Peter Kappel Theil (†)
Aarhus University - Dania AutorJego kariera akademicka rozpoczęła się w 1998 r. Doktorat przeprowadzał w latach 1999–2002, gdzie skupił się na metabolizmie energii i białek loch ciężarnych i karmiących. Po doktoracie przebywał 4 miesiące na University of Illinois w laboratorium Waltera Hurleya. W tym okresie pracował nad regulacją wzrostu sutka, funkcją sutka oraz regulacją produkcji siary i mleka. Od 2005 r. pracuje jako starszy naukowiec i koncentruje się na tym, jak można poprawić jakoś siary i produkcję mleka poprzez optymalizację żywienia loch.
Wiele uwagi poświęcono okresowi przejściowemu od późnej ciąży do wczesnej laktacji oraz tym, jak potrzeby żywieniowe i czas dostarczania składników odżywczych są bardzo istotnymi czynnikami dla wysokowydajnej lochy. Centralnym elementem tych badań było również spożycie siary i przeżycie prosiąt. W ciągu ostatnich 7-8 latach włożono wiele wysiłku w zrozumienie, w jaki sposób składniki odżywcze są pobierane i wykorzystywane podczas późnej ciąży i przez całą laktację. W 2018 r. został mianowany adiunktem na Sichuan Agricultural University w Chinach.
Zaktualizowane CV 18-cze-2019