Nuria Tous
IRTA - Hiszpania AutorNúria Tous ukończyła Biochemię na Faculty of Chemistry of the Universidad Rovira i Virgili (2007). Posiada Master’s degree z zakresu Żywienia i Metabolizmu z tego samego uniwersytetu i jest w trakcie pisania swojej pracy doktorskieij, ffinansowanej przez INIA, w Animal Nutrition Department IRTA, pod kierunkiem Dr. Enric Esteve Garcia.Jej praca doktorska bada różne czynniki żywieniowe, które mają wpływ na wypróżnianie, skład tłuszczu i ilość tłuszczu śródmięśniowego i jakość mięsa wieprzowego.
3-miesięczne okresy badań:
2010: The Department of “Animal Science, molecular nutrition and cell biology” at the University of Aarhus (Dania), badanie wpływu CLA na ekspresję niektórych genów związanych z metabolizmem tłuszczu
2011: The “Milk and Meat Production Research Department” at Agroscope Liebefeld, in Posieux – ALP (Szwajcaria), określenia włókien pierwotnych i wtórnych, kropel lipidowych i kolagenu w różnych mięśniach nowonarodzonych prosiąt.
W 2007 roku, z dotacji IRTA-Provimi, studiowała strawność białka i skrobi z różnych zbóż in vitro.
W ostatnim roku przeprowadziła w IRTA badanie kinetyki treści jelitowej u świń karmionych różnych źródeł zbożowych.
Zaktualizowane CV 17-sty-2013