Całkowite spożycie antybiotyków dla ludzi i zwierząt spada z biegiem czasu od początku krajowych programów mających na celu osiągnięcie tego ważnego celu. Rozważając spożycie antybiotyków wyłącznie w celu utrzymania zdrowia zwierząt, lekarze weterynarii dokładają wszelkich starań, aby edukować właścicieli zwierząt i producentów zwierząt hodowlanych w celu obniżenia całkowitego spożycia antybiotyków. W Hiszpanii, Hiszpański Narodowy Plan Odporności na Antybiotyki (Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos - PRAN) właśnie opublikował dane wskazujące na całkowity spadek sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych o 13,6% w 2019 r. (27,2 mg / PCU lub miligramów składnika aktywnego na jednostkę korekty populacji). Od rozpoczęcia tego programu spadek wynosi w sumie 58,8%, co plasuje hiszpańską średnią 172,4 mg / PCU bliżej średniej europejskiej wynoszącej 107 mg / PCU, zarejestrowanej w 2018 r. (wykres 1).
W tym artykule zapytaliśmy naszą grupę ekspertów ds. zdrowia świń o podobne informacje, szczególnie dla tej branży w USA, Włoszech, Danii i Hiszpanii. Zapytaliśmy ich również o najbardziej udane kroki, jakie podjęli w swojej praktyce weterynaryjnej, aby osiągnąć tę redukcję.
Wykazując podobny trend, jak w hiszpańskich danych, Cano, dyrektor ds.zapewnienia zdrowia w systemie Pipestone, podkreśla, że wyniki FDA z lat 2015-2019 wykazały trwałe zmniejszenie użycia antybiotyków z całkowitym spadkiem o 40% w ciągu ostatnich czterech lat. Producenci z USA podjęli różnorodne inicjatywy w celu monitorowania i przejrzystego zgłaszania stosowania antybiotyków. Specjalnie dla Pipestone, Cano opisał swoją wewnętrzną platformę internetową o nazwie PART (Pipestone Antibiotic Resistance Tracker), która umożliwia producentom i weterynarzom rejestrowanie, przeglądanie i uzyskiwanie odpowiedzi na pytania dotyczące odpowiedzialnego stosowania antybiotyków. W ramach inicjatywy Pipestone, mającej na celu zwalczanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR), IMAGINE to projekt gromadzenia danych dotyczących oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe na poziomie gospodarstwa. Dane te będą porównywane w czasie rzeczywistym z danymi dotyczącymi stosowania antybiotyków z programu PART. Projekt ten ma służyć jako model odpowiedzialnego stosowania antybiotyków i nadzoru nad opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Scollo, weterynarz odpowiedzialna za nadzór nad hodowlą tuczników z praktyki weterynaryjnej Suivet we Włoszech, uczestniczył z 36 hodowlami swojego klienta, we włoskiej prywatnej inicjatywie badawczej. Wyniki opublikowane na początku tego roku wykazały znaczną redukcję, o 66%, w ciągu ostatnich 4 lat w prawie 50% wszystkich tuczarniach. Jednocześnie Scollo twierdzi, że we Włoszech nadal istnieje znaczny odsetek producentów, którzy nie są wrażliwi na temat redukcji antybiotyków, dlatego należy dołożyć większych starań, aby spróbować zmniejszyć poziom stosowania antybiotyków w tym segmencie.
Agerley z praktyki weterynaryjnej Porcus wyjaśnił, że mimo że w Danii rozpoczęto program, gdy poziom spożycia antybiotyków był 8 razy niższy niż w krajach takich jak Hiszpania, nadal byli w stanie osiągnąć 15% redukcję ich stosowania w ciągu ostatnich 4 lat. Ta wartość jest bardzo dokładnie obliczona i publicznie dostępna, jak wspomniano w naszym poprzednim artykule. Agerley powiedział nam, że to osiągnięcie jest wynikiem codziennych wysiłków lekarzy weterynarii zajmujących się trzodą chlewną. Dania ustala maksymalny limit spożycia antybiotyków, który jest obliczany na podstawie pogłowia zwierząt w czasie rzeczywistym (inicjatywa żółtej kartki). Poziom spożycia jest aktualizowany wraz z każdą receptą weterynaryjną. Jeśli rolnik przekroczy ten limit, otrzyma „żółtą kartkę”, która przekłada się na sankcje i kary pieniężne. W takim przypadku farma musi stworzyć plan działania i otrzymuje 9-miesięczny okres na zmniejszenie zużycia poniżej limitu. (wykres 2)
UVESA, hiszpańska firma reprezentowana przez Sanz, zawsze znajdowała się poniżej średniej hiszpańskiej konsumpcji antybiotyków, odkąd dołączyła do PNRA. Ich bogate doświadczenie w branży drobiarskiej, w której poziom stosowania antybiotyków u zwierząt hodowlanych jest wyjątkowo niski, pomogło im podążać w tym kierunku w swoich fermach trzody chlewnej. Posiadanie certyfikatu jednej z wiodących firm w branży mięsnej również zmotywowało ich do ciągłego dążenia do tego celu. Ich spożycie antybiotyków spadło o 50% w stosunku do początkowego poziomu i nadal pracują nad poprawą tych wartości.
Zapytany, jakie były ich najlepsze strategie, Sanz opisał, że stosowali spożycie antybiotyków do uszeregowania przepływów w fermach loch. Wyjaśnił, w jaki sposób ten ranking wpłynął na decyzję, którą podjęli o depopulacji tych gospodarstw z wysokim rankingiem spożycia antybiotyków, w przypadku których osiągnięcie długoterminowej redukcji antybiotyków jest mało prawdopodobne. Przykładowe scenariusze obejmowały gospodarstwa z problemami z dyzenterią lub wirulentnymi serotypami Actinobacillus pleuroneumoniae. Aby mieć pewność, że ich cele produkcyjne zostaną osiągnięte podczas depopulacji tych ferm loch, dodali do swojego systemu dodatkową fermę loch. Udoskonalenia praktyk zarządzania z naciskiem na 4 podstawy (tj. wodę, powietrze, paszę i przestrzeń) były bardzo ważnym czynnikiem w doprowadzeniu gospodarstw o średnim spożyciu antybiotyków do niższego poziomu spożycia poprzez zmniejszenie poziomu stresu.
Ponadto, opisali ich badania dotyczące odsadzania prosiąt poprzez usuwanie lochy z porodówek. Takie podejście pozwoliłoby im na przenoszenie prosiąt do odchowalni z bardziej dojrzałym układem trawiennym. Wszystkie te strategie odzwierciedlają zaangażowanie UVESA w ciągłą eliminację antybiotyków i na dzień dzisiejszy UVESA umieszcza 85-90% wszystkich swoich partii tuczników bez stosowania antybiotyków na wejściu. Jak powiedział Sanz, „najważniejsze, aby zawsze próbować”.