Alejandro Casanova Higes
Agri-Food Research and Technology Centre of Aragon (CITA) - Hiszpania AutorW 2012 r. ukończył studia weterynaryjne na Uniwersytecie w Saragossie, a w 2013 r. uzyskał tytuł magistra w zakresie produkcji trzody chlewnej i zdrowia na Uniwersytecie w Lerida. Po pewnym czasie pracy w sektorze żywienia zwierząt (DM2 Martin's Asesores), w 2015 r. rozpoczął studia doktoranckie w dziale Animal Production and Health Unit w Centrum Badań i Technologii Rolno-Spożywczych w Aragonii, połączone z grantem FPI-INIA Ministerstwa Gospodarki i Konkurencyjności Hiszpanii.
Jego praca doktorska koncentruje się na badaniu epidemiologii salmonellozy w łańcuchu produkcji trzody chlewnej od fermy do rzeźni, a także na strategii badania w paszy i wodzie w celu kontroli infekcji. Podczas pisania swojej pracy doktorskiej korzystał z pobytów badawczych na Uniwersytecie w Utrechcie (Holandia) i University of Minnesota (USA) w celu pogłębienia wiedzy na temat epidemiologii weterynaryjnej.
Brał udział w wielu projektach, zarówno publicznych, jak i prywatnych, opublikował artykuły naukowe związane z pracą doktorską, a także kilka prezentacji na kongresach krajowych (ANAVEPOR) i międzynarodowych (IPVS i SafePork).
Zaktualizowane CV 06-lis-2018