X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wytwórnia pasz w obliczu wyzwań zdrowotnych w produkcji trzody chlewnej

Dzisiejszy przemysł trzody chlewnej zależy od dostaw odpowiednio zbilansowanej paszy, której jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrostanu i maksymalnej wydajności produkcyjnej świń.

Czym jest bezpieczeństwo żywności?

Po pierwsze, ważne jest, aby mieć jasną koncepcję bezpieczeństwa pasz, które można zdefiniować jako brak, na bezpiecznych i akceptowalnych poziomach, zagrożeń w paszach, które mogą szkodzić zdrowiu konsumentów. Zagrożenia te mają charakter fizyczny, chemiczny lub biologiczny i w większości przypadków nie są widoczne gołym okiem, co zwiększa ryzyko zanieczyszczenia.

Jak może to wpłynąć na przemysł trzody chlewnej?

Nowoczesna produkcja trzody chlewnej, w której wszystkie zwierzęta przebywają w intensywnych zakładach produkcyjnych, zależy od dostaw zbilansowanych pasz, których jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz ich maksymalnej wydajności produkcyjnej.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo pasz dla świń, głównymi zagrożeniami biologicznymi są choroby, które mogą być przenoszone przez samą paszę, takie jak salmonelloza, epidemiczna biegunka świń (PEDv), senakawirus (SV) i PRRS, szeroko rozpowszechnione choroby, które ze względu na wysoki stopień śmiertelności i / lub zachorowalności mogą powodować ogromne straty ekonomiczne. Jednak niewiele uwagi poświęca się wpływowi podawania zwierzętom paszy o wysokim obciążeniu mikrobiologicznym, takim jak mezofilne beztlenowce, enterobakterie lub obecność E. coli, prawie zawsze interpretowane jedynie jako wskaźniki złych warunków sanitarnych w chlewni (Tabela 1).

Tabela 1. Dopuszczalne poziomy mikroorganizmów w surowcach pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do żywienia zwierząt.

Dopuszczalne poziomy mikroorganizmów w surowcach pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do żywienia zwierząt
Parametr Wartość optymalna
Liczba tlenowców <106 ufc/g
Liczba bakterii z grupy coli <103 ufc/g
E. coli Absent ufc/g
Salmonella Absent ufc/25 g

Źródło: Fedna 2002

Chociaż pasze o wysokim poziomie skażenia mikrobiologicznego nie powodują natychmiastowych infekcji, narażają zwierzęta na stres fizjologiczny, który utrzymując się przez długi czas, osłabia ich układ odpornościowy i predysponuje je do innych chorób, a także negatywnie wpływa na ich produktywność. Chociaż straty ekonomiczne nie są tak oczywiste, jak w przypadku PRRS i PED, są one równie znaczące, jeśli weźmiemy pod uwagę, że są długotrwałe i jeszcze bardziej znaczące, jeśli weźmiemy pod uwagę straty produkcyjne, gdy maksymalny potencjał produkcyjny gospodarstwa nie zostanie osiągnięty.

Mikotoksyny obecne w paszach są kolejnym istotnym punktem bezpieczeństwa pasz (Tabela 2), ponieważ mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia zwierząt z objawami klinicznymi lub zagrażać ich produktywności w przypadkach subklinicznych, w zależności od poziomu obecnego zanieczyszczenia. Ponadto niektóre mikotoksyny spożywane przez zwierzęta mogą gromadzić się w różnych tkankach i narządach, stwarzając również ryzyko dla konsumenta, ponieważ nie można ich dezaktywować metodami gotowania.

Tabela 2. Limity mikotoksyn w dietach dla świń regulowane przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska.

Mikotoksyna Limit (mg/kg) Kategoria zwierząt (faza)
Aflatoksyna B1 0.05 Prosięta
Aflatoksyna B1 0.02 Wszystkie inne typy świń
Ochratoksyna A 0.05 Wszystkie typy świń
Vomitoksyna 0.90 Wszystkie typy świń
Zearalenon 0.10 Prosięta, loszki
Zearalenon 0.25 Wszystkie inne typy świń
Fumonisyna 5.00 Wszystkie typy świń

Źródło: Ministry of Agriculture, Food and Environment - Spanish Government, 2015.

W przeszłości wiele negatywnych skutków wysokiego obciążenia drobnoustrojami i mikotoksynami było maskowanych przez stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych i dodatków paszowych. Niektóre z nich, takie jak tlenek cynku, są obecnie zakazane w Unii Europejskiej, a w przyszłości będą zakazane niemal na całym świecie. W związku z tym konieczne będzie uczynienie bezpieczeństwa pasz nie tylko koncepcją, ale narzędziem do minimalizowania stresu immunologicznego i poprawy zdrowia, dobrostanu i produktywności świń.

Innymi przykładami zagrożeń chemicznych występujących w paszach dla świń może być stosowanie niskiej jakości tłuszczów i olejów, a także wysoki poziom metali ciężkich (Tabela 3) pochodzących z przemysłowych produktów ubocznych i dioksyn obecnych głównie w surowcach pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym zwierzęta są narażone na stres oksydacyjny, który czyni je bardziej podatnymi na choroby, pogarszając ich wydajność, a nawet zwiększając ryzyko pozostałości w mięsie.

Tabela 3: Dopuszczalne limity metali ciężkich w surowcach stosowanych w składzie pasz dla zwierząt, zgodnie z przepisami europejskimi.

Metal ciężki/ związek chem. Limit (mg/kg)
Arsen 2.00
Kadm 1.00
Ołów 10.00
Azotyny 15.00

Źródło: EU Regulation 1275/2013

Jak bezpieczeństwo pasz dla świń może wpłynąć na łańcuch żywnościowy?

Jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie aspekty łańcucha produkcji żywności i zrozumiemy go jako ciągły proces od produkcji podstawowej, przez produkcję pasz dla zwierząt, aż po sprzedaż lub dostawę żywności do konsumenta końcowego, zobaczymy, że każdy element może pozytywnie lub negatywnie wpływać na bezpieczeństwo żywności (rysunek 1).

Ryc. 1.Łańcuch produkcji mięsa wieprzowego od produkcji podstawowej do stołu konsumenta końcowego.

Ryc. 1.Łańcuch produkcji mięsa wieprzowego od produkcji podstawowej do stołu konsumenta końcowego.

Bezpieczeństwo i jakość pasz można uznać za warunek wstępny zagwarantowania bezpiecznej żywności dla ludności, ze względu na ich ważny i znaczący wpływ na łańcuch pokarmowy (FAO), biorąc pod uwagę, że to, co jest spożywane przez zwierzęta, może gromadzić się w różnych narządach i tkankach, jak ma to miejsce w przypadku mikotoksyn, dioksyn i metali ciężkich.

Jako producenci pasz, bezpieczeństwo paszy spożywanej przez świnie musi być zagwarantowane i chronione, nie tylko w celu zapewnienia zdrowia i dobrego samopoczucia zwierząt, ale także wszystkich tych, którzy spożywają produkty wieprzowe.

Wniosek

Wyzwania w produkcji trzody chlewnej są coraz większe i ważniejsze w odniesieniu do nowych chorób, racjonalnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, zakazu stosowania niektórych dodatków, zmian w zachowaniu i wymaganiach konsumentów, a także zglobalizowanego rynku, co sprawia, że branża musi nadal intensywnie pracować nad parametrami bezpieczeństwa pasz.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji