Guillem Burset
International pork trade - Hiszpania AutorUrodził się 7 lipca 1953 r. w Cassà de la Selva (Girona).
Jest inżynierem techniki rolniczej (dyplom technika uzyskał w 1973 r. w Szkole w Barcelonie), choć nigdy nie pracował w tym charakterze.
Guillem Burset rozpoczął swoją drogę zawodową jako kierownik w firmie Jaume Abras, S.A. (masarnia mięsa wieprzowego), gdzie pozostał od 1977 do 1989 roku. W tym czasie został wybrany na prezydenta FECIC (Katalońskiej Federacji Przemysłu Mięsnego), pełniąc tę funkcję od 1986 do 1989 roku.
W 1990 r. pracował jako kierownik w hiszpańskim przedstawicielstwie międzynarodowej duńskiej firmy ESS-FOOD, która w tamtym czasie była pierwszą firmą handlującą wieprzowiną na świecie. W ESS-FOOD Hiszpania pozostał do grudnia 1993 roku.
W 1994 r. został wspólnikiem-założycielem firmy Grup Unexporc, S.A., która powstała w celu eksportu hiszpańskiej wieprzowiny. Grup Unexporc, S.A. jest jednym z liderów w tej działalności, w oparciu o produkcję jej głównych udziałowców: Cárnica Batallé i Matadero Frigorífico Avinyó.
W 2005 r. Guillem Burset opuścił Grup Unexporc, S.A., aby stworzyć własną firmę zajmującą się międzynarodowym handlem wieprzowiną.
W trakcie swojej kariery zawodowej uczestniczył w wielu kongresach jako prelegent, zawsze mówiąc o światowym handlu wieprzowiną (Pfizer Forum, UAB, Europorc...).
Guillem Burset jest entuzjastą szachów.
Zaktualizowane CV 03-paź-2013