X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Skutki ekonomiczne występowania zapalenia płuc u świń

Jaki jest rzeczywisty wpływ mają zapalenia płuc na wyniki ekonomiczne gospodarstwa? Jakie jest podobieństwo między zapaleniem płuc a stresem cieplnym?

Jak już wiemy, główną funkcją układu oddechowego jest wychwytywanie tlenu z powietrza i eliminacja CO2 powstającego w wyniku katabolizmu tkankowego. Jednak u świni jest również odpowiedzialny za przeprowadzenie procesu termoregulacji, ponieważ świnia nie ma rozwiniętych gruczołów potowych. Dlatego zwierzę musi wyeliminować nadmiar ciepła poprzez system parowania zwany polipneą termiczną. Wiadomo, że nadmiar ciepła powoduje spowolnienie wzrostu, co możemy zobaczyć na naszych farmach, gdy nadchodzi letni upał. W związku z tym, jeśli funkcja oddechowa świni jest upośledzona w wyniku procesów zapalnych w płucach, zmieni się również jej zdolność termoregulacyjna, co spowoduje zmniejszenie spożycia paszy, co prowadzi do opóźnienia wzrostu, a tym samym do niższej wydajności ekonomicznej zwierzęcia i gospodarstwa rolnego.

Jedno z pierwszych badań, w którym sprawdzano tę zależność, przeprowadzili Straw i wsp. (1989), gdzie porównując odsetek uszkodzonej powierzchni płuc ze wzrostem zwierząt, byli w stanie wykazać, że nastąpił spadek średniego dziennego przyrostu (ADG) o 37,4 grama na każde 10% powierzchni płuc dotkniętej zapaleniem płuc (wykres1).

Wykres 1: Spadek ADG (gramy) w stosunku do odsetka powierzchni płuc dotkniętej zapaleniem płuc. Na podstawie: Straw et al. (1989).

Wykres 1: Spadek ADG (gramy) w stosunku do odsetka powierzchni płuc dotkniętej zapaleniem płuc. Na podstawie: Straw et al. (1989).

W innym badaniu Pagota i wsp. (2007), około 7 000 świń z 14 gospodarstw we Francji zważono indywidualnie, a ich płuca zbadano w rzeźni. Stwierdzono, że istnieje ujemna korelacja między występowaniem zmian w płucach a wzrostem zwierząt. Oceniono ilościowo zmniejszenie ADG o około 0,7% dla każdego punktu wzrostu zmian w płucach (wykres 2). Średni wzrost był o około 3% mniejszy u świń ze zmianami w płucach stwierdzanymi podczas uboju niż u świń bez.

Wykres 2: Wartość ADG (gramy) w stosunku do oceny płuc (skala od 0 do 28 punktów). Na podstawie: Pagot et al. (2007).

Wykres 2: Wartość ADG (gramy) w stosunku do oceny płuc (skala od 0 do 28 punktów). Na podstawie: Pagot et al. (2007).

W tym badaniu zastosowano system oceny zmian w płucach zaproponowany przez Madeca i Kobischa (1982), w którym wynik wynosi od 0 do 28 punktów, przy czym każdy z siedmiu płatów płucnych jest oceniany w przedziale od 0 do 4 punktów, gdzie 0 odpowiada brakowi zmian, 1 jeśli obszar zmiany jest mniejszy niż 5 cm2, 2 jeśli obszar zmiany jest większy, ale stanowi mniej niż połowę powierzchni płata płucnego, 3 jeśli obszar zmiany jest większy, ale nadal jest tam jeszcze zdrowa tkanka, i 4 jeśli płat jest całkowicie dotknięty procesem chorobowym. W tym badaniu oceniano również obecność zapalenia opłucnej, ze średnią częstością 10%. U zwierząt, które jednocześnie wykazywały zapalenie płuc (wynik 4 lub więcej) i zapalenie opłucnej, wzrost był o 15% mniejszy niż u tych, które nie miały zapalenia opłucnej.

Ekonomiczny wpływ obecności przewlekłego zapalenia opłucnej w rzeźniach badali również Sorensen i wsp. (2014), którzy oszacowali, że wzrost częstości występowania tej zmiany o 16% kosztuje 0,1 € na świnię.

Jedną z najczęściej badanych chorób pod kątem związku między obecnością zmian w płucach w rzeźni a ograniczeniem wzrostu zwierząt (a tym samym kosztów ekonomicznych) jest enzootyczne zapalenie płuc (EP), które jest chorobą wywoływaną przez Mycoplasma hyopneumoniae i jest jednym z procesów powodujących największe straty w przemyśle trzody chlewnej. Wykazano, że szczepionki przeciwko temu patogenowi zmniejszają częstość występowania zmian w płucach przy uboju i zwiększają wzrost zwierząt, co przekłada się na wyraźne korzyści ekonomiczne. W odniesieniu do tego procesu Bringas i in. (2014) przeprowadzili badanie, w którym ocenili częstość występowania zmian w płucach zgodnie z EP w rzeźni i danymi produkcyjnymi dla nieco ponad 48000 zwierząt. Porównano w tym celu dane produkcyjne w partiach trzody chlewnej z różnymi zakresami zmian w płucach, grupując partie świń na cztery grupy: częstość zmian <55%, częstość 56-76%, częstość 77-88% i częstość> 88%. W tym badaniu stwierdzili, że przechodząc z grupy z najmniejszą częstością występowania zmian w płucach (<55%) do największej (> 88%) nastąpił spadek ADG o 42 gramy, wzrost o 50 gramów we wskaźniku wykorzystania paszy (FCR), wzrost śmiertelności o 0,9% i wzrost kosztów o 0,84 €. Tak więc, w zależności od warunków, choroba może zwiększyć koszt produkcji o około 2,7 € na świnię.

Tabela 1: Wartości dla głównych parametrów produkcyjnych w różnych partiach zwierząt według częstości występowania zmian w płucach. Na podstawie Bringas et al. (2014).

Częstość zmian ADG FCR % śmiertelności Koszt leczenia, €
<55% 687 2.51 2.41 1.93
56-76% 671 2.54 2.76 1.98
77-88% 662 2.52 3.01 2.43
>88% 645 2.56 3.31 2.77

Zmiany w płucach mają wyraźny wpływ na główne parametry produkcji trzody chlewnej, dlatego kontrolowanie patogenów układu oddechowego jest niezbędne, aby zminimalizować straty i poprawić rentowność naszych ferm.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji