X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Twoja ubojnia wpływa na twoją przyszłość

Posiadanie dobrze prosperującej farmy nie jest warunkiem wystarczającym do odniesienia sukcesu w przyszłości.

Aby zrozumieć, co dzieje się na dzisiejszym globalnym rynku tuczników, ważne jest zrozumienie dwóch wielkich trendów, które kreują rzeczywistość, która rozwija się obecnie na całym świecie. Pierwsza z nich jest podstawową przyczyną i podstawą rosnącego globalnego popytu na wieprzowinę i zwiększa rzeczywisty dochód na mieszkańca. Globalnie, inflacja spadała lub była niska i stabilna przez wiele lat, powodując wzrost faktycznego dochodu, co miało ogromny wpływ na dodatkową zdolność nabywczą. Druga to rozwijająca się struktura produkcji / przetwórstwa i dystrybucji tuczników w Stanach Zjednoczonych, Europie i Chinach, które są zasadniczo różne. Każda z nich znajduje się na innym etapie ewolucji, wzdłuż kontinuum przekształceń zmierzających w przyszłość, która zaskoczy niemal każdego głównego producenta / firmy produkcyjnej na całym świecie.

Jak już wielokrotnie wspominaliśmy, to nie więcej ludzi jest głównym bodźcem do zwiększenia efektywnego światowego zapotrzebowania na mięso, a jest to związane z rzeczywistym dochodem na osobę. Prawdziwy dochód na jednego mieszkańca na świecie wzrasta stopniowo od lat sześćdziesiątych, ale od 2000 roku, po kilku krótkotrwałych spadkach, trajektoria wzrostu dochodów znacznie się poprawiła. Jest to podstawowa geneza całego popytu na świecie i najważniejsza zmienna objaśniająca, co dzieje się obecnie w twoim kraju we wszystkich towarach i usługach, a także oczywiście w odniesieniu do rynku wieprzowiny.

Większy dochód na mieszkańca powoduje dramatyczne zmiany w popycie, na które kraje z całego świata, posiadające niezbędne i zrównoważone składniki taniej produkcji mięsa, przygotowują się do spełnienia. Przede wszystkim nie chodzi o to, które kraje mogą produkować wieprzowinę, aby zaspokoić nadchodzące zapotrzebowanie, ale która struktura produkcji / przetwórstwa i dystrybucji okaże się najbardziej ekonomicznie odporna, ponieważ uderzenia i uderzenia nadchodzących losowych wstrząsów w formie bufetu nawet najbardziej przygotowanych.

Nigdy nie było dla mnie jasne, jak ważna jest struktura łańcucha wieprzowiny w ułatwianiu sukcesu gospodarczego i odporności w następnej dekadzie. Wysokowydajne gospodarstwa i systemy, które odniosły znaczny sukces w przeszłości dzięki znakomitemu zarządzaniu, odpowiednim standardowym procedurom operacyjnym i bazie roboczej, która jest w stanie konsekwentnie realizować te procedury, odkryją, że te cechy są jedynie koniecznym, ale niewystarczającym warunkiem do odniesienia sukcesu . Istnieje wiele systemów produkcji wieprzowiny w szerokim zakresie rozmiarów, od rodzinnych gospodarstw rolnych po bardzo duże firmy, które są sprawdzonymi producentami, ale ich obecny i przyszły sukces jest ograniczony przez strukturę łańcucha, w którym się znajdują i produkują. Nawet najlepsze firmy produkcyjne nie mogą uciec przed kotwicą, która je przeciąga, jeśli są osadzone w ograniczającej, wstecznej lub przestarzałej strukturze łańcucha.

Każdy duży kraj produkujący ma w swoim łańcuchu wiele elementów i warstw, co oznacza, że ​​nie ma idealnego miejsca do hodowli, skupu i dystrybucji wieprzowiny. Jednak gospodarstwa i systemy produkcji będą musiały podejmować szerszy zakres decyzji dotyczących ich systemu produkcyjnego niż w przeszłości, aby być przygotowanym na nadchodzące zmiany. Dawniej główny nacisk kładziono na cechy gospodarstwa (genetyka, rodzaj budynku, wielkość grup zwierząt, zarządzanie itp.) Teraz bardziej niż kiedykolwiek konieczne jest dostosowanie się do odpowiedniego łańcucha lub pod-łańcucha w środowisku produkcyjnym swojego kraju, aby zapewnić sobie sukces. Tam, gdzie nie ma odpowiednich warunków, musi być on formowany często niezgodnie z obowiązującymi trendami/ konwencjonalnym stanem wiedzy, które umożliwiły sukces w przeszłości, ale nie zrobią tego w przyszłości.

Jakie są cechy, które robią różnicę? Presja, aby skutecznie wykorzystywać rzadkie zasoby globalne do produkcji mięsa (i innych cennych surowców) rośnie, a najprawdopodobniej wzrośnie wykładniczo, jeśli obecny wzrost populacji światowej o dwa miliardy lat do 2050 r. będzie miał miejsce. Jedynym sposobem, w jaki może to się stać, jest hodowla zwierząt, która odrzuci drogę, jaką współczesna produkcja roślin uprawnych wypracowała ponad 25 lat temu, a mianowicie rolnictwo precyzyjne.

Precyzyjne rolnictwo wymaga dokonywania podstawowych obliczeń, procedur i inwestycji przy pełnym zrozumieniu i zarządzaniu zmianami, które są nierozerwalnie związane z biologicznymi systemami produkcji. W przypadku świń podjęliśmy decyzję o budowie systemów, które nie mogą sprostać precyzji przy użyciu aktualnej technologii. Ciągle czekamy na nadejście technologii, która zapewni nam taki sam poziom szczegółowości, jaki obecni producenci upraw mogą osiągnąć dzięki wykorzystaniu fotografii lotniczej i zdjęć satelitarnych w podczerwieni. Takie rzeczy pozwalają producentowi roślin uprawnych zarówno na różnicowe sadzenie odmian, jak i na stosowanie nawozów, herbicydów i insektycydów na poziomie metra kwadratowego, a nie na hektar lub akr.

W przypadku produkcji trzody chlewnej znamy tylko metryki wydajności po odsadzeniu, po zakończeniu cyklu produkcyjnego a następnie tylko średnią (czasami z ponad 1000 zwierząt osadzonych) z niewielką lub zerową znajomością wariancji wokół średniej. Pojawiają się pewne nadzieje, ale wiele z nich nie potrzebuje dokładności ani konkurencyjnych kosztów. Ponadto samo zastosowanie tych nowych technologii w niektórych przypadkach negatywnie wpłynęło na wzrost poprzez interferencję ze zwierzętami lub ich agitację.

Jeśli produkujesz w ramach globalnego łańcucha, w którym nie możesz otrzymać wyników wagowych poszczególnych zwierząt i indywidualnych cech jakościowych zwierząt przy uboju, nie będziesz miał możliwości przejścia przez progi precyzyjnego rolnictwa bez wielkich zmagań, a zatem ostatecznie stracisz globalną konkurencyjność kosztową. Podstawowym celem trzech nowych, powstających zakładów pakowania na dużą skalę w Stanach Zjednoczonych jest uzyskanie własności informacji w czasie i po zbiorze. Ta informacja jest przepustką do rolnictwa precyzyjnego i wykracza znacznie poza wagę zbiorów i wyniki jakościowe. Jeśli nie możesz tego uzyskać za pośrednictwem swojej ubojni, musisz znaleźć sposób, aby mimo tego uzyskać precyzyjne informacje. Dobrą wiadomością jest to, że pojawiają się pewne metody, ale nie takie, które masz na myśli. Więcej na ten temat następnym razem.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji