"Półprecyzyjne" systemy żywienia tuczników (2/2): żywienie zależne od płci
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
To co różni nas od innych profili o podobnym profilu to wysoka jakość i niezależność publikowanych materiałów. Poznaj naszych autorów.
Urodzony w roku 1977 w Vic (OSONA), Barcelona, Hiszpania. Ukończył Agricultural Technical Engineering specjalizujące się w rolnictwie i gospodarce żywnościowej w 2001 roku na Politechnice, Uniwersytecie w Vic. Następnie kontynuował studia z dziedziny Inżynierii Rolniczej, profil w produkcji zwierzęcej w Higher Technical School of Agrarian Engineering of Lleida, którą ukończył w roku 2003. W 2005 roku osiągnął tytuł magistra w produkcji zwierzęcej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Universitat Autónoma de Barcelona. Jednocześnie, od 2003 do 2007 roku pracował w IRTA w ramach projektu IRTA-Lucta UM gdzie badał kilka aspektów wpływających na przyswajalność pasz i preferencje świń wobec ich składu. Praca ta była podstawą jego tezy przedłożonej w celu uzyskania doktoratu w żywieniu zwierząt na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Universitat Autónoma de Barcelona w 2008 roku.
Po ukończeniu doktoratu rozpoczął jako pracę badacz i dyrektor techniczny Servei de Nutrició d’Animals Monogastrics (SNAM) w UAB. Od 2009 roku do chwili obecnej pracuje jako badacz w zakresie żywienia (trzody chlewnej i drobiu) na Servei de Nutrició i Benestar Animal (SNiBA), Departament de Ciència Animal i dels Aliments, Faculty of Veterinary Medicine of Universitat Autònoma de Barcelona, gdzie rozwija kilka projektów.
Zainteresowania naukowe: percepcja sensoryczna i ich rola w pobieraniu pokarmu uwzględnieniem interakcji między paszą, jelitami (jak efekty potrawienne) i mózgiem, stanu odżywienia, ograniczeniu substancji odżywczych i hormonów jelitowych i receptory smaku. Jego głównym obszarem badań jest odżywianie świń i kondycja karmiących macior i świń odsadzonych.
Metody badawcze / strategie: Preferencje pasz, proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych, oraz hormony jelitowe.
Zaktualizowane CV 25-wrz-2013
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Opłacalność indywidualnego żywienia świń wydaje się trudna do osiągnięcia. Opisany system opiera się na zapewnieniu odrębnego sytemu żywienia dla określonych grup zwierząt. Chcesz poznać kryteria tworzenia grup?
Krzywe wzrostu jako narzędzie ułatwiające zarządzanie zmiennością wagi wśród tuczników.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 153586 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?