X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Wielkość cząstek paszy jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju

W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.

Czym jest granulometria?

Wielkość cząstek odnosi się do wielkości cząstek składników, z których składa się pasza, tj. stopnia rozdrobnienia paszy przed podaniem jej zwierzętom. Parametr ten jest powszechnie mierzony za pomocą średniej geometrycznej średnicy (GMD), która wskazuje średnią wielkość cząstek, oraz odchylenia standardowego (SD), które odzwierciedla zmienność wielkości cząstek w mieszance.

Chociaż na GMD i SD wpływa wielkość cząstek wszystkich składników, które składają się na dawkę, większość młynów paszowych miele głównie składniki roślinne, które z kolei są zawarte w największej proporcji w dawkach. Biorąc pod uwagę ich znaczący wpływ zarówno na wydajność paszy, jak i koszt diety, niezwykle ważne jest, aby składniki te były optymalnie zmielone.

Dlaczego granulometria jest ważna?

Wielkość cząstek odgrywa kluczową rolę w strawności paszy. Zmniejszenie wielkości cząstek zwiększa powierzchnię kontaktu, co ułatwia działanie enzymów trawiennych, a w konsekwencji poprawia strawność i wykorzystanie składników odżywczych.

W latach 90-tych przeprowadzono wiele badań nad optymalną wielkością cząstek ziaren zbóż w dietach dla świń, gdzie udowodniono ich wpływ na strawność składników odżywczych. Chociaż zalecenia dotyczące wielkości cząstek mogą się różnić w zależności od rodzaju zboża, rodzaju młyna i etapu życia zwierzęcia, ogólnie stwierdzono, że cząstki w zakresie 500-600 µm poprawiają strawność i wydajność produkcyjną świń (Rojas i in., 2017).

Tabela 1: Wpływ wielkości cząstek kukurydzy na pozorną całkowitą strawność (ATTD) suchej masy (DM) i energii brutto (GE) oraz stężenie energii strawnej (DE), energii metabolicznej (ME) i energii netto (NE) świń.

Wielkość cząstki kukurydzy

μm

Wartość P

700

500

300

Spożycie

Spożycie paszy, kg/dzień

2.72

2.62

2.73

0.254

Spożycie GE, Mcal/d

10.66

10.15

10.69

0.628

Wydalanie kału

Produkcja odchodów suchych, kg/d

0.27

0.23

0.23

0.001

GE w kale, kcal/kg

4539

4568

4147

< 0.001

Ilość wydalanego GE z kałem, kcal/d

1244

1032

962

< 0.001

ATTD DM, %

89.87

91.25

91.39

0.004

ATTD GE, %

88.26

89.7

90.89

< 0.001

Wydalanie moczu

Produkcja moczu, kg/dzień

6.11

5.9

6.81

0.001

GE w moczu, kcal/kg

33.23

33.01

29.19

0.049

Produkcja moczu GE, kcal/d

206

197

194

0.075

Energia w diecie, kcal/kg

DE

3459

3477

3560

< 0.001

ME

3385

3402

3488

< 0.001

NE

2735

2739

2838

< 0.001

Wykorzystanie energii, %

ME:DE

97.85

97.87

97.98

0.045

NE:ME

80.79

80.5

81.35

0.165

Źródło: za Lee et. al. (2024).

W praktyce jednak często spotyka się zbyt gruboziarniste lub nierównomierne procesy mielenia, a także młyny, które nie są odpowiednio konserwowane lub nie mają zdolności produkcyjnej do obsługi ilości wymaganych przez młyn. Podczas wizyt w gospodarstwach rolnych często obserwuje się fragmenty ziarna w odchodach zwierząt, co wskazuje, że ziarno nie zostało odpowiednio wykorzystane i po prostu przeszło niestrawione, co stanowi znaczne marnotrawstwo składników odżywczych i zasobów.

Fot. 1. Nieregularny rozmiar cząstek w paszy i kale, fot. Diego Lescano.
Fot. 1. Nieregularny rozmiar cząstek w paszy i kale, fot. Diego Lescano.

Zrównoważony rozwój środowiska w produkcji trzody chlewnej staje się coraz większym problemem dla rządów i opinii publicznej. W tym kontekście wielkość cząstek paszy jest przedstawiana jako dostępne narzędzie do zmniejszenia wpływu na środowisko. Optymalizując wielkość cząstek, poprawia się wydajność, z jaką zwierzęta wchłaniają składniki odżywcze, co zmniejsza ilość odpadów wytwarzanych w gospodarstwach. Skutkuje to mniejszym wydalaniem niestrawionych składników odżywczych w gnojowicy, zmniejszając zarówno objętość gnojowicy, jak i odpadów paszowych oraz minimalizując emisję gazów. Takie podejście bezpośrednio przyczynia się do bardziej wydajnej produkcji trzody chlewnej przy mniejszym wpływie na środowisko.

Kerr i in. (2020) przeprowadzili badanie mające na celu porównanie składu i wytwarzania gazów przez gnojowicę zwierząt karmionych grubo i drobno zmieloną paszą. Wyniki wskazały, że stopień rozdrobnienia paszy wpływa na skład gnojowicy i jej lotne związki, chociaż nie zaobserwowano wpływu na gazy cieplarniane. W związku z tym dostosowanie wielkości cząstek paszy może być interesującym środkiem do poprawy jakości gnojowicy i zmniejszenia strat emisji gazów, co jest istotne dla bardziej zrównoważonych praktyk rolniczych.

Tabela 2. Wpływ wielkości cząstek na charakterystykę gnojowicy.

Wielkość cząstki NH4-N (μM g-1) Sulphur (μM g-1) pH N (g L-1) C (g L-1) S (g L-1)
Gruboziarniste 406 0.41 7.87 0.57 3.80 0.089
Drobnoziarniste 358 0.37 8.05 0.48 2.88 0.085
Wartość P .01 .19 .02 .01 .01 .21

Źródło: Kerr et. al., 2020.

Tabela 3. Główne związki lotne w zawiesinie w zależności od wielkości cząstek.

Wielkość cząstki Octowi (mmol g-1) Propionowy (mmol g-1) Butrylowy (mmol g-1) Całkowite* (mmol g-1) Fenole (μmol g-1)
Gruboziarniste 188.0 22.0 16.0 237.0 1.5
Drobnoziarniste 128.0 13.0 8.0 156.0 1.3
Wartość P .01 .01 .01 .01 .01

Źródło: Kerr et. al., 2020. *Całkowite lotne kwasy tłuszczowe (octan, propionian, butaran, izomaślan, izowalerian, walerianian, izokapronowy, kapronowy i heptanowy), fenole (fenol, krezol, etylofenol i propylofenol).

Nie możemy mówić o zrównoważonym rozwoju środowiska bez uwzględnienia zrównoważonego rozwoju ekonomicznego gospodarstw. Żywienie stanowi około 70-80% kosztów produkcji trzody chlewnej. Jeśli część paszy jest tracona w kanałach fermy z powodu złego rozdrobnienia, wpływ ekonomiczny może być znaczny.

Lescano et al. (2017) zaobserwowali, że każdy wzrost wielkości cząstek o 100 µm powoduje wzrost współczynnika konwersji paszy (FCR) o 2,72% dla zwierząt o masie sprzedaży większej niż 125 kg. Podobnie Wondra i wsp. (1995) wykazali, że FCR wzrasta o 1-1,5% z każdym wzrostem wielkości cząstek o 100 µm, biorąc pod uwagę zwierzęta o masie sprzedaży zbliżonej do 105-110 kg.

Według najnowszych danych z badań przeprowadzonych przez Diego Lescano w Argentynie (2023), oceniono korelację między średnią geometryczną średnicą (GMD) a odsetkiem cząstek większych niż 1000 µm w próbkach zmielonej kukurydzy, przy użyciu diet opartych na kukurydzy i śrucie sojowej. Zbadano wpływ tych czynników na wyniki produkcyjne mierzone współczynnikiem konwersji paszy (FCR) oraz na korzyści ekonomiczne dla zwierząt.

Wnioski wskazują, że każdy 1% wzrost cząstek większych niż 1000 µm powoduje wzrost GMD o 8 µm, co prowadzi do wzrostu FCR o 0,20%. Odzwierciedla to zmniejszenie wydajności paszy. Wyniki te podkreślają potrzebę kontrolowania wielkości cząstek w celu poprawy współczynnika konwersji paszy i zmniejszenia kosztów związanych z niewłaściwym mieleniem.

Wniosek

Wielkość cząstek paszy jest nie tylko narzędziem do poprawy wydajności paszy, ale jest również kluczowym czynnikiem w zmniejszaniu wpływu na środowisko i zrównoważenia ekonomicznego produkcji trzody chlewnej.

Zalecenia praktyczne

Ciągłe monitorowanie wielkości cząstek z ustaloną częstotliwością, a także stała konserwacja młyna w celu uniknięcia pęknięć i zużycia, które mogą skutkować zwiększeniem wielkości cząstek.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji