X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zastosowanie wyników analizy ognisk choroby w celu poprawy bioasekuracji

Analiza przypadku identyfikacji i przeciwdziałania zagrożeniom bioasekuracyjnym związanym z wejściem na fermę loch.

W poprzednim artykule Pig333 ("Obalanie mitów na temat bioasekuracji na fermach świń") opisaliśmy, w jaki sposób standardowe analizy epidemii, prowadzone jako zintegrowana analiza zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego i dochodzenie epidemiologiczne, mogą być wykorzystywane do identyfikacji i priorytetyzacji zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego dla stad trzody chlewnej. W tym artykule zagrożenie dla bezpieczeństwa biologicznego zostało zdefiniowane jako okoliczność, działanie lub brak działania, które zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia co najmniej jednego z trzech błędów. Te trzy błędy to:

  1. Niezapobieżenie zanieczyszczeniu lub zakażeniu czynnikiem przenoszącym patogen (świnie, ludzie, pojazdy itp.)
  2. Brak ograniczenia zanieczyszczenia lub zakażenia; oraz
  3. Brak zapobiegania przenoszeniu patogenu z czynnika przenoszącego patogen na świnie w stadzie po przybyciu czynnika przenoszącego patogen do gospodarstwa.

Zagrożenia dla bezpieczeństwa biologicznego wynikają z wykonywania procedur pracy, w tym tych wymaganych do hodowli świń i tych wykonywanych wyłącznie w celu zmniejszenia zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego, takich jak kąpiel pod prysznicem w gospodarstwie i poza nim. Identyfikacja zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego wymaga dogłębnej analizy procesów produkcyjnych:

  • Kto wykonuje procedury operacyjne?
  • Jakie są warunki strukturalne, udogodnienia i sprzęt, za pomocą których są one wykonywane?
  • Kiedy są wykonywane?
  • Gdzie są wykonywane?
  • Jak wykonywane są procedury operacyjne?

Wynikiem przeprowadzonego postępowania jest lista zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego o najwyższym priorytecie, które mogą zostać wyeliminowane za pomocą środków kontroli bezpieczeństwa biologicznego. W tym artykule opisano przykład tego, w jaki sposób analizy ognisk są wykorzystywane do identyfikacji i priorytetyzacji zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego oraz wdrażania środków kontroli bezpieczeństwa biologicznego w celu przeciwdziałania zagrożeniom.

Opis analizy ogniska choroby

Na fermie o obsadzie 5000 loch, położonej na obszarze o stosunkowo dużym zagęszczeniu świń, ale bez znanych ferm z dodatnim wynikiem w promieniu 16 km, wystąpiło ognisko PRRS. Dwa tygodnie po zaobserwowaniu pierwszych objawów klinicznych przeprowadzono dochodzenie w sprawie ogniska choroby przy użyciu Standardowego Programu Badania Ognisk Chorobowych.

Chociaż dokładna przyczyna wybuchu choroby nie została zidentyfikowana, analiza wykazała kilka istotnych zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego związanych z wejściem pracowników i personelu. W gospodarstwie stosowano procedury korzystania z prysznica przy wchodzeniu i wychodzeniu, a prysznice były wyznaczone jako linia oddzielająca wejście i biuro. W gospodarstwie brakowało wejścia z ławką, a gdy weszliśmy do gospodarstwa, zaobserwowaliśmy znaczną ilość piaszczystej gleby na podłodze wejścia, jednak dowiedzieliśmy się, że personel gospodarstwa codziennie czyścił wejście. Środki do sprzątania fermy były przechowywane w szafie magazynowej, która była dostępna zarówno z biura ("czysta" strona linii podziału), jak i z wejścia ("brudna" strona linii podziału). Do sprzątania biura i przedpokoju używano tych samych środków czyszczących, w tym mopa i wiadra. Pod koniec dnia pracy jeden pracownik wchodził do schowka przez drzwi z biura, zbierał środki czyszczące i przechodził do wejścia przez drugie drzwi. Odwrotny proces miał miejsce po zakończeniu sprzątania przedpokoju, po czym pracownik wychodził spod prysznica.

Rysunek 1. Układ wejść personelu na fermę przed i po wdrożeniu zmian mających na celu poprawę bezpieczeństwa biologicznego.
Rysunek 1. Układ wejść personelu na fermę przed i po wdrożeniu zmian mających na celu poprawę bezpieczeństwa biologicznego.

Środki kontroli bioasekuracji stosowane w celu przeciwdziałania zagrożeniom dla bezpieczeństwa biologicznego

Zagrożenia dla bezpieczeństwa biologicznego zidentyfikowano w różnych aspektach procesów produkcyjnych. Aspekty procesu produkcyjnego, w których wykryto zagrożenia, obejmowały aspekty strukturalne, proceduralne i związane z zasobami.

Aspekty procesów produkcyjnych, w których można wdrożyć środki kontroli bezpieczeństwa biologicznego w celu zmniejszenia zagrożeń, oznaczono jako krytyczne punkty kontroli. Krytyczne punkty kontroli mogą dotyczyć aspektów strukturalnych procesów produkcyjnych, aspektów proceduralnych lub aspektów związanych z zasobami.

Rysunek 2. Zagrożenia dla bezpieczeństwa biologicznego i krytyczne punkty kontroli: Aspekty procesów produkcyjnych, w których można wdrożyć środki kontroli bezpieczeństwa biologicznego.
Rysunek 2. Zagrożenia dla bezpieczeństwa biologicznego i krytyczne punkty kontroli: Aspekty procesów produkcyjnych, w których można wdrożyć środki kontroli bezpieczeństwa biologicznego.

W tym przypadku prysznice stanowiły wyznaczoną linię oddzielającą wejście od biur. Jednak drzwi łączące schowek z biurem i wejściem spowodowały zamieszanie co do tego, gdzie znajduje się linia oddzielająca. Ten aspekt strukturalny został rozwiązany poprzez dodanie ławki wejściowej do gospodarstwa. Drzwi prowadzące do schowka z wejścia do biura zostały usunięte i zastąpione komorą UV. Zmiana ta wyeliminowała możliwość dostępu do czystej strony biura z wejścia, chyba że personel brał prysznic przez wyznaczoną linię oddzielenia. Komora UV zwiększyła również bezpieczeństwo biologiczne osób i małych dostaw do biura. Zestaw środków czyszczących przeznaczonych do czyszczenia wejścia został przeniesiony i przechowywany w oddzielnej szafie, do której dostęp był możliwy tylko przez wejście.

Procedury operacyjne zostały ulepszone poprzez dostosowanie czasu czyszczenia wejścia. Zadanie to zostało przeniesione do ostatniego zadania w ciągu dnia po tym, jak pracownik wyznaczony do czyszczenia wejścia wziął prysznic.

Aspekt zasobów w procesach produkcyjnych został rozwiązany poprzez przeszkolenie wszystkich pracowników w zakresie roli i znaczenia linii separacji dla zapobiegania wprowadzaniu patogenów do stada. Pracownicy zostali przeszkoleni, aby zawsze brać prysznic po wyjściu i po powrocie do gospodarstwa z jakiegokolwiek powodu. Ponadto personelowi fermy zapewniono odpowiednie narzędzia do wykonania zadania czyszczenia wejścia poprzez dostarczenie jednego zestawu środków czyszczących przeznaczonych do czyszczenia wejścia i drugiego zestawu środków czyszczących przeznaczonych do czyszczenia biura.

Rysunek 3. Środki kontroli wdrożone w celu wyeliminowania zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego o najwyższym priorytecie zidentyfikowanych podczas badania ogniska PRRSV w gospodarstwie liczącym 5000 loch.
Rysunek 3. Środki kontroli wdrożone w celu wyeliminowania zagrożeń dla bezpieczeństwa biologicznego o najwyższym priorytecie zidentyfikowanych podczas badania ogniska PRRSV w gospodarstwie liczącym 5000 loch.

Aby środki kontroli bezpieczeństwa biologicznego były skuteczne, muszą odnosić się do istotnych zagrożeń bezpieczeństwa biologicznego, które zwiększają prawdopodobieństwo przeniesienia patogenu do stada. Wynikiem tego badania było zidentyfikowanie i nadanie priorytetu kilku zagrożeniom związanym z bezpieczeństwem biologicznym związanym z wejściem pracowników i innego personelu, co zaowocowało wdrożeniem środków kontroli bezpieczeństwa biologicznego w celu wyeliminowania tych zagrożeń w pierwszej kolejności. Zidentyfikowano również inne zagrożenia związane z bezpieczeństwem biologicznym, jednak ze względu na to, że standardowe dochodzenie w sprawie ogniska choroby jest systematyczne i kompleksowe, mieliśmy pewność, że posiadamy wystarczającą ilość informacji, aby nadać priorytet zagrożeniom związanym z bezpieczeństwem biologicznym, którymi należy zająć się w pierwszej kolejności.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji