Bruno Gonzalez-Zorn

Complutense University, Madryt - Hiszpania Autor

Prof. Bruno Gonzalez-Zorn, DVM, PhD, profesor Zdrowia Zwierząt na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej, Complutense University w Madrycie i wykładowaca kontraktowy Biotechnologii w  University for Development Studies w Ganie. Tytuł DVM uzyskał w 1996 r. a europejski PhD w 2001 r. Po Postdocu w Pasteur Institute w Paryżu uzyskał kontrakt w Ramon y Cajal ze Spanish Ministry of Science i wrócił do Hiszpanii. Obecnie przewodzi grupą zajmującą się mikrobiologią molekularną i ekologią oporności na antybiotyki w Madrycie. Jego badania koncentrują się na zrozumieniu mechanizmów genetycznej oporności na antybiotyki i jej zależnościami między zwierzetami, ludźmi, żywnością i środowiskiem. W 2011r. otrzymał Jaime Ferran Award od Spanish Society for Microbiology. Jest członkiem wielu komitetów zajmujących się opornością na antybiotyki w krajowych i międzynarodowych instytutach. Przewodzi Molecular Microbiology Group w Spanish Society for Microbiology. Jego działalność dydaktyczna to nauczanie mikrobiologii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej, Farmacji i Technologii Żywności, Medycynie i Biologii.

 

Zaktualizowane CV 09-maj-2017

TwitterLinkedinTelegramTelegram
Schemat przedstawiający determinanty oporności na antybiotyki wśród różnych rezerwuarów. Niebieska strzałka wskazuje punkty podawania antybiotyków. Http://www.effort-against-amr.eu/

 

 

Oporność na antybiotyki: rola produkcji zwierzęcej (2 z 2)

Dlaczego zagadnienie antybiotykooporności stało się tak ważne w ciągu ostatnich lat? Czy produkcja zwierzęca ma nie wpływ? Czy możliwe jest przekazanie oporności ze zwierząt na ludzi i odwrotnie? Czy mięso może nosić znamiona oporności, nawet jeśli nie zawiera pozostałości antybiotyków? Jakie jest prawdopodobieństwo przeniesienia oporności na ludzi? Czy jest możliwe, że stosowanie u zwierząt środków przeciwdrobnoustrojowych, które nie są stosowane w medycynie człowieka, może sprzyjać powstawaniu oporności na antybiotyki ludzkich patogenów i odwrotnie? W jaki sposób oporność może być ograniczona?

polubieniakomentarze
udostępnij
Moje ulubione
TwitterLinkedinTelegramTelegram
polubieniakomentarze
udostępnij
Moje ulubione

Witamy na 333

Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.

Świętujemy 153616 użytkowników na 333!

Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?
Polecane konta
3trzy3

3trzy3

Firma - Polska