X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wysoce patogenny wariant PRRSV 1-4-4 L1C: pojawienie się, źródła i konsekwencje dla przemysłu światowego

Wysoce patogenny szczep występuje w Stanach Zjednoczonych. Zrozumienie, skąd pochodzą te wirusy, może pomóc nam zatrzymać ten cykl.

fig2linhares-blanco.jpgPRRSV stale ewoluuje, tworząc skupiska różnych szczepów w czasie i w przestrzeni geograficznej. Najnowszy "wysoce patogenny" szczep PRRSV występujący w Stanach Zjednoczonych ma wzór RFLP 1-4-4 i jest szczególnym wariantem w obrębie linii 1 C (zwanej dalej L1Cv).

Ważne pytania to: skąd pochodzą te wirusy? W jaki sposób tak szybko rozprzestrzeniają się w przemyśle trzody chlewnej? Zrozumienie tych kwestii pozwala nam przejść do kolejnego logicznego pytania: "jak zatrzymać ten cykl?".

System zgłaszania chorób świń wielokrotnie wykazał, że odsetek dodatnich próbek PRRSV PCR pochodzących z miejsc, w których odbywa się tucz, jest o 20 do 30 punktów procentowych wyższa niż w przypadku próbek z ferm loch (Ryc. 1). Ponadto, dane SDRS wskazują, że sezonowe skoki odsetek dodatnich próbek PRRSV PCR pochodzących z zakładów tuczowych poprzedzają skoki liczby dodatnich próbek z ferm loch (zjawisko to jest również obserwowane w przypadku wykrywania koronawirusów jelitowych i wirusa grypy A).

Ryc. 1. Odsetek zgłoszeń PCR-dodatnich na PRRSV w kategoriach wiekowych "dorosły/ ferma loch" i "odsadzenie do uboju" w czasie. Czarne pola pokazują bardziej uwypuklone i/lub wcześniejsze skoki w danych z ferm tuczących w porównaniu z danymi z ferm loch. Źródło: ISU-VDL: Laboratorium Weterynaryjno-Diagnostyczne Uniwersytetu Stanowego Iowa; UMN-VDL: Laboratorium Weterynaryjno-Diagnostyczne Uniwersytetu Minnesoty; SDSU-ADRDL: Laboratorium Diagnostyczne i Badawcze Chorób Zwierząt Uniwersytetu Stanowego Południowej Dakoty; KSU-VDL: Laboratorium Weterynaryjno-Diagnostyczne Uniwersytetu Stanowego Kansas; OH-ADDL: Laboratorium Diagnostyczne Chorób Zwierząt Ohio.

Ryc. 1. Odsetek zgłoszeń PCR-dodatnich na PRRSV w kategoriach wiekowych "dorosły/ ferma loch" i "odsadzenie do uboju" w czasie. Czarne pola pokazują bardziej uwypuklone i/lub wcześniejsze skoki w danych z ferm tuczących w porównaniu z danymi z ferm loch. Źródło: ISU-VDL: Laboratorium Weterynaryjno-Diagnostyczne Uniwersytetu Stanowego Iowa; UMN-VDL: Laboratorium Weterynaryjno-Diagnostyczne Uniwersytetu Minnesoty; SDSU-ADRDL: Laboratorium Diagnostyczne i Badawcze Chorób Zwierząt Uniwersytetu Stanowego Południowej Dakoty; KSU-VDL: Laboratorium Weterynaryjno-Diagnostyczne Uniwersytetu Stanowego Kansas; OH-ADDL: Laboratorium Diagnostyczne Chorób Zwierząt Ohio.

Na pierwszy rzut oka wydaje się to sprzeczne z intuicją, ponieważ większość świń przechodzi z ferm loch do ferm tuczowych, a nie odwrotnie. Dlaczego więc obserwujemy wyższą liczbę dodatnich wyników u świń z gospodarstw tuczących i dlaczego nastąpił wzrost wykrywalności PRRSV u świń z gospodarstw tuczących przed gospodarstwami loch? Częściowo wynika to z faktu, że wiele gospodarstw loch jest rutynowo monitorowanych w celu potwierdzenia statusu lub postępu w kierunku kontroli, więc nie jest zaskakujące, że wiele próbek jest PCR-ujemnych. Jednakże, monitorowanie świń rosnących jest zdecydowanie motywowane przez kliniczną ekspresję choroby. Magalhaes i wsp. (2021) stwierdzili, że dostarczenie próbek do badań diagnostycznych jest związane ze zwiększoną śmiertelnością kumulacyjną rosnących świń. Innymi słowy, od grupy tuczników, u których występuje choroba układu oddechowego (tj. zakażonych PRRSV), częściej próbki trafiają do badań, co wpływa na to, że dane reprezentują aktywność PRRSV w dotkniętych partiach świń (a nie w populacji ogólnej).

Co ważniejsze, powszechnie wiadomo, że poziom bezpieczeństwa biologicznego na tuczu jest (nadal) niższy niż w stadach loch. Na przykład, nieczęsto można zaobserwować egzekwowanie stosowania prysznica przed wejściem na obiekt, często zdarza się dzielenie pracy między różnymi zakładami tego samego dnia, a dekontaminacja przyczepy po każdym załadunku również nie jest powszechna. Ponadto, nie wszystkie rosnące populacje świń są odpowiednio uodpornione przeciwko PRRSV. W sumie, czynniki te stwarzają duże możliwości krążenia wirusa, pojawienia się i przenoszenia go pomiędzy miejscami hodowli i tuczu, zwiększając ogólną presję zakażeń na danym obszarze oraz pomiędzy miejscami, które są ze sobą powiązane operacyjnie (np. korzystają ze wspólnych pracowników, dostaw, ciężarówek). Wysokie "obciążenie" PRRSV (i innymi patogenami) na polu przekłada się na narażenie i pojawienie się ognisk choroby w gospodarstwach loch, utrzymując cykl przenoszenia w ciągłej aktywności.

Wracając do przykładu L1Cv, krzywa epidemiologiczna podsumowana danymi z amerykańskich weterynaryjnych laboratoriów diagnostycznych pokazuje 3 fale wykrywalności, gdzie pierwsza fala była głównie napędzana przez wykrywanie u świń w fazie tuczu. W drugiej fali większy udział miały gospodarstwa loch, ale dopiero w trzeciej fali aktywność L1Cv została zgłoszona w dużej liczbie gospodarstw loch (Ryc. 2).

Ryc. 2. Krzywa epidemiologiczna szczepów PRRSV sklasyfikowanych jako wykryte w wariancie L1C na podstawie >97% identyczności nukleotydów ze szczepami referencyjnymi w wariancie L1C, np. GenBank MW887655. Źródło: ISU-VDL: Iowa State University Veterinary and Diagnostic Laboratory; UMN-VDL: University of Minnesota Veterinary and Diagnostic Laboratory; KSU-VDL: Kansas State University Veterinary and Diagnostic Laboratory; OH-ADDL: Ohio Animal Disease and Diagnostic Laboratory.
Ryc. 2. Krzywa epidemiologiczna szczepów PRRSV sklasyfikowanych jako wykryte w wariancie L1C na podstawie >97% identyczności nukleotydów ze szczepami referencyjnymi w wariancie L1C, np. GenBank MW887655. Źródło: ISU-VDL: Iowa State University Veterinary and Diagnostic Laboratory; UMN-VDL: University of Minnesota Veterinary and Diagnostic Laboratory; KSU-VDL: Kansas State University Veterinary and Diagnostic Laboratory; OH-ADDL: Ohio Animal Disease and Diagnostic Laboratory.

Dokąd zmierzamy?

Do tej pory podkreślaliśmy znaczenie populacji tuczarni jako ważnych źródeł PRRSV, nowych i starych. Duża populacja w porównaniu z fermami loch, brak sterylizującej odporności na wirusa oraz duża liczba połączeń między miejscami występowania wirusa sprawiają, że populacja świń na tucz jest gorącym punktem dla aktywności wirusa, generującym nowe kopie wirusa, które będą nadal znajdować nowe miejsca zakażenia. Jakie są zatem nasze dalsze kroki? Co może zrobić branża, aby wpłynąć na ten łańcuch zdarzeń?

Krótka odpowiedź = bioasekuracja i biokontrola.

Uważamy, że nadszedł czas, aby przemysł podniósł poprzeczkę w zakresie bezpieczeństwa biologicznego i ochrony biologicznej świń przeznaczonych do tuczu, podobnie jak to miało miejsce i nadal ma miejsce na fermach loch. Trudno sobie wyobrazić przemysł trzody chlewnej z mniejszym ruchem świń niż obecnie, ale istnieje kilka strategii, które mogą znacząco pomóc w zmniejszeniu aktywności wirusowej.

Poza zakresem tego artykułu jest zalecanie konkretnych wytycznych dotyczących bezpieczeństwa biologicznego. Jednakże, wierzymy w znaczenie informowania o znaczeniu bezpieczeństwa biologicznego wśród personelu produkcji świń. Ludzie chętniej stosują się do działań i procedur, których znaczenie rozumieją. Zanim stworzymy nowe zasady bezpieczeństwa biologicznego, musimy wrócić do podstaw i wdrożyć te praktyki, o których wiemy, że się sprawdzają (np. prysznic lub zmiana odzieży).

Innym sposobem na zmniejszenie presji zakażeń w fazie tuczu jest lepsze wykorzystanie szczepień. Jest dobrze udokumentowane, że programy szczepień znacznie ograniczają siewstwo i rozprzestrzenianie się dzikiego typu PRRSV w populacjach świń w każdym wieku. Systemy produkcyjne i kliniki weterynaryjne powinny współpracować z firmami farmaceutycznymi, z pomocą instytucji akademickich, w celu wykazania korzyści ekonomicznych takich praktyk w ramach regionalnych programów koordynowanych. Doskonałym przykładem jest niedawny sukces Węgier, które wyeliminowały wirusa typu dzikiego z kraju, w dużej mierze dzięki badaniom diagnostycznym i szczepieniom. W Holandii i Danii trwają obecnie prace nad krajowymi programami zwalczania/eliminacji wirusa opartymi na tych zasadach.

Wracając do systemów produkcyjnych i klinik weterynaryjnych, jesteśmy pewni, że chcecie ograniczyć liczbę ognisk choroby i zmniejszyć różnorodność genetyczną PRRSV (# szczepy typu dzikiego) krążącego w Waszych stadach. Pytanie, nad którym należy się zastanowić brzmi: "co można zrobić w Państwa systemie lub regionie, aby zmniejszyć presję zakażeń PRRSV typu dzikiego u rosnących świń"? Niezależnie od tego, jakie są Twoje pomysły, jesteśmy tu po to, aby Ci pomóc. Nie czekajcie do jutra!

Więcej informacji w "Podręczniku chorób"

PRRSZespół rozrodczo- oddechowy świń (PRRS) jest infekcją wirusową z największym wpływem na rentowność hodowli w Ameryce Północnej i w wielu krajach Europy. Wirus powoduje problemy rozrodcze i atakuje układ oddechowy.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Ryc. 3. Status krajowej strategii redukcji w Danii. Kolor pomarańczowy reprezentuje ustanowione regionalne programy zwalczania.

Duńska krajowa strategia redukcji PRRS - stan na rok 1

Do maja 2023 r. 85% wszystkich duńskich stad świń otrzymało status serologiczny PRRS. W regionach o wysokim zagęszczeniu stad serododatnich wobec PRRS ustanowiono programy zwalczania choroby. Duńska Rada ds. Rolnictwa i Żywności podjęła szereg inicjatyw mających na celu utorowanie drogi do krajowego ograniczenia PRRS, w tym strategię wdrażania, narzędzia cyfrowe, wspólne wytyczne dotyczące klasyfikacji, monitorowania i zwalczania PRRSV oraz zasoby finansowania projektów.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji