X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zainteresowanie włączeniem mączki owadziej do paszy dla prosiąt

Wszystkie sektory hodowlane dążą do ograniczenia importu surowców białkowych. Mączki z owadów należą do kategorii skoncentrowanych źródeł białka, ale ich właściwości odżywcze są słabo udokumentowane. Ponadto próby włączenia ich do pasz dla trzody chlewnej były przedmiotem niewielu badań.

5 sierpień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W badaniu przeprowadzonym przez IFIP przedstawiono propozycję oceny możliwości włączenia suszonych i odtłuszczonych koncentratów białkowych z larw Tenebrio molitor do pasz po odsadzeniu. Mączka z tego owada charakteryzuje się zawartością białka na poziomie 75%, zawartością lizyny 41 g/kg i zawartością tłuszczu 10% w surowym produkcie. Profil aminokwasowy jest atrakcyjny ze względu na zawartość treoniny, tryptofanu i waliny, ale jest ubogi w metioninę i cystynę.

Włączenie mączki owadziej do diety prosiąt po odsadzeniu zostało przetestowane na 260 zwierzętach odsadzonych w wieku 4 tygodni i podzielonych na 4 grupy (Tabela 1). Każda dieta składała się z paszy podawanej w 1. etapie w ciągu 2 tygodni po odsadzeniu i paszy podawanej w 2. etapie w ciągu kolejnych 4 tygodni. Mączkę z owadów wprowadzono w ilości 0, 3, 6 i 9% w paszy pierwszego etapu, a następnie w ilości 0, 4, 8 i 12% w paszy drugiego etapu, odpowiednio dla grupy kontrolnej, o niskiej, średniej i wysokiej zawartości. Mączka z owadów została wprowadzona zamiast soi.

Tabela 1. Cztery grupy (kontrola, o niskiej, średniej, wysokiej zawartości) ze wzrastającą dawką suchego i odtłuszczonego koncentratu białkowego larw Tenebrio.

(% koncentratu białka larwalnego) Kontrola Niska Średnia Wysoka
1 etap 0 3 6 9
2 etap 0 4 8 12

Wydajność była identyczna przez cały okres po odsadzeniu (Tabela 2). Dodanie mączki z owadów nie stanowiło problemu z konsumpcją lub wzrostem, nawet przy najwyższych dawkach. Wartości odżywcze zastosowanej mączki owadziej zostały oszacowane na podstawie pomiarów in vitro i danych literaturowych. Możliwe jest nieznaczne przeszacowanie zawartości energii, biorąc pod uwagę zaobserwowaną różnicę liczbową we wskaźniku spożycia.

Tabela 2. Wydajność w zależności od grupy.

Kontrola Niska Średnia Wysoka
1 etap (4 - 6 tydzień życia)
ADG, g/d 175 187 179 185
CI, kg/kg 1.55 1.44 1.49 1.46
Waga, kg 11.48 11.62 11.54 11.64
2 etap (6 - 10 tydzień życia)
ADG, g/d 671 672 679 669
CI, kg/kg 1.49a 1.51ab 1.55b 1.56b
Waga, kg 30.28 30.36 30.55 30.37
Całkowity czas badania (4 - 10 tygodni)
ADG, g/d 506 509 512 508
CI, kg/kg 1.50 1.50 1.55 1.54

Z drugiej strony, włączenie mączki owadziej doprowadziło do korzystnej poprawy konsystencji odchodów. Odsetek odchodów zawierających mniej niż 20% suchej masy wynosił 35% w przypadku grupy kontrolnej, 15% w przypadku grupy o niskiej i średniej zawartości mączki owadziej oraz 0% w przypadku grupy o jej wysokiej zawartości.

Rozkład poziomów suchej masy (%) odchodów w zależności od grupy
Rozkład poziomów suchej masy (%) odchodów w zależności od grupy

Niniejsze badanie dostarcza aktualnych informacji na temat wykorzystania tego nowego surowca do produkcji pasz dla zwierząt, w tym konkretnym przypadku do produkcji paszy dla prosiąt. Wyniki pokazują, że surowiec ten może być stosowany bez przeszkód; w tym przypadku przetestowano wysokie poziomy ich zawartości.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji