Kalendarz

28. edycja Konferencji „Specjaliści Specjalistom”

wtorek18cze20242024-06-18środa19cze20242024-06-19
Hotel Metropolo by Golden Tulip ul. Orzechowa 11, Kraków, Polskahttps://www.rexan.pl/specjalisci2024wiktoria@rexan.pl.
28. edycja Konferencji „Specjaliści Specjalistom”

18.06.2024, Wtorek

8.00 – 9.00 Rejestracja uczestników

9.00 – 9.15 Powitanie gości – Dyrektor UCMW prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk

Uroczyste otwarcie – JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego
im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK

Sesja I

Czynniki oddziaływujące na sytuację w produkcji świń
Przewodniczący: Aleksander Dargiewicz (POLPIG)

9.15 - 9.30 Aleksander Dargiewicz (POLPIG) - Sytuacja w sektorze produkcji trzody chlewnej w UE, w tym w Polsce

9.30 - 10.00 Alice Stanton (Irlandia) - Obalanie mitów o szkodliwości mięsa czerwonego dla zdrowia w oparciu o obiektywne dane

10.00 - 10.30 Jan Hitzger (Czechy) - Najnowsze rozwiązania pozwalające na zrównoważoną produkcję świń

10.30 - 11.00 Simon Tible (Hiszpania) - Holistyczne podejście do ochrony zdrowia prosiąt sposobem na ograniczenie stosowania antybiotyków

11.00 - 11.15 Dyskusja

11.15 - 12.00 Przerwa

W czasie przerwy oficjalne otwarcie wystawy

Sesja II
 
Niekonwencjonalne sposoby oddziaływania na zdrowie świń
Przewodniczący: prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk (UCMW, UJ-UR Kraków)

12.00 – 12.30 Leonardo Hackenhaar (Brazylia) - Znaczenie szybkiego i prawidłowego dojrzewania układu pokarmowego prosiąt

12.30 – 13.00 Carlos Pineiro (Hiszpania) - Cyfrowa bioasekuracja oraz precyzyjne dane naukowe – niesamowite narzędzia do wykorzystania przez producentów trzody chlewnej

13.00 – 13.30 Jens Legarth (Dania) - Możliwości ograniczenia stosowania antybiotyków poprzez sterowanie mikrobiomem przewodu pokarmowego

13.30 – 14.00 Dyskusja

14.00 – 15.15 Przerwa - lunch

Sesja III
 
Narzędzia pozwalające na ograniczenie stosowania antybiotyków
Przewodniczący:  prof. dr hab. Roman Kołacz (UMK Toruń)

15.15 – 15.45 Jordi Mora (Wielka Brytania) - Rola lekarzy w ograniczaniu pandemii lekooporności i poprawie efektywności produkcji

15.45 – 16.15 David Llopart (Hiszpania) - Produkcja wysokiej jakości prosiąt odsadzonych, bez antybiotyków; konieczność właściwego zarządzania lochami

16.15 – 16.45 Péter Máté (Węgry) - Węgrzy mają smaka na wieprzowinę bez antybiotyków. Tylko mając dobry plan, można temu sprostać

16.45 – 17.15 Przerwa

17.15 – 18.15 Panel dyskusyjny: Przyczyny niepowodzeń w ograniczaniu stosowania antybiotyków w produkcji trzody chlewnej. Eksperci: Rajska M., Kwieciński P., Niemyjski R., Wojciechowski J.
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UCMW, UJ-UR Kraków)

20.00 Uroczysta Kolacja z Aukcją Charytatywną

​Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11

 

19.06.2024, Środa

Sesja IV
 
10 lat doświadczenia w zwalczaniu ASF w Polsce
Przewodniczący: prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń)

8.30 – 9.00 Krzysztof Jażdżewski (Warszawa) - Czego nauczyliśmy się zwalczając ASF przez 10 lat

9.00 – 9.30 Mateusz Kruszyński (PIW Namysłów) - Narzędzia i sposoby, które pozwoliły mi na skuteczne zwalczenie ASF w populacji dzików

9.30 - 10.00 Dyskusja

10.00 - 10.30 Przerwa

Sesja V
 
Choroby o przebiegu subklinicznym; jedna z przyczyn suboptymalnej produkcji świń
Przewodnicząca: prof. dr hab. Małgorzata Kotula-Balak (UCMW, UJ-UR Kraków)

10.30 - 11.00 Agnieszka Mańka (Olsztyn) - Subkliniczna Circowiroza – praktyczne aspekty diagnostyczne oraz przypadki terenowe

11.00 – 11.30 Zbigniew Arent (Kraków) - Zakażenie Leptospira Bratislava niedocenianą przyczyną zaburzeń w rozrodzie świń

11.30 – 12.00 Dyskusja

12.00 – 12.30 Przerwa

12.30 – 13.30 Panel dyskusyjny: Mój sposób na ograniczenie stosowania antybiotyków. Eksperci: Chachaj R., Porowski M., Schwarz T., Wenderski R.
Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UCMW, UJ-UR Kraków)

13.30 – 13.45 Kinga Biernacka (Warszawa) -  Gdzie lekarz weterynarii, specjalista chorób świń, znajdzie online najnowszą wiedzę użyteczną praktycznie?

13.45 – 14.00 Podsumowanie konferencji - prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

 

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji