W świetle bezprecedensowych wyzwań, przed którymi stoimy obecnie w wyniku pandemii COVID-19, my, pig333, poprzez swoje artykuły, chcemy przyczynić się do pomocy producentom świń i pracownikom rolnym zachować zdrowie. Podobnie jak w przypadku poprzednich infografik, celem tego filmu jest stałe promowanie najlepszych praktyk bezpieczeństwa biologicznego. W takim przypadku nasze zalecenia dotyczące bezpieczeństwa biologicznego mają na celu zapobieganie transmisji SARS-CoV-2 między grupami roboczymi w gospodarstwie. Mamy nadzieję, że wideo pomoże w zademonstrowaniu następujących 5 środków:
1. Zorganizuj pracowników farmy w zespoły zgodnie z obszarami produkcji i zmaksymalizuj dystans społeczny między tymi zespołami i wewnątrz nich, wykorzystując zarówno czas, jak i przestrzeń
Aby zminimalizować rozprzestrzenianie się choroby w grupie roboczej w gospodarstwie, zaleca się maksymalizację dystansu społecznego, gdy tylko jest to możliwe. W gospodarstwach, które są wystarczająco duże, dystans społeczny możnastosować zarówno w zespołach produkcyjnych, jak i między nimi (tj. porodówki, ciąża, dchowalnia i tucz). Rozdzielając je jak najdłużej w czasie (tj. sobne czasy rozpoczęcia pracy i przerwy), a także według przestrzeni. Podkreślamy fakt, że nawet poza działalnością rolniczą należy wziąć te aspekty pod uwagę. Na filmie pracownicy z różnych grup (tj. Pracownicy 1 i 2 oraz 3 i 4) nie powinni dzielić tego samego pojazdu na dojazdy do gospodarstwa. Jeśli któryś pracownik nie czuje się dobrze, powinien zostać w domu. Na filmie pokazujemy również, że chociaż pracownik nr 2 może czuć się dobrze, nadal istnieje możliwość zarażenia się i dalszego seiwstwa SARS-CoV-2 przed wykazaniem jakichkolwiek widocznych objawów klinicznych COVID-19. Nie zapominaj, że niektóre zarażone osoby mogą wykazywać bardzo łagodne objawy kliniczne (np. katar, kichanie i kaszel) wspólne dla wielu innych chorób, takich jak przeziębienie lub alergie. Wreszcie, film wideo ilustruje strategiczne zastosowanie harmonogramu w celu rozdzielenia pracowników zespołu, rozpoczynając dzień roboczy w odstępie 1 godziny. Niezbędny czas można odpowiednio dostosować, aby utrzymać obszary wspólne (tj. pomieszczenia wejściowe, prysznice, garderoby itp.) czyste i wolne od ruchu.
2. Podejmij środki ostrożności, aby zmniejszyć dyspersję cząstek aerozolu
Zawsze należy zwracać szczególną uwagę aby w sytuacji, gdy maska nie może być noszona (np. podczas jedzenia posiłku) kaszleć i kichać w zgięcie łokcia. SARS-CoV-2 replikuje się w nabłonku układu oddechowego, a główną drogą wydalania są aerozolowane cząstki płynów oddechowych, zmieszane ze śluzem i śliną z górnych dróg oddechowych. Ilekroć rozmawiamy, kaszlemy lub kichamy, wytwarzamy cząsteczki aerozolu o różnych rozmiarach. Cząsteczki te mogą być wdychane lub osadzać się na błonach śluzowych podatnych osób, bezpośrednio lub pośrednio, potencjalnie je zakażając. Szczególną uwagę należy zwrócić na większe cząstki, zwane także kropelkami, ponieważ są one najbardziej zakaźne. Cząstki te mogą zawierać duże ilości wirusa. Ze względu na swój rozmiar kropelki szybko osiadają z powodu grawitacji. Dystans społeczny wykorzystuje to zjawisko, aby zmniejszyć możliwość bezpośredniej transmisji między osobami. Kiedy jednak zanieczyszczą nieożywiony obiekt, mogą stworzyć nośnik zakażenia, który może pośrednio odgrywać rolę w przekazaniu zarazka innej osobie. Śluz oddechowy w kropli pomaga wirusowi pozostać zakaźnym przez dłuższy czas w środowisku. Możliwość siewstwa wirusa przez osoby bez objawów za pomocą cząsteczek aerozolu jest jednym z głównych powodów używania maski twarzowej przez cały czas przebywania w miejscu pracy, zwłaszcza gdy nie można zachować dystansu społecznego.
3. Unikaj dotykania twarzy (oczu, nosa, ust)
Oprócz wdychania cząstek aerozolu, jedną z głównych dróg infekcji jest zanieczyszczenie rąk danej osoby, które następnie przenoszą wirusa na twarz. Kluczową zaletą noszenia maski przez cały czas jest to, że pomaga pracownikom zapobiegać dotykaniu ich twarzy. Maski zapobiegają również zanieczyszczeniu rąk / rękawiczek płynami oddechowymi osoby, która potencjalnie wydziela wirusa i ostatecznie tworzy nośniki wirusa podczas dotykania innych powierzchni. W filmie kładziemy szczególny nacisk na noszenie przez pracowników masek twarzowych podczas wykonywania obowiązków służbowych i rozmawiania ze sobą.
4. Myj regularnie ręce wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund
Podobnie jak w przypadku wielu patogenów, cząsteczki wirusa są inaktywowane przez potężne narzędzie, jakim jest woda z mydłem. Zdecydowanie zaleca się dokładne i częste mycie rąk, aby zapobiec przenoszeniu choroby podczas dotykania innych powierzchni lub naszych twarzy. Na filmie chcemy podkreślić właściwą sekwencję usuwania potencjalnie zanieczyszczonego sprzętu ochrony osobistej (np. maski) przed umyciem rąk. Właściwe usunięcie wszystkich środków ochrony indywidualnej przed umyciem rąk pomaga zapobiegać zanieczyszczeniu krzyżowemu rąk.
5. Częste czyszczenie i dezynfekcja części wspólnych i powierzchni
Podkreśliliśmy rolę kropelek w przenoszeniu wirusa. Podczas planowania oddzielnych przerw na lunch dla załóg roboczych, aby zapewnić dystans społeczny podczas rozmowy, jedzenia i spotkań towarzyskich, bardzo ważne jest, aby wyczyścić i zdezynfekować kluczowe wspólne obszary przed wejściem następnej załogi roboczej, aby zapobiec zakażeniu krzyżowemu.
Teraz społeczeństwo bardziej niż kiedykolwiek zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest praca ludzi zaangażowanych w niezbędne usługi, takie jak produkcja żywności, dla dobra wszystkich. Mamy nadzieję, że materiał ten dotrze do jak największej liczby rolników i pomoże chronić ich zdrowie oraz zdrowie osób w ich otoczeniu.