X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Strategie redukcji antybiotyków w fermach trzody chlewnej: skuteczne strategie na poziomie gospodarstwa (część 2)

W tym trzecim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń z całego świata nadal dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat skutecznych strategii redukcji stosowania antybiotyków, a także uczą się na podstawie niektórych błędów popełnionych po drodze.

Jak nakreślono w pierwszych dwóch artykułach z naszej serii, nasi lekarze weterynarii z USA, Włoch, Danii i Hiszpanii zgodzili się, że konsumpcja antybiotyków spada w czasie. Znaleźliśmy jednak konkretne różnice w pozycjonowaniu strategii.

Kluczowym przesłaniem Cano (Pipestone System, USA) jest to, że sukces firmy Pipestone w ograniczaniu spożycia antybiotyków jest bezpośrednio związany z wdrożeniem kluczowych zasad określonych w następujących 5 filarach:

  1. Bioasekuracja - zapobieganie wprowadzaniu nowych chorób: ryzyko stwarzane przez ludzi, transport, paszę, materiały itp. zostało rozwiązane za pomocą opartych na nauce i łatwych do przestrzegania protokołów. Obszary szczególnego zainteresowania obejmują filtrację powietrza na obszarach o dużym zagęszczeniu świń, programy ciągłego szkolenia i strategie ograniczania ilości paszy.
  2. Eradykacja chorób - w miarę możliwości pracować z hodowlami loch o wysokim poziomie zdrowia. Eliminując pierwotne przyczyny chorób (tj. PRRS, PED, M. hyo itp.) za pomocą opłacalnych protokołów, gospodarstwa poprawiły stan zdrowia i zmniejszyły stosowanie antybiotyków. Uważa, że był to jeden z głównych czynników wpływających na redukcję stosowania antybiotyków w ostatnich latach.
  3. Odsadzanie świń poza obiektem i rygorystyczne podejście do CPP/CPP - odchów świń poza obiektem przerywa łańcuch transmisji chorób
  4. Zarządzanie obiektami odchowu loszek (GDUs) dla stabilności zdrowia: zapewnienie, że loszki remontowe są przystosowane do statusu zdrowia ferm loch we wczesnym okresie życia, jest kluczowym czynnikiem dla stabilizacji zdrowia w systemie hodowli. Loszki wchodzą do GDU między 4-8 tygodniem życia.
  5. Śledzenie stosowania antybiotyków i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Odpowiednie dane pozwalają na metodyczne planowanie i odpowiedzialne działania. Platformy PART i IMAGINE firmy Pipestone pomagają w podejmowaniu decyzji opartych na nauce na poziomie farmy i systemu.

Agerley (Porcus Veterinary Services, Dania) zgadza się z Cano w zakresie znaczenia zapobiegania i kontroli zakażeń w przepływie świń jako ogólnej strategii zmniejszania spożycia antybiotyków. Jednak z jego punktu widzenia dodałby, że odpowiednia receptura paszy i jakość wody to dwa najważniejsze czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy próbach redukcji stosowania antybiotyków. Podkreślił, że „bardzo prostymi procedurami można zajść bardzo daleko”. Agerley koncentruje się na: 1) dobrej recepturze z wykorzystaniem odpowiednich ilości dobrej jakości białka, składników o dobrej przyswajalności, różnych źródeł błonnika, wykorzystaniu kwasów organicznych; oraz 2) dobre procedury żywieniowe, takie jak zarządzanie podawaniem paszy przed odsadzeniem w celu osiągnięcia najlepszego stanu zdrowia jelit w momencie odsadzenia. Lekarze weterynarii Porcus, jako grupa, promują stosowanie kwasów w wodzie w celu zwiększenia higieny wody i zdrowia mikroflory jelit.

Scollo (Suivet Veterinary Practice, Włochy) podkreśla znaczenie zwiększenia bezpieczeństwa biologicznego (tj. prysznice / wejścia na obiekty) w odchowalniach i tuczarniach, a także zarządzania wentylacją. Uważa, że ​​„zarządzanie wentylacją, szczególnie w odchowalniach, zostało niedocenione” jako narzędzie w wysiłkach związanych z redukcją stosowania antybiotyków. Jej praktyka wykorzystuje ciągłe monitorowanie parametrów powietrza we wszystkich obiektach klientów w celu oceny jakości powietrza (zdjęcie 1). Scollo ma również doświadczenie w testowaniu alternatywnych, nieantybiotykowych produktów leczniczych w okresie odsadzania, aby zapobiegać chorobom jelitowym. Z dobrymi wynikami przetestowała stosowanie alg jako zamiennika siarczanu kolistyny ​​lub tlenku cynku w dietach dla prosiąt. Ma również doświadczenia w stosowaniu olejków eterycznych, probiotyków i kwasów tłuszczowych, a wyniki w niektórych przypadkach były zachęcające. Sanz (UVESA, Hiszpania) ma pozytywne doświadczenia ze stosowaniem drożdży u loch w celu poprawy przyszłego zdrowia jelit (tj. mikrobioty) prosiąt, koncentrując się na wczesnej kolonizacji prosiąt podczas porodu. Podkreśla również znaczenie stworzenia dobrego profilu zespołu obsługi technicznej, który zatrudnia młodych weterynarzy z wiedzą specjalistyczną, którzy od pierwszego dnia nauczyli się i łatwo przyjmują zasady redukcji antybiotyków.

Fot. 1.Oceny jakości powietrza w gospodarstwie. Zdjęcie dzięki uprzejmości Annalis Scollo.

Fot. 1.Oceny jakości powietrza w gospodarstwie. Zdjęcie dzięki uprzejmości Annalis Scollo.

Wszyscy wiedzą, że uczymy się zarówno na dobrych, jak i złych doświadczeniach. Jak mówią, „tę drogę trzeba przejść na piechotę”. Dlatego poprosiliśmy naszych lekarzy weterynarii zajmujących się trzodą, aby podzielili się przydatnymi lekcjami, których nauczyli się po drodze. Scollo i Cano zgodzili się, że rezygnowania z antybiotyków bez odpowiedniej kontroli PRRSV na fermie loch było jednym z ich największych błędów. Scollo jest zaniepokojony nowymi szczepami, które pojawiają się we Włoszech i tym, jak trudne jest ich kontrolowanie w celu zapewnienia stabilnego przepływu świń. Czuła, że być może jest to nadal jeden z głównych powodów, dla których nie wszyscy włoscy producenci są gotowi do obniżenia poziomu stosowania antybiotyków stosowanych na farmie. Cano dodaje swoje obawy dotyczące agresywnego profilaktycznego stosowania antybiotyków o szerokim spektrum działania podawanych w czasie wykonywania zabiegów na prosietach (kastracja, obcinanie ogonów). Uważa, że ta praktyka zapobiega narażeniu prosięcia na bakterie i rozwijaniu odporności czynnej podczas odsadzania.

"tę drogę trzeba przejść na piechotę"

"tę drogę trzeba przejść na piechotę"

Agerley wyjaśnił, że od 2010 roku weterynarze odczuwają silną presję, aby zmniejszyć stosowanie antybiotyków. W rezultacie niekiedy usunęli antybiotyki bez rozważania alternatywnych strategii kompensacji nie opartych na antybiotykach. Dla nich usuwanie antybiotyków bez uwzględnienia zmiany paszy nie zadziałało i w wielu przypadków efektem były biegunki. Ustalili, że na wczesnym etapie stare receptury paszy obciążały jelita białkami (tj. wysokim poziomem śruty sojowej), a prosię nie było w stanie ich strawić. Ten problem spowodował biegunkę poodsadzeniową wywołaną przez bakterie (np. Escherichia coli), które wykorzystywały ten dodatkowy substrat białkowy do namnażania się i wywoływania objawów chorobowych. Teraz zdali sobie sprawę, że wiele problemów zdiagnozowanych i leczonych 10 lat temu można było łatwo rozwiązać za pomocą doskonalszych receptur paszy. Teraz nie tylko są w stanie pracować z niższymi poziomami antybiotyków, ale także uzyskują ogólnie lepsze współczynniki konwersji paszy w okresie tuczu. Obecnie używają, jak to nazywają, „formuły prozdrowotnej” opartej na nieco niższym poziomie białka, aby zachować integralność jelit i uniknąć problemów z bakteriami E.Coli, które mogą trwale uszkodzić jelita. Wyciągnięcie wniosków z tej pierwotnej porażki zaowocowało w dłuższej perspektywie lepszym wzrostem i wydajnością paszy.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Fot. 1. Świnie w odchowalni

Strategie redukcji antybiotyków w fermach trzody chlewnej: czy widzimy korelację ze zwiększoną śmiertelnością w odchowalniach?

W czwartym artykule z naszej serii dokonujemy przeglądu opinii naszej grupy ekspertów ds. zdrowia świń z różnych części świata na temat potencjalnego związku, jeśli w ogóle, między wzrostem śmiertelności w odchowalniach,, który obserwowano w niektórych krajach w ciągu ostatnich kilku lat, a strategiami redukcji antybiotyków.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji