwiększając szkodliwe skutki temperatury otoczenia.

<p>1</p>
Pasza

<p>1</p>
Zarządzanie

Możesz też skorzystać z narzędzia do identyfikacji przyczyny podwyższonego współczynnika konwersji paszy (FCR):

Wróć do początku narzędzia <p>2</p>

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji