X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Schemat pobierania paszy przez lochy w laktacji: Ważniejszy niż może się wydawać.

Zmiana schematu pobierania paszy w trakcie laktacji ma ogromny wpływ na produkcyjność zwierząt.

Rozwój technologiczny w ostatnich latach dotyczy również obszaru produkcji zwierzęcej. Do użytku codziennego weszły urządzenia z połączeniami bezprzewodowymi, bardziej zaawansowane urządzenia mobilne, czy też różnego rodzaju czujniki. Ogromna ilość generowanych danych wraz z zdecydowanie łatwiejszym przetwarzaniem i wykorzystywaniem tych danych, niewątpliwie pomaga w optymalizacji produkcji zwierzęcej.

Automatyczne podajniki paszy to jedna z technologicznych nowości wspomagających obszar hodowli zwierzęcej. Takie podajniki pozwalają lepiej zrozumieć indywidualne potrzeby każdej lochy w okresie laktacji, co przyczynia się do polepszania wydajności hodowlanej zwierząt. Precyzyjne żywienie umożliwia lochom odpowiednie przygotowanie do porodu - osiągnięcie prawidłowej masy i kondycji ciała, zmniejsza nakłady czasu przy karmieniu zwierząt, a przede wszystkim pomaga w identyfikowaniu loch z zaburzonym schematem pobierania paszy, który może sugerować wystąpienie choroby.

Ponad 30 lat temu opisano, że zbyt małe spożycie składników pokarmowych w okresie laktacji powoduje obniżenie masy ciała prosiąt przy odsadzeniu (Brendemuhl et al., 1987), wydłużenie okresu pomiędzy odsadzeniem a pierwszym kryciem (King, 1987) oraz zmniejszenie liczebności miotów w kolejnych laktacjach (Kirkwood and Thacker, 1988). Z kolei, ponad 20 lat temu, Koketsu i in. (1996a) opisali wiele przypadków dotyczących różnorodnych i powtarzalnych wzorców spożywania paszy przez lochy w laktacji (Rys. 1).

Rysunek 1. Schematy pobierania paszy przez lochy w laktacji, opisane przez Koketsu i in. (1996a). A) gwałtowny wzrost spożycia paszy; B) znaczny spadek spożycia paszy; C) niewielki spadek; D) niskie spożycie paszy przez cały okres laktacji; E) niskie spożycie paszy w pierwszym tygodniu laktacji i ciągły wzrost spożycia paszy przez resztę okresu laktacji; F) stopniowy wzrost spożycia paszy.

Rysunek 1. Schematy pobierania paszy przez lochy w laktacji, opisane przez Koketsu i in. (1996a). A) gwałtowny wzrost spożycia paszy; B) znaczny spadek spożycia paszy; C) niewielki spadek; D) niskie spożycie paszy przez cały okres laktacji; E) niskie spożycie paszy w pierwszym tygodniu laktacji i ciągły wzrost spożycia paszy przez resztę okresu laktacji; F) stopniowy wzrost spożycia paszy.

Opisanie tych wzorców pozwoliło wyjaśnić negatywny wpływ na wyniki reprodukcyjne i produkcyjność loch w laktacji, które odbiegały od optymalnego schematu pobierania paszy, jak również, umożliwiło podział zwierząt według ich zachowań żywieniowych w trakcie laktacji. Koketsu i in. (1996b zaobserwowali, że zarówno lochy z wyraźnych spadkiem spożycia paszy (Rys. 1B) oraz lochy o nieustannie niskim spożyciu paszy przez cały okres laktacji (Rys. 1D) charakteryzują się dłuższym okresem pomiędzy odsadzeniem a pierwszym kryciem w porównaniu do loch o innych wzorcach. Lochy te są też częściej brakowane ze stada ze względu na brak rui. Poza tym, lochy, u których obserwuje się znaczny spadek spożycia paszy, mają potomstwo o niższej wadze odsadzeniowej.

Obecnie dysponujemy automatycznymi podajnikami paszy, które umożliwiają precyzyjne karmienie. Codzienne rejestrowanie danych dotyczących spożycia paszy pozwala na bieżąco identyfikować odbiegające od normy zachowania loch w laktacji, co z kolei daje możliwość przewidzenia ewentualnych problemów w rozrodzie. Rysunek 2 przedstawia spożycie paszy przez lochy w laktacji rejestrowane przez elektroniczne podajniki.

Rysunek 2. Graficzne zobrazowanie spożycia paszy przez lochy w laktacji, zarejestrowane przez elektroniczne podajniki paszy. A) prawidłowy schemat spożycia paszy; B) znaczny spadek; C) niewielki spadek spożycia paszy przez cały okres laktacji. Zielone obszary przedstawiają prawidłowe spożycie paszy dla konkretnej lochy, żółte obszary ostrzegają, że spożycie paszy spada, a czerwone przedstawiają znaczne odchylenia od normalnego spożycia paszy oraz sygnalizują, że istnieje wysokie ryzyko osiągnięcia niskich wyników produkcyjnych w przyszłości. Źródło: GESTAL SOLO, JYGA Technologies.

Rysunek 2. Graficzne zobrazowanie spożycia paszy przez lochy w laktacji, zarejestrowane przez elektroniczne podajniki paszy. A) prawidłowy schemat spożycia paszy; B) znaczny spadek; C) niewielki spadek spożycia paszy przez cały okres laktacji. Zielone obszary przedstawiają prawidłowe spożycie paszy dla konkretnej lochy, żółte obszary ostrzegają, że spożycie paszy spada, a czerwone przedstawiają znaczne odchylenia od normalnego spożycia paszy oraz sygnalizują, że istnieje wysokie ryzyko osiągnięcia niskich wyników produkcyjnych w przyszłości. Źródło: GESTAL SOLO, JYGA Technologies.

Zastosowanie elektronicznych podajników paszy na fermach przemysłowych (Zdjęcie 1), wraz z identyfikacją zachowań żywieniowych odbiegających od normy, pozwala na uzyskanie informacji dotyczących ilości i sposobu pobierania paszy przez każdą lochę, co ogranicza marnowanie się paszy. W ostatnich badaniach (dane nieopublikowane) wykazaliśmy jak zastosowanie elektronicznych podajników paszy, w porównaniu do tradycyjnego żywienia, wpływa na zwiększenie poboru paszy w okresie laktacji, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości maranowanej się paszy. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym paśnikom, obniża się również ilość traconej wody do picia. Ponadto uzyskano znacznie wyższą wagę odsadzeniową u prosiąt, w wyniku czego polepszył się również współczynnik wykorzystania paszy (spożycie 1 kg paszy w porównaniu do przyrostu 1 kg żywca). Tymczasem zgodnie z danymi przedstawionymi przez Koketsu i in. (1996), u loch z zaburzonym schematem pobierania paszy częściej pojawiał się problem z brakiem rui.

Zdjęcie 1. Porodówka z elektronicznymi podajnikami paszy na fermie świń.

Zdjęcie 1. Porodówka z elektronicznymi podajnikami paszy na fermie świń.

W związku z powyższymi wnioskami, możemy potwierdzić, że odchylanie od normalnego schematu spożycia paszy przez lochę w laktacji mają istotny wpływ na możliwości produkcyjne zwierząt. Obecna, wysoce rozwinięta, technologia, daje nam natychmiastowy dostęp do danych na temat odchyleń w spożyciu paszy przez zwierzęta. Dzięki tym informacjom możemy przewidzieć późniejszy wpływ takich zaburzeń na wyniki reprodukcyjne oraz usprawnić podejmowanie decyzji dotyczących wydajności produkcyjnej danej fermy.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji