Julie Ménard
Konsultant ds produkcji trzody chlewnej - Kanada AutorUzyskał tytuł licencjata w dziedzinie nauk o zwierzętach w MacDonald College na Uniwersytecie McGill w 1983 r.
Ukończył doktorat z medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie w Montrealu w 1987 roku.
Konsultant ds. produkcji trzody chlewnej, weterynarii i zarządzania ludźmi.
Pracuje w firmie zintegrowanej od 33 lat (1987- 2020). Pełnił funkcję kierownika produkcji stada 27 000 loch (2013-2020). Specjalizacja obejmuje hodowlę loch i knurów, zdrowie stada, produkcję i zarządzanie ludźmi.
Zainteresowania to produkcja zwierzęca, zapobieganie chorobom i ich eliminacja, bezpieczeństwo biologiczne i dobrostan zwierząt.
Przez lata zaangażowany w różne komitety, takie jak „Katedra Badań nad bezpieczeństwem żywności na Uniwersytecie Montrealskim”, regionalne projekty kontroli i zwalczania PRRS, a ostatnio Stowarzyszenie Lekarzy Weterynarii w Produkcji Zwierząt w Quebecu (AVIA) odpowiedzialne za program kształcenia ustawicznego ( 2018 do dziś).
Były prezes Canadian Association of Swine Veterinarians (2007) oraz w komitecie organizacyjnym spotkania IPVS, które odbyło się w Kanadzie w 2010 roku.
W 2012 roku otrzymał prestiżową nagrodę „Al Leman Science to Practice” od University of Minnesota za osiągnięcia zawodowe.
Zaktualizowane CV 21-maj-2020