Diagnostyka laboratoryjna: zakażenia Streptococcus suis
Jakich metod diagnostyki laboratoryjnej mogę użyć do zdiagnozowania Streptococcus suis? Którą wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Streptococcus suis jest najważniejszym paciorkowcem świń powodującym zapalenie płuc, posocznicę, zapalenie stawów i zapalenie mózgu, duże znaczenie ma jego potencjał zoonotyczny.
Inne nazwy: Streptococcus suis, Streptococcus equisimilis, Streptococcus porcinus
Paciorkowce to mikroorganizmy często występujące u wszystkich zwierząt. Generalnie, ale nie zawsze są specyficzne gatunkowo. Głównymi gatunkami obecnymi u świń są Streptococcus suis, szeroko rozpowszechniony we wszystkich populacjach trzody chlewnej. Jest związany z występowaniem wielu chorób, w tym z zapaleniem opon mózgowych, posocznicą, zapaleniem mięśnia sercowego, zapaleniem stawów, zapaleniem wsierdzia i zapaleniem płuc. Wyizolowano ją również w przypadkach ronień i nieżytu nosa. Wzór i względne znaczenie różnych zespołów chorobowych różnią się w zależności od kraju.
S. suis dzieli się na co najmniej trzydzieści cztery serotypy. Poszczególne typy różnią się patogenicznością i objawami klinicznymi, które powodują. Niektóre rodzaje wydają się niepatogenne i zostały wyizolowane głównie od zdrowych zwierząt, niektóre są głównie związane z uszkodzeniami płuc, a niektóre zostały wyizolowane także od innych gatunków zwierząt. Niektóre typy, zwłaszcza typ 2, mogą powodować zapalenie opon mózgowych u świń i u ludzi. Na szczęście przypadki u ludzi są rzadkie.
Dla hodowcy ważne jest występowanie endemicznego zapalenia opon mózgowych wywołanego przez typ 2. Klinicznie zdrowe zwierzęta mogą przenosić bakterie w migdałkach przez wiele miesięcy. Lochy mogą nosicielami. Obecnie nie ma jeszcze żadnej metody eradykacji serotypu po zawleczeniu go do gospodarstwa, ponadto zaczyna on stanowić część normalnej flory. S. suis można szybko eliminować środkami dezynfekcyjnymi stosowanymi w gospodarstwach rolnych, w tym fenolowymi środkami dezynfekcyjnymi, zawierającymi chlor i jodoforami. Detergenty eliminują bakterie w ciągu trzydziestu minut.
Locha przekazuje przeciwciała przez siarę prosiętom ssącym, a zatem choroba ta jest rzadka w tej grupie, chyba że po raz pierwszy wchodzi do gospodarstwa. Częściej występuje od 2 do 3 tygodni po odsadzeniu, aż do 16 tygodnia życia. Na porodówce prawie 100% świń staje się nosicielami w ciągu trzech tygodni.
PRRS może zwiększyć częstość występowania zapalenia mózgu spowodowanego patogenicznymi szczepami, gdy po raz pierwszy zostaje zawleczony na fermę.
Gatunki Streptococcus inne niż S. suis także mogą powodować choroby u świń. Na przykład Streptococcus equisimilis powoduje sporadyczne przypadki posocznicy i zapalenia stawów u prosiąt ssących, zakażeń zastawek serca u rosnących świń i zakażeń macicy u macior. W Stanach Zjednoczonych Streptococcus porcinus powoduje ropnie w gardle i posocznicę, a czasami izoluje się go w przypadkach zapalenia płuc. Jednakże, w przypadku nowoczesnych ferm, przypadki ropni w gardle spowodowane paciorkowcami stały się rzadkie.
Lochy
Prosięta ssące, odchowalnia i tucz
Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej
Jakich metod diagnostyki laboratoryjnej mogę użyć do zdiagnozowania Streptococcus suis? Którą wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?
Ogniska S. suis są często związane ze współistniejącymi infekcjami i czynnikami stresowymi zidentyfikowanymi jako potencjalne czynniki wyzwalające, ale naturalny proces infekcji nie jest w pełni zrozumiały, więc chcieliśmy wiedzieć, jaki jest stan naturalnie zakażonych świń.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji