X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

W jaki sposób żywienie może wspierać świnie zmagające się z wyzwaniami zdrowotnymi?

Lepsze zrozumienie modulującego wpływu funkcjonalnych aminokwasów i polifenoli może pomóc żywieniowcom w formułowaniu bardziej dostosowanych diet i przyczynić się do rozwoju strategii żywieniowych w celu poprawy wydajności, dobrostanu i zdrowia zwierząt.

10 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Świnie w komercyjnych systemach produkcyjnych są często narażone na wiele wyzwań. Wśród nich problemy zdrowotne (w tym niska higiena warunków utrzymania) powodują aktywację układu odpornościowego, co z kolei może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia i wydajność wzrostu zwierząt (Le Floc'h i in., 2014). Z uwagi na zakaz stosowania antybiotyków w paszy w produkcji zwierzęcej, w celu zminimalizowania skutków stanów zapalnych, szeroko badane są strategie żywieniowe obejmujące dodatki paszowe (Zheng i in., 2021).

Składniki żywieniowe mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną, rozwój jelit i możliwości antyoksydacyjne świń. Dlatego też lepsze zrozumienie ich modulujących efektów może pomóc żywieniowcom w formułowaniu bardziej dostosowanych diet i przyczynić się do rozwoju strategii żywieniowych w celu poprawy wydajności, dobrostanu i zdrowia zwierząt (Rodrigues i in., 2022).

Okazuje się, że aminokwasy (AA), oprócz tego, że są budulcem białek, są również składnikami odżywczymi, które przyczyniają się do utrzymania zdrowia. U świń narażonych na stany zapalne zaobserwowano zmiany stężenia AA w osoczu (Fraga i in., 2021), co może być związane głównie z większym zapotrzebowaniem na wsparcie funkcji układu odpornościowego (synteza białek ostrej fazy, proliferacja komórek odpornościowych i inne związki związane z obroną organizmu; Le Floc'h i in., 2018).

Aminokwasy funkcjonalne

Funkcjonalne AA zostały zdefiniowane jako te AA, które pełnią funkcje inne niż bycie prekursorami białek (Wu, 2013; Ryc. 1). Na przykład:

  • Dane eksperymentalne wykazały immunometaboliczną funkcję metioniny (Met, drugi ograniczający AA dla świń), której metabolizm może powodować powstawanie wewnątrzkomórkowych przeciwutleniaczy, takich jak glutation i tauryna (Sun i in., 2016).
  • Istnieją dowody na to, że stymulacja układu odpornościowego wpływa na metabolizm tryptofanu (Trp) i argininy (Arg), które z kolei są związane z podstawowymi funkcjami odpowiedzi immunologicznej (Le Floc'h i in., 2010; Campos i in., 2019).
  • Około 10 do 13% glikoprotein obecnych w śluzie jelitowym składa się z treoniny (Thr; Pluske i in., 2018).
  • Aminokwasy rozgałęzione (BCAA; w tym walina, leucyna i izoleucyna, odpowiednio Val, Leu i Iso) są również zaangażowane w ważne szlaki kontrolujące odpowiedzi immunologiczne (synteza komórek obronnych [limfocytów, neutrofili i makrofagów] oraz immunoglobulin; Ren i in., 2015).

W przypadku świń na tucz trzymanych w złych warunkach higienicznych i poddanych zakażeniu Salmonellą Typhimurium, suplementacja diety mieszanką AA (Met, Tre i Trp 20% powyżej zaleceń NRC, 2012) wiązała się ze zmniejszonym stanem zapalnym, zwiększonym przyrostem masy ciała i odkładaniem białka w porównaniu z dietą kontrolną (Valini i in., 2023). W związku z tym dieta uzupełniona mieszanką AA (Trp, BCAA, Arg i cystyna) wspierała przejście świń na odsadzenie i łagodziła biegunkę po odsadzeniu (Wessels i in., 2021).

Ryc. 1. Główne role funkcjonalnych aminokwasów.
Ryc. 1. Główne role funkcjonalnych aminokwasów.

Polifenole

Oprócz AA, ekstrakty roślinne zawierające proantocyjanidyny, najczęściej spożywane polifenole w diecie, charakteryzują się również różnorodnymi właściwościami biologicznymi, takimi jak aktywność przeciwutleniająca i zdolność do modulowania mikroflory jelitowej (Andersen-Civil i in., 2021).

W metaanalizie uwzględniającej 23 badania opublikowane w latach 2010-2023 Fraga i wsp. (2023a) stwierdzili, że świnie otrzymujące suplementację polifenolami w diecie charakteryzowały się większą wydajnością paszową i zmniejszonym stanem zapalnym (o czym świadczy niższe stężenie dialdehydu malonowego (MDA) w osoczu) niż świnie nieotrzymujące suplementów.

Jeśli chodzi o związek między AA i polifenolami, w niedawnym badaniu przeprowadzonym w INRAE (Saint Gilles; Francja), świnie karmione mieszanką funkcjonalnych AA i polifenoli z ekstraktu z winogron przez 6 tygodni po odsadzeniu były w stanie utrzymać swoją wydajność w kolejnej fazie (faza wczesnego tuczu), kiedy były narażone na złe warunki i karmione zwykłą dietą (Tabela 1; Fraga i in., 2023b). Wyniki te wykazały, że te suplementowane świnie miały lepszą zdolność radzenia sobie z kolejnym wyzwaniem zapalnym zastosowanym na początku tuczu.

Tabela 1. Wyniki wzrostu świń trzymanych w dobrych i złych warunkach higienicznych, uprzednio karmionych dietą kontrolną uzupełnioną lub nie mieszanką funkcjonalnych AA i polifenoli z winogron (odpowiednio diety AAP i kontrolna).1

Cechy6
Diety eksperymentalne2 Warunki higieniczne3 Początk. BW, kg Końcowa BW, kg ADFI, kg ADG, kg Konwersja paszy
CNT Dobre 28.5 46.2a 1.85 0.843a 2.21
Złe 28.2 42.5b 1.78 0.683b 2.58
AAP Dobre 27.8 45.4ab 1.84 0.838a 2.21
Złe 28.4 44.9ab 1.95 0.786ab 2.45
SEM4 0.33 0.56 0.02 0.02 0.03
Wartość-P5 Dieta 0.75 0.55 0.10 0.14 0.60
Hig 0.80 0.03 0.63 <0.01 <0.01
Diet x Hig 0.41 0.04 0.07 <0.01 0.18

1 Zaadaptowane od Fraga et al., 2023b.
2 Świnie karmiono dietą CNT lub AAP przez 6 tygodni (od tygodnia 0 do 6). Dieta AAP składała się ze standardowej diety kontrolnej (CNT) uzupełnionej o 0,2% mieszanki funkcjonalnych aminokwasów (L-argininy, L-cystyny, L-leucyny, L-waliny, L-izoleucyny i L-glutaminy) oraz polifenoli z winogron.
3 Przez 3 tygodnie (od 7. do 9. tygodnia) świnie przebywały w pomieszczeniach o dobrych (dobrych) i złych (złych) warunkach higienicznych i były karmione standardową dietą.
4 Błąd standardowy średniej.
5 Wartości prawdopodobieństwa dotyczące stałych efektów diety eksperymentalnej (Dieta: Kontrola i AAP), warunków higienicznych (Hig: dobra i zła) oraz interakcji (Dieta x Hig).
6BW: Masa ciała, ADFI: Średnie dzienne spożycie paszy, ADG: Średni dzienny przyrost.
a, b W obrębie wiersza wartości z różnymi indeksami górnymi różniły się (P ≤ 0,05).

Kontekst ogólny

Pasze dla świń są zwykle formułowane w oparciu o wymagania żywieniowe szacowane w idealnych warunkach produkcyjnych (zdrowie, środowisko, temperatura, warunki utrzymania itp.). Programy żywieniowe mają ograniczenia w praktycznym kontekście produkcji, ponieważ nie uwzględniają zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze w sytuacjach aktywacji układu odpornościowego. W takich warunkach może wystąpić brak równowagi między składnikami odżywczymi w diecie a składnikami odżywczymi potrzebnymi do funkcji odpornościowych i produkcyjnych. Dlatego konieczne jest znalezienie alternatyw dla antybiotyków w celu poprawy lub utrzymania stanu zdrowia zwierząt, aby umożliwić rozwój bardziej zrównoważonych systemów produkcyjnych.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

FAQs

Czym są funkcjonalne aminokwasy?

Aminokwasy funkcjonalne zostały zdefiniowane jako te aminokwasy, które pełnią funkcje inne niż bycie prekursorami białek (Wu, 2013).

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji