Margit Andreasen
Danish Agriculture & Food Council - Dania AutorMargit ukończyła studia weterynaryjne w Royal Veterinary and Agricultural University, w Kopenhadze w 1989 roku. W 1999 roku uzyskała tytuł doktora. W kręgu jej głównych zainteresowań leżą choroby układu oddechowego, epidemiologia i immunologia świń. Od 1999 do 2001 roku pracowała w Danish Veterinary Laboratory, jako kierownik projektu mającego na celu analizę wpływu zaprzestania stosowania stymulatorów wzrostu na duńską produkcję trzody chlewnej.
Od 2001 do 2002 roku pracowała dla firmy biotechnologicznej, Genmab A/S, gdzie zajmowała się tworzeniem i przeprowadzaniem badań przedklinicznych. Od 2002 do 2008 roku była zatrudniona w duńskim oddziale Orion Pharma Animal Health, na stanowisku kierownika technicznego.
Obecnie Margit jest dyrektorem naukowym w Pig Research Centre, Danish Agriculture & Food Council. Jest odpowiedzialna między innymi za przeprowadzanie dużych badań klinicznych i badań nad zużyciem antybiotyków i opornością na nie. Jej publikacje i prezentacje są poświęcone przede wszystkim trzodzie chlewnej, zwłaszcza w zakresie chorób układu oddechowego, immunologii, epidemiologii, zużyciu i opornością na antybiotyki.
Zaktualizowane CV 03-paź-2013