Wstęp
Kilka dni temu firma z branży hodowli trzody chlewnej, z którą normalnie współpracowałem, skontaktowała się ze mną prosząc, żebym poszła i "rzuciła" okiem na budowaną tuczarnię na 7200 tuczników.
Zbliżając się do zupełnie nowej farmy w budowie, pomyślałam: "Nowa farma. Z pewnością wzięli pod uwagę infrastrukturę wodną. Z pewnością inżynier zaprojektował zbiornik na wodę o wystarczającej pojemności na kilka dni (przynajmniej 5). Z pewnością pamiętają, że woda musi być oczyszczona w specjalnie zaprojektowanym zbiorniku pośrednim. " Było to na mojej liście " Na pewno ... tak jest ", a tu niespodzianka! Widziałam silosy paszowe, kontenery na padłe zwierzęta, zbiorniki na gnojowicę, zautomatyzowany system karmienia, pompę dozującą ... ale ... co z wodą? Kiedy poprosiłem o wodę, zabrali mnie do studni i pokazali mi rurę wynurzającą się z ziemi, która kończyła się w budynku i która przechodziła stamtąd do poideł/ koryt z wodą. Ale oczywiście montują chlorator, który "doda chlor" do rury, by dezynfekować wodę. Nie tracąc głowy, zapytałem ich, czy mogą mi pokazać testy przeprowadzone na wodzie studziennej. Odpowiedź brzmiała: "Jakie testy?".
To, co opisałam, nie jest pojedynczym incydentem. W roku 2018, przy wszystkich krokach zmierzających do poprawy intensywnej produkcji trzody chlewnej, woda jest od dawna zapomnianym aspektem.
Woda jest niezbędna do życia każdego żywego stworzenia, a świnie nie są wyjątkiem. Stąd ważne jest zapewnienie dobrej jakości wody pitnej ad libitum o odpowiedniej temperaturze, mając na uwadze wymagania ilościowe każdego gatunku, aby uniknąć zaburzeń organicznych i produkcyjnych.
To stwierdzenie opiera się na biologicznym fakcie, że woda jest istotnym elementem, a także głównym składnikiem ciała zwierzęcia, reprezentującym 50-70% u dorosłych i do 90% u młodych zwierząt, z odpowiednimi zmianami w zależności od gatunku, rasy, płci, okoliczności fizjologicznych i rodzaju paszy.
Szczególna uwaga, jaką należy poświęcić wodzie w produkcji trzody chlewnej jest uzasadniona. Wśród innych funkcji możemy wyróżnić:
1. Służy jako nośnik dla składników odżywczych.
2. Odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji temperatury ciała.
3. Jest bezpośrednio i pośrednio zaangażowana w utrzymanie równowagi w organizmie, ponieważ bierze udział we wszystkich zjawiskach fizycznych, chemicznych i biologicznych potrzebnych do funkcjonowania procesów życiowych.
4. Woda pitna jest stosowana jako droga terapeutyczna ze względu na skuteczność, wydajność i bezpieczeństwo.
5. Ponadto nie wolno nam zapominać, że jest to ważny wektor przenoszenia patogennych mikroorganizmów.
Tabela 1. Główne chorobotwórcze mikroorganizmy przenoszone przez wodę..
Bakterie | Wirusy | Pasożyty |
---|---|---|
Campylobacter | Adenowirus | Helminth |
Eschericia coli | Enterowirus | Protozoa: Cryptosporidium parvum, Giardia lamblia |
Legionella | Rotawirus | |
Salmonella | Norowirus | |
Shigella | ||
Vibrio | ||
Yersinia |
Nic się nie zmieniło. Woda pitna musi być dobrej jakości i mieć ten sam poziom wymagań, co reszta pokarmów stałych, w celu zapewnienia prawidłowego odżywiania i minimalizacji chorób w ramach całościowej koncepcji żywienia.
Najpowszechniejszym ryzykiem dla świń związanych z wodą pitną jest skażenie mikrobiologiczne, a jego konsekwencje są takie, że jego kontrola zawsze musi być najważniejszym celem. Musimy priorytetowo potraktować poprawę, rozwój, kontrolę i konserwację systemów zaopatrzenia w wodę pitną, które pociągają za sobą wyższe ryzyko dla świń.
Sekret zapewniania dobrej jakości wody
Jak powiedziałem na początku, większość ferm świń nie zwracała na wodę uwagi. Po pojawieniu się problemów związanych z chorobami lub trudnościami z podawaniem leków lub konserwacją i czyszczeniem rur wodociągowych, wraca nam do głowy, że być może woda jest przyczyną naszych słabych wyników produkcyjnych.
W tym momencie postanowiliśmy "rozwiązać problem z wodą".
Możemy niemal uogólnić, że słowa "strategia" i "innowacja", czyli dwie podstawowe koncepcje zarządzania przedsiębiorstwem, nie są stosowane przy wyszukiwaniu rozwiązania w tej sprawie. Zwykle rozwiązanie opiera się na "próbach i błędach": Tom powiedział mi, że Dick, który jest świetnym sprzedawcą, poleca, Harry mówi ...
Tajemnica zapewnienia jakości wody zaczyna się od systemu dystrybucji wody (od źródła do wody do picia / wody) w studiu projektowym farmy, następnie wpływa ma firma instalacyjna, a kończy się na firmie specjalizującej się w uzdatnianiu wody pitnej. Podstawą naszej strategii jest wybór lokalizacji gospodarstwa i, w konsekwencji, źródła wody. Rodzaj wody, którą wybieramy będzie kosztem, o którym będziemy musieli pamiętać na naszym rachunku operacyjnym.
W przypadku, gdy pracujemy nad w pełni funkcjonującą farmą, będziemy musieli zdecydować o naszej strategii, a do tego celu musimy zebrać dane, które ułatwiają podejmowanie decyzji gwarantujących nasz sukces.
Następnie podajemy dane, które musimy uwzględnić, aby poznać nasze potrzeby:
Aspekt | Dane, o których należy pamiętać w celu badania jakości wody pitnej na fermach świń |
---|---|
Lokalizacja |
- Niedobór wody/ Warunki pogodowe/ |
Dane dotyczące wody: | |
|
- Zamknięta lub niezamknięta warstwa wodonośna |
|
- Opis rodzaju zbiornika wodnego (rzeka, kanał, zbiornik ...) |
Przechowywanie i dystrybucja |
- Pojemność zbiornika magazynowego i / lub dystrybucyjnego |
System dystrybucji |
- Materiały, z których zbudowany jest system dystrybucji |
Jakość wody |
- Właściwości fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne wód |
Uzdatnianie |
- Proces uzdatniania wody |
Po ocenieniu możliwych zagrożeń w systemie zaopatrzenia w wodę i dystrybucji wdrożone zostaną niezbędne środki naprawcze lub działania, które należy wykonać.
Nie ma cudów, są za to strategie oparte na wiedzy i utrzymaniu naszego systemu zaopatrzenia w wodę i oczyszczania, testy fizykochemiczne i mikrobiologiczne przeprowadzane na wodzie pitnej oraz stosowanie dozwolonych substancji do uzdatniania wody pod aktualne ustawodawstwo każdego kraju. Należy znać jakość wody, której potrzebujemy w zależności od jej użycia (do picia, czyszczenia, chłodzenia i podawania leków).