Jak nakreślono w pierwszych dwóch artykułach z naszej serii, nasi lekarze weterynarii z USA, Włoch, Danii i Hiszpanii zgodzili się, że konsumpcja antybiotyków spada w czasie. Znaleźliśmy jednak konkretne różnice w pozycjonowaniu strategii.
Kluczowym przesłaniem Cano (Pipestone System, USA) jest to, że sukces firmy Pipestone w ograniczaniu spożycia antybiotyków jest bezpośrednio związany z wdrożeniem kluczowych zasad określonych w następujących 5 filarach:
- Bioasekuracja - zapobieganie wprowadzaniu nowych chorób: ryzyko stwarzane przez ludzi, transport, paszę, materiały itp. zostało rozwiązane za pomocą opartych na nauce i łatwych do przestrzegania protokołów. Obszary szczególnego zainteresowania obejmują filtrację powietrza na obszarach o dużym zagęszczeniu świń, programy ciągłego szkolenia i strategie ograniczania ilości paszy.
- Eradykacja chorób - w miarę możliwości pracować z hodowlami loch o wysokim poziomie zdrowia. Eliminując pierwotne przyczyny chorób (tj. PRRS, PED, M. hyo itp.) za pomocą opłacalnych protokołów, gospodarstwa poprawiły stan zdrowia i zmniejszyły stosowanie antybiotyków. Uważa, że był to jeden z głównych czynników wpływających na redukcję stosowania antybiotyków w ostatnich latach.
- Odsadzanie świń poza obiektem i rygorystyczne podejście do CPP/CPP - odchów świń poza obiektem przerywa łańcuch transmisji chorób
- Zarządzanie obiektami odchowu loszek (GDUs) dla stabilności zdrowia: zapewnienie, że loszki remontowe są przystosowane do statusu zdrowia ferm loch we wczesnym okresie życia, jest kluczowym czynnikiem dla stabilizacji zdrowia w systemie hodowli. Loszki wchodzą do GDU między 4-8 tygodniem życia.
- Śledzenie stosowania antybiotyków i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Odpowiednie dane pozwalają na metodyczne planowanie i odpowiedzialne działania. Platformy PART i IMAGINE firmy Pipestone pomagają w podejmowaniu decyzji opartych na nauce na poziomie farmy i systemu.
Agerley (Porcus Veterinary Services, Dania) zgadza się z Cano w zakresie znaczenia zapobiegania i kontroli zakażeń w przepływie świń jako ogólnej strategii zmniejszania spożycia antybiotyków. Jednak z jego punktu widzenia dodałby, że odpowiednia receptura paszy i jakość wody to dwa najważniejsze czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy próbach redukcji stosowania antybiotyków. Podkreślił, że „bardzo prostymi procedurami można zajść bardzo daleko”. Agerley koncentruje się na: 1) dobrej recepturze z wykorzystaniem odpowiednich ilości dobrej jakości białka, składników o dobrej przyswajalności, różnych źródeł błonnika, wykorzystaniu kwasów organicznych; oraz 2) dobre procedury żywieniowe, takie jak zarządzanie podawaniem paszy przed odsadzeniem w celu osiągnięcia najlepszego stanu zdrowia jelit w momencie odsadzenia. Lekarze weterynarii Porcus, jako grupa, promują stosowanie kwasów w wodzie w celu zwiększenia higieny wody i zdrowia mikroflory jelit.
Scollo (Suivet Veterinary Practice, Włochy) podkreśla znaczenie zwiększenia bezpieczeństwa biologicznego (tj. prysznice / wejścia na obiekty) w odchowalniach i tuczarniach, a także zarządzania wentylacją. Uważa, że „zarządzanie wentylacją, szczególnie w odchowalniach, zostało niedocenione” jako narzędzie w wysiłkach związanych z redukcją stosowania antybiotyków. Jej praktyka wykorzystuje ciągłe monitorowanie parametrów powietrza we wszystkich obiektach klientów w celu oceny jakości powietrza (zdjęcie 1). Scollo ma również doświadczenie w testowaniu alternatywnych, nieantybiotykowych produktów leczniczych w okresie odsadzania, aby zapobiegać chorobom jelitowym. Z dobrymi wynikami przetestowała stosowanie alg jako zamiennika siarczanu kolistyny lub tlenku cynku w dietach dla prosiąt. Ma również doświadczenia w stosowaniu olejków eterycznych, probiotyków i kwasów tłuszczowych, a wyniki w niektórych przypadkach były zachęcające. Sanz (UVESA, Hiszpania) ma pozytywne doświadczenia ze stosowaniem drożdży u loch w celu poprawy przyszłego zdrowia jelit (tj. mikrobioty) prosiąt, koncentrując się na wczesnej kolonizacji prosiąt podczas porodu. Podkreśla również znaczenie stworzenia dobrego profilu zespołu obsługi technicznej, który zatrudnia młodych weterynarzy z wiedzą specjalistyczną, którzy od pierwszego dnia nauczyli się i łatwo przyjmują zasady redukcji antybiotyków.
Wszyscy wiedzą, że uczymy się zarówno na dobrych, jak i złych doświadczeniach. Jak mówią, „tę drogę trzeba przejść na piechotę”. Dlatego poprosiliśmy naszych lekarzy weterynarii zajmujących się trzodą, aby podzielili się przydatnymi lekcjami, których nauczyli się po drodze. Scollo i Cano zgodzili się, że rezygnowania z antybiotyków bez odpowiedniej kontroli PRRSV na fermie loch było jednym z ich największych błędów. Scollo jest zaniepokojony nowymi szczepami, które pojawiają się we Włoszech i tym, jak trudne jest ich kontrolowanie w celu zapewnienia stabilnego przepływu świń. Czuła, że być może jest to nadal jeden z głównych powodów, dla których nie wszyscy włoscy producenci są gotowi do obniżenia poziomu stosowania antybiotyków stosowanych na farmie. Cano dodaje swoje obawy dotyczące agresywnego profilaktycznego stosowania antybiotyków o szerokim spektrum działania podawanych w czasie wykonywania zabiegów na prosietach (kastracja, obcinanie ogonów). Uważa, że ta praktyka zapobiega narażeniu prosięcia na bakterie i rozwijaniu odporności czynnej podczas odsadzania.Agerley wyjaśnił, że od 2010 roku weterynarze odczuwają silną presję, aby zmniejszyć stosowanie antybiotyków. W rezultacie niekiedy usunęli antybiotyki bez rozważania alternatywnych strategii kompensacji nie opartych na antybiotykach. Dla nich usuwanie antybiotyków bez uwzględnienia zmiany paszy nie zadziałało i w wielu przypadków efektem były biegunki. Ustalili, że na wczesnym etapie stare receptury paszy obciążały jelita białkami (tj. wysokim poziomem śruty sojowej), a prosię nie było w stanie ich strawić. Ten problem spowodował biegunkę poodsadzeniową wywołaną przez bakterie (np. Escherichia coli), które wykorzystywały ten dodatkowy substrat białkowy do namnażania się i wywoływania objawów chorobowych. Teraz zdali sobie sprawę, że wiele problemów zdiagnozowanych i leczonych 10 lat temu można było łatwo rozwiązać za pomocą doskonalszych receptur paszy. Teraz nie tylko są w stanie pracować z niższymi poziomami antybiotyków, ale także uzyskują ogólnie lepsze współczynniki konwersji paszy w okresie tuczu. Obecnie używają, jak to nazywają, „formuły prozdrowotnej” opartej na nieco niższym poziomie białka, aby zachować integralność jelit i uniknąć problemów z bakteriami E.Coli, które mogą trwale uszkodzić jelita. Wyciągnięcie wniosków z tej pierwotnej porażki zaowocowało w dłuższej perspektywie lepszym wzrostem i wydajnością paszy.