Gabriel Moyano Ortega

Complutense University of Madrid - Hiszpania Autor

Gabriel Moyano Ortega, DVM, MSc z Produkcji Zwierzęcej i Zdrowia. Ukończył Medycynę Weterynaryjną na Complutense University of Madrid w 2012 r. Rozpoczął studia podyplomowe na Politechnice w Madrycie i dołączył do grupy badawczej profesora Bruno González Zorn, gdzie rozpoczął doktorat, koncentrując się na badaniu mechanizmów rozprzestrzeniania się oporności na antybiotyki. Od roku 2014 był odpowiedzialny za realizację europejskiego projektu EFFORT w Hiszpanii. Projekt ten koncentruje się na zrozumieniu wielu czynników mających wpływ na rozwój oporności na antybiotyki w ponad 200 gospodarstwach w całej Hiszpanii.

Zaktualizowane CV 09-maj-2017

TwitterLinkedinTelegramTelegram
Schemat przedstawiający determinanty oporności na antybiotyki wśród różnych rezerwuarów. Niebieska strzałka wskazuje punkty podawania antybiotyków. Http://www.effort-against-amr.eu/

 

 

Oporność na antybiotyki: rola produkcji zwierzęcej (2 z 2)

Dlaczego zagadnienie antybiotykooporności stało się tak ważne w ciągu ostatnich lat? Czy produkcja zwierzęca ma nie wpływ? Czy możliwe jest przekazanie oporności ze zwierząt na ludzi i odwrotnie? Czy mięso może nosić znamiona oporności, nawet jeśli nie zawiera pozostałości antybiotyków? Jakie jest prawdopodobieństwo przeniesienia oporności na ludzi? Czy jest możliwe, że stosowanie u zwierząt środków przeciwdrobnoustrojowych, które nie są stosowane w medycynie człowieka, może sprzyjać powstawaniu oporności na antybiotyki ludzkich patogenów i odwrotnie? W jaki sposób oporność może być ograniczona?

polubieniakomentarze
udostępnij
Moje ulubione
TwitterLinkedinTelegramTelegram
polubieniakomentarze
udostępnij
Moje ulubione

Witamy na 333

Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.

Świętujemy 153749 użytkowników na 333!

Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?
Polecane konta
3trzy3

3trzy3

Firma - Polska