Świnie w komercyjnych systemach produkcyjnych są często narażone na wiele wyzwań. Wśród nich problemy zdrowotne (w tym niska higiena warunków utrzymania) powodują aktywację układu odpornościowego, co z kolei może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia i wydajność wzrostu zwierząt (Le Floc'h i in., 2014). Z uwagi na zakaz stosowania antybiotyków w paszy w produkcji zwierzęcej, w celu zminimalizowania skutków stanów zapalnych, szeroko badane są strategie żywieniowe obejmujące dodatki paszowe (Zheng i in., 2021).
Składniki żywieniowe mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną, rozwój jelit i możliwości antyoksydacyjne świń. Dlatego też lepsze zrozumienie ich modulujących efektów może pomóc żywieniowcom w formułowaniu bardziej dostosowanych diet i przyczynić się do rozwoju strategii żywieniowych w celu poprawy wydajności, dobrostanu i zdrowia zwierząt (Rodrigues i in., 2022).

Okazuje się, że aminokwasy (AA), oprócz tego, że są budulcem białek, są również składnikami odżywczymi, które przyczyniają się do utrzymania zdrowia. U świń narażonych na stany zapalne zaobserwowano zmiany stężenia AA w osoczu (Fraga i in., 2021), co może być związane głównie z większym zapotrzebowaniem na wsparcie funkcji układu odpornościowego (synteza białek ostrej fazy, proliferacja komórek odpornościowych i inne związki związane z obroną organizmu; Le Floc'h i in., 2018).
Aminokwasy funkcjonalne
Funkcjonalne AA zostały zdefiniowane jako te AA, które pełnią funkcje inne niż bycie prekursorami białek (Wu, 2013; Ryc. 1). Na przykład:
- Dane eksperymentalne wykazały immunometaboliczną funkcję metioniny (Met, drugi ograniczający AA dla świń), której metabolizm może powodować powstawanie wewnątrzkomórkowych przeciwutleniaczy, takich jak glutation i tauryna (Sun i in., 2016).
- Istnieją dowody na to, że stymulacja układu odpornościowego wpływa na metabolizm tryptofanu (Trp) i argininy (Arg), które z kolei są związane z podstawowymi funkcjami odpowiedzi immunologicznej (Le Floc'h i in., 2010; Campos i in., 2019).
- Około 10 do 13% glikoprotein obecnych w śluzie jelitowym składa się z treoniny (Thr; Pluske i in., 2018).
- Aminokwasy rozgałęzione (BCAA; w tym walina, leucyna i izoleucyna, odpowiednio Val, Leu i Iso) są również zaangażowane w ważne szlaki kontrolujące odpowiedzi immunologiczne (synteza komórek obronnych [limfocytów, neutrofili i makrofagów] oraz immunoglobulin; Ren i in., 2015).
W przypadku świń na tucz trzymanych w złych warunkach higienicznych i poddanych zakażeniu Salmonellą Typhimurium, suplementacja diety mieszanką AA (Met, Tre i Trp 20% powyżej zaleceń NRC, 2012) wiązała się ze zmniejszonym stanem zapalnym, zwiększonym przyrostem masy ciała i odkładaniem białka w porównaniu z dietą kontrolną (Valini i in., 2023). W związku z tym dieta uzupełniona mieszanką AA (Trp, BCAA, Arg i cystyna) wspierała przejście świń na odsadzenie i łagodziła biegunkę po odsadzeniu (Wessels i in., 2021).

Polifenole
Oprócz AA, ekstrakty roślinne zawierające proantocyjanidyny, najczęściej spożywane polifenole w diecie, charakteryzują się również różnorodnymi właściwościami biologicznymi, takimi jak aktywność przeciwutleniająca i zdolność do modulowania mikroflory jelitowej (Andersen-Civil i in., 2021).
W metaanalizie uwzględniającej 23 badania opublikowane w latach 2010-2023 Fraga i wsp. (2023a) stwierdzili, że świnie otrzymujące suplementację polifenolami w diecie charakteryzowały się większą wydajnością paszową i zmniejszonym stanem zapalnym (o czym świadczy niższe stężenie dialdehydu malonowego (MDA) w osoczu) niż świnie nieotrzymujące suplementów.
Jeśli chodzi o związek między AA i polifenolami, w niedawnym badaniu przeprowadzonym w INRAE (Saint Gilles; Francja), świnie karmione mieszanką funkcjonalnych AA i polifenoli z ekstraktu z winogron przez 6 tygodni po odsadzeniu były w stanie utrzymać swoją wydajność w kolejnej fazie (faza wczesnego tuczu), kiedy były narażone na złe warunki i karmione zwykłą dietą (Tabela 1; Fraga i in., 2023b). Wyniki te wykazały, że te suplementowane świnie miały lepszą zdolność radzenia sobie z kolejnym wyzwaniem zapalnym zastosowanym na początku tuczu.
Tabela 1. Wyniki wzrostu świń trzymanych w dobrych i złych warunkach higienicznych, uprzednio karmionych dietą kontrolną uzupełnioną lub nie mieszanką funkcjonalnych AA i polifenoli z winogron (odpowiednio diety AAP i kontrolna).1
Cechy6 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Diety eksperymentalne2 | Warunki higieniczne3 | Początk. BW, kg | Końcowa BW, kg | ADFI, kg | ADG, kg | Konwersja paszy |
CNT | Dobre | 28.5 | 46.2a | 1.85 | 0.843a | 2.21 |
Złe | 28.2 | 42.5b | 1.78 | 0.683b | 2.58 | |
AAP | Dobre | 27.8 | 45.4ab | 1.84 | 0.838a | 2.21 |
Złe | 28.4 | 44.9ab | 1.95 | 0.786ab | 2.45 | |
SEM4 | 0.33 | 0.56 | 0.02 | 0.02 | 0.03 | |
Wartość-P5 | Dieta | 0.75 | 0.55 | 0.10 | 0.14 | 0.60 |
Hig | 0.80 | 0.03 | 0.63 | <0.01 | <0.01 | |
Diet x Hig | 0.41 | 0.04 | 0.07 | <0.01 | 0.18 |
1 Zaadaptowane od Fraga et al., 2023b.
2 Świnie karmiono dietą CNT lub AAP przez 6 tygodni (od tygodnia 0 do 6). Dieta AAP składała się ze standardowej diety kontrolnej (CNT) uzupełnionej o 0,2% mieszanki funkcjonalnych aminokwasów (L-argininy, L-cystyny, L-leucyny, L-waliny, L-izoleucyny i L-glutaminy) oraz polifenoli z winogron.
3 Przez 3 tygodnie (od 7. do 9. tygodnia) świnie przebywały w pomieszczeniach o dobrych (dobrych) i złych (złych) warunkach higienicznych i były karmione standardową dietą.
4 Błąd standardowy średniej.
5 Wartości prawdopodobieństwa dotyczące stałych efektów diety eksperymentalnej (Dieta: Kontrola i AAP), warunków higienicznych (Hig: dobra i zła) oraz interakcji (Dieta x Hig).
6BW: Masa ciała, ADFI: Średnie dzienne spożycie paszy, ADG: Średni dzienny przyrost.
a, b W obrębie wiersza wartości z różnymi indeksami górnymi różniły się (P ≤ 0,05).
Kontekst ogólny
Pasze dla świń są zwykle formułowane w oparciu o wymagania żywieniowe szacowane w idealnych warunkach produkcyjnych (zdrowie, środowisko, temperatura, warunki utrzymania itp.). Programy żywieniowe mają ograniczenia w praktycznym kontekście produkcji, ponieważ nie uwzględniają zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze w sytuacjach aktywacji układu odpornościowego. W takich warunkach może wystąpić brak równowagi między składnikami odżywczymi w diecie a składnikami odżywczymi potrzebnymi do funkcji odpornościowych i produkcyjnych. Dlatego konieczne jest znalezienie alternatyw dla antybiotyków w celu poprawy lub utrzymania stanu zdrowia zwierząt, aby umożliwić rozwój bardziej zrównoważonych systemów produkcyjnych.