UE: zmiany w kontrolach urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego
Rozporządzenie wyjaśnia niektóre aspekty praktycznych ustaleń dotyczących badania poubojowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Rozporządzenie wyjaśnia niektóre aspekty praktycznych ustaleń dotyczących badania poubojowego.
Pogłowie w USA jest niższe niż we wrześniu 2020 r., ale nieco wyższe niż w czerwcu tego roku.
Z miesiąca na miesiąc maleje eksport wieprzowiny z UE do Chin, a łączna wielkość w lipcu jest już poniżej poziomów z 2020 r.
Chiny obniżyły swój cel w zakresie pogłowia loch, starając się kontrolować podaż i stabilizować ceny.
Liczba ubojów trzody chlewnej osiągnęła najwyższy poziom od 24 lat.
Teraz, gdy rzeźnie odrabiają zaległości spowodowane przez COVID-19, co przyniesie przyszły rok dla kanadyjskiego przemysłu trzody chlewnej?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 163307 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Wraz ze zmianami tego nowego rozporządzenia aktualizowane są przepisy dotyczące higieny, mające zastosowanie do produktów pochodzenia zwierzęcego.
Eksport produktów rolno-spożywczych i rybołówstwa osiągnął w 2020 r. rekordowy poziom, do czego przyczyniła się zagraniczna sprzedaż wieprzowiny i owoców.
W pierwszej połowie 2021 roku niemiecka produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o 1,2% w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego.
Przyznano dodatkowe 300 milionów P dla przydomowych i półkomercyjnych hodowli trzody chlewnej.
USDA przewiduje wzrost produkcji świń i wieprzowiny w Brazylii w latach 2021 i 2022.
Od maja ubiegłego roku chiński import wieprzowiny i podrobów był poniżej wartości z tego samego miesiąca poprzedniego roku.
Według indeksu cen mięsa FAO, światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu, podczas gdy ceny innych mięs wzrosły.
USDA przewiduje, że produkcja wieprzowiny w Chinach zmniejszy się w 2022 roku z powodu niskiego pogłowia świń, w tym loch.
Liczba świń w chowie ekologicznym wzrosła o 36% w latach 2010-2020 i stanowi nieco poniżej 1% całkowitego pogłowia świń.
Wartość eksportu wieprzowiny w pierwszych czterech miesiącach 2021 r. wzrosła o 10% w stosunku do ubiegłego roku.
Według chińskiego rządu, lochy hodowlane w tym kraju osiągnęły 102% poziomu z końca 2017 roku.
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE będzie nadal wzrastać w 2021 r., ponieważ dodatkowa produkcja w niektórych krajach UE z nadwyżką zrekompensowała spadek spowodowany ASF w Niemczech.
Prognoza rolnicza OECD-FAO na lata 2021-2030 zapewnia wgląd w światową produkcję i konsumpcję wieprzowiny na następne dziesięć lat.
Produkcja przemysłowych mieszanek paszowych w UE pozostała stabilna w 2020 r. pomimo połączonego efektu rozprzestrzeniania się chorób zwierząt i pandemii COVID-19.
Zgodnie z Indeksem Cen Mięsa FAO, w czerwcu notowania cen na wszystkie reprezentowane indeksy mięs wzrosły.
Zgodnie z danymi opublikowanymi przez USDA i opracowanymi przez amerykańską Federację Eksportu Mięsa (USMEF), napędzany imponującym wzrostem w wielu krajach, wartości eksportu wieprzowiny z USA pobiły poprzednie rekordy w maju.
OECD-FAO Agricultural Outlook dostarcza prognozy dla światowych rynków nasion oleistych i zbóż na lata 2021-2030.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji