X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Seroprewalencja wybranych wirusowych patogenów świń

Podejrzenie że wirusy PRRSV, PCV2 i SIV występują powszechnie na fermach zostało potwierdzone wysokim poziomem seroprewalencji.

29 grudzień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Artykuł

Selected Swine Viral Pathogens in Indoor Pigs in Spain. Seroprevalence and Farm-Level Characteristics. Lopez-Soria S, Maldonado J, Riera P, Nofrarias M, Espinal A, Valero O, Blanchard P, Jestin A, Casal J, Domingo M, Artigas C, Segales J. Transbound Emerg Dis. 2010 Jun;57(3):171-9

Omówienie artykułu

Co było badane?

Przeprowadzono badania seroprewalencji PRRS, SIV, PCV2, ADV i PPV w stadach loch, tuczników i knurów na terenie Hiszpanii, próby pobierano od 2003 do 2005, badano także korelacje tych wyników ze wskaźnikami produkcyjnymi.

Jak badanie było przeprowadzone?

Badanie polegało na przebadaniu prób krwi które były dostarczone w 2003, 2004 i 2005 roku. W próbach szukano przeciwciał dla kilku wybranych patogenów (PRRSV, SIV, ADV, PPV i PCV2) Tabela 1 przedstawia liczbę stad i prób badanych na PRRSV.

Tabela 1. Liczba stad i zwierząt badanych w kierunku PRRSV

  liczba zbadanych stad liczba zbadanych prób
  2003 2004 2005 2003 2004 2005
Fermy loch 604 519 572 16,093 13,062 16,349
Fermy tuczu 541 507 565 14,147 12,389 15,959
Fermy knurów 65 40 57 633 317 846

W celu wyeliminowania zafałszowania wynikającego z faktu że próby były dostarczane do rutynowej analizy a nie dla celów tego badania, przebadano także 44 nie szczepione fermy (na PRRS, PCV2 i SIV) aby uzyskać informacje na temat seroprewalencji i seropozytywności dla PRRS, PCV2, ADV i SIV jaki i związek z charakterystyką fermy i wskaźnikami produkcyjnymi.

Jaki otrzymaliśmy wynik?

Wysoka seroprewalencja PRRSV była zaobserwowana u loch i w tuczarniach, na fermach loch wskaźnik ten wahał się od 85 do 89%, a dla tuczarni miedzy 78% a 83%. SIV seropozytywne było 87- 95% ferm loch i 68- 82% tuczarni. Tabela 2 przedstawia pełne wyniki.

Tabela 2. Wyniki seropozytywności dla głównych patogenów

% stad pozytywnych PRRS SIV PPV
  2003 2004 2005 2003 2004 2005 2003 2004 2005
lochy 89 86 85 87 95 92 99 99 99
tuczniki 78 79 83 68 78 82 94 80 95
knury 48 45 51 53 67 53 89 65 94

W 44 „kontrolnych” nie szczepionych fermach wykryto wysoki wskaźnik występowania badanych wirusów. PRRS stwierdzono w 91% stad loch i 86% stad tuczowych, SIV stwierdzono u 96% loch i 73% tuczników, PCV2 był obecny we wszystkich próbach. Poniższe rysunki pokazują seropozytywność na różnych fermach.

Seropozytywność u świń

Rysunek 1. Seropozytywność PRRSV, SIV ADV and PCV2 w stadach loch i tuczników

 

Nie wykazano związku pomiędzy seroprewalancją, charakterystyką gospodarstwa, zarządzaniem a wskaźnikami produkcyjnymi w tych badaniach. Jednak autorzy nie wykluczają możliwości że niska liczba badanych ferm nie pozwoliła zaobserwować takich zależności.

Jakie ma to znaczenie?

Wszystkie z badanych patogenów były obecne w większości stad. Seroprewalencja PCV2, PRRSV i SIV jest nadal bardzo wysoka w fermach loch i tuczarniach. Główne mikroorganizmy związane z chorobami układu oddechowego świń, występują powszechnie w Hiszpanii i istnieje prawdopodobieństwo interakcji.

 

Enric MarcoOkiem lekarza praktyka: Enric Marco

Wysoki wskaźnik występowania ma potwierdzenie w naszych odczuciach z terenu. Choroby te powszechnie występują w gospodarstwach. Fakt jednoczesnego rozpowszechnienia różnych rodzajów patogenów w dużej liczbie gospodarstw wskazuje na możliwość występowania infekcji mieszanych, gdzie objawy kliniczne są niejednoznaczne, przez co trudniejsze do oceny.

Skupiając się na wynikach, a szczególnie na tych odnoszących się do PRRS, grypy i PCV2, widać potrzebę wdrożenia środków kontroli na fermach trzody chlewnej, zwłaszcza na obszarach o wysokiej gęstości produkcji. Biorąc pod uwagę szeroką dystrybucję tych zakażeń w wyżej wymienionych obszarach i ich transmisji w powietrzu (między innymi szlakami komunikacyjnymi), wdrożenie planów eliminacji nie wydaje się wskazane, ze względu na ryzyko ponownego zakażenia.

Ponadto, w przypadku braku szczepionek markerowych, które ograniczają wydalanie wirusa - tak jak w przypadku choroby Aujeszky'ego, wysiłki zmierzające do zmniejszenia częstości występowania nie są wskazane z uwagi na pozostawianie niektórych subpopulacji niezabezpieczonych, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia problemów klinicznych. Z tych powodów, szczepienie całego stada świń (a także działania mające na celu dostosowanie wymiany stada i utrzymania jednorodnego immunologicznie stada loch) powinno pomóc w osiągnięciu poprawy na poziomie produkcji.

Częstość występowania tych patogenów w obszarach o dużej koncentracji gospodarstw, rodzi potrzebę skoordynowanych działań kontrolnych w tych dziedzinach, zważywszy, że różne systemy produkcji (jedna lub więcej faz) lub środków kontroli, które mogą być realizowane indywidualnie (całe pomieszczenie pełne- całe pomieszczenie puste, lite ścianki działowe lub odpowiednie zagęszczenie) nie wydaje się (przynajmniej w tym badaniu) skuteczne w zmniejszaniu występowania. Przez "skoordynowane działania kontrolne" rozumiemy wszystkie te środki, które są skierowane na ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa, zawierające: bioasekurację, kontrolę stanu zdrowia stad źródłowych, koordynowanych planów szczepień itp. Pozytywnym przykładem jest choroba Aujeszkyego, gdzie dzięki skoordynowanym działaniom, obecne udało się zmniejszyć częstość występowania do 0 (jak pokazują prace).

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji