Diagnostyka laboratoryjna: Salmonella
Jakie laboratoryjne metody diagnostyczne można zastosować w celu rozpoznania salmonellozy? Którą z nich należy wybrać w zależności od sytuacji? Jak zinterpretować wyniki?
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Lista najważniejszych chorób świń. Objawy, przyczyny, diagnostyka, kontrola i zapobieganie każdej z opisanych chorób. Niektóre z opisanych postępowań leczniczych mogą być zakazane w wybranych krajach. Informacje o wszystkich chorobach będą uzupełnione w kolejnych dniach.
Salmonelloza jest ważną chorobą bakteryjną u świń ze względu na zdolność do wywołania zatrucia pokarmowego u ludzi. Klinicznie salmonelloza objawia się jako biegunka, choroba ogólnoustrojowa lub zapalenie płuc.
Inne nazwy: salmonelloza
Salmonella jest szeroko rozpowszechniona u ludzi i zwierząt. Spośród wielu serotypów Salmonelli (a jest ich ponad 2400), i te ważniejsze wywołują chorobę u świń: Salmonella Choleraesuis i Salmonella Typhimurium. S. Choleraesuis jest specyficznym serotypem przystosowanym do świń i może powodować poważne schorzenia u loch (gorączka, apatia, posocznica, zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowych, zapalenie stawów i biegunka), ale zwykle nie jest groźny dla ludzi. Najczęściej występującym serotypem u świń jest Salmonella Typhimurium, czasami związana z biegunką u młodych świń i jest powszechnym źródłem zatrucia pokarmowego u ludzi. Świnie mogą być subklinicznymi nosicielami S. Choleraesuis przez dłuższy czas, ponieważ bakteria może przetrwać w węzłach chłonnych krezkowych, zlokalizowanych w jelitach. Wiele z tych nosicieli nie wydala bakterii w kale, chyba że znajdą się w stresujących warunkach. Niektóre świnie mogą wydalać bakterie w kale w sposób ciągły lub okresowy. Choroba zależy od szczepu i dawki, co oznacza, że istnieje potrzeba stosunkowo dużej liczby bakterii do wywoływania objawów klinicznych.
Salmonelloza może wystąpić u świń w każdym wieku, ale najczęściej dotyka świń przeznaczonych na tucz od 8 tygodnia życia. Salmonella obecna w przewodzie pokarmowym świń może zanieczyścić tuszę podczas uboju, co stwarza potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Lochy
Prosięta ssące
Prosięta odsadzone i tuczniki
Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej
Jakie laboratoryjne metody diagnostyczne można zastosować w celu rozpoznania salmonellozy? Którą z nich należy wybrać w zależności od sytuacji? Jak zinterpretować wyniki?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji