Kalendarz

XXIX Międzynarodowa Konferencja "Specjaliści Specjalistom"

24-cze-2025 - 25-cze-2025
Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń
XXIX Międzynarodowa Konferencja "Specjaliści Specjalistom"

24.06.2025, Wtorek/ Tuesday

8.00. – 9.00.       Rejestracja Uczestników/ Registration of Participants

9.00. – 9.15.       Powitanie Gości/ Welcome of the conference Guests
Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk
Uroczyste otwarcie/ Opening ceremony
JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK

Sesja I/ Session I

Ból, odczucie, o którym lekarze powinni pamiętać/ Pain is a feeling about which vets should remember
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń

9.15. – 9.45.       Maciej Nowak (Warszawa/ Warsaw) - Kartezjańska koncepcja bólu
                             u zwierząt i jej konsekwencje/ Cartesian concept of pain and its consequences

9.45. – 10.15.      Ad Bakx (Niderlandy/ Netherlands) - Zintegrowane podejście do leczenia bólu – istotna część wszelkich działań mających na celu poprawę dobrostanu świń/ Integrated approach to pain management - essential part of any activity that aims to improve pig welfar
 
10.15. – 10.30.     Dyskusja/ Discussion

10.30. – 11.15.     Przerwa/ Break
                               Oficjalne otwarcie wystawy/ Official opening of the exhibition

Sesja II/ Session II

Ograniczenie stosowania antybiotyków i ZnO, wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń/ Reducing of the use of antibiotics and ZnO, a challange for veterinarians and pig producers
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk, UR Kraków

11.15. – 11.45.     Jürgen Zentek (Niemcy/ Germany, Freie Universität Berlin) - Europejski punkt widzenia na stosowanie cynku u prosiąt/ European perspective about the use of zinc for piglets

11.45. – 12.15.     Marc Solà (Hiszpania/ Spain) - Optymalizacja zdrowia przewodu  pokarmowego i zdrowia prosiąt bez ZnO, znaczenie plazmy krwi/
Optimizing piglet growth and digestive health without ZnO, the role of plasma

12.15. – 12.45.     Chris Schouten (Niderlandy/ Netherlands) - Ograniczenie stosowania   antybiotyków oraz poprawa zdrowia odsadzanych prosiąt poprzez zarządzanie mikrobiotą jelit/ Reduction of antibiotic use and improving health of weaners by managing of gut  microbiota
12.45. – 13.15.     Dyskusja/ Discussion
13.15. – 14.15.     Przerwa lunchowa/ Lunch break

 Sesja III/ Session III

Nowe i niedoceniane sposoby ochrony zdrowia świń/ Underestimated methods of swine health protection
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Małgorzata Kotulak - Balak,
UR Kraków

14.15. – 14.45.     Zhang Jie (Chiny/ China) - Postęp w możliwościach zwalczania ASF, PRRS
                                i i grypy u świń w Chinach/ Progress in control of ASF, PRRS  and SI in China

14.45. – 15.15.     Philippe Leneveu (Francja/ France) - Kontrola zakażeń M. hyo i PCV2
w gospodarstwach rodzinnych we Francji/ Control of infections by M. hyo and PCV2 on family farms in France

15.15. – 15.45.     Pedro Mendel (Hiszpania/ Spain) - Znaczenie jakości wody pitnej,
                                wpływ zawartych w niej substancji bioaktywnych na stan zdrowotny
                               świń/ The importance of the quality of drinking water and the impact of  bioactive substances used in it on the health of  pigs

15.45. – 16.15.     Jordi Mora (Wielka Brytania/ Great Britain) - Nowe możliwości i sposoby
                               ochrony zdrowia i produkcji świń/ New possibilities and ways of protection
of pig health and production

16.15. – 16.45.     Tomasz Trela (Austria/ Austria) - Ograniczenia w zastosowaniu antybiotyków  - wyzwania i szanse dla lekarzy weterynarii/ Limitations in the use of antibiotics, challenges and opportunities for veterinarians

16.45. – 17.15.     Przerwa/ Break

17.15. – 18.30.     Panel dyskusyjny/ Disccusion panel
                                Nowe rozwiąznia w ochronie zdrowia świń/ New possibilities in swine health    control
                                Eksperci/ Experts: Karolina Wódz, Paweł Burek, Robert Chachaj,  Waldemar Szczurek
                                Moderator/ Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UR Kraków

20.00.                    Uroczysta kolacja/ Gala dinner
                               Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11, Kraków

25.06.2025, Środa/ Wednesday

Sesja IV/ Session IV

Choroby świń podlegające kategoryzacji, wizerunek brażny mięsnej/ Categorise swine diseases, image of the meat industry
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski, UMK Toruń

8.30. – 9.00.     Krzysztof Jażdżewski (GLW, Warszawa/ Warsaw) -  Pryszczyca/ Foot and Mouth
Disease  FMD

Aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób świń wymagających rejestracji/ Notifable swine diseases curent epidemiological situation

9.00. –  9.30.     Łukasz Dominiak (Warszawa/ Warsaw) - Ochrona wizerunku brażny mięsnej/ Protecting the image of the meat industry

9.30. – 9.45.      Dyskusja/ Discussion

9.45. – 10.15.    Przerwa/ Break
 
Sesja V/ Session V

Nowe narzędzia w ocenie i zwalczaniu chorób świń/ New tools in control of swine diseases

Przewodniczący/ Chairman: dr hab. Zbigniew Arent, prof. UR Kraków

10.15. – 10.45.     Krzysztof Pająk (Grabica) - Nowe oblicza pleuropneumonii/ New faces
of swine pleuropneumonia

                            .
10.45. – 11.15.     Mariusz Jackiewicz (Warszawa/ Warsaw) - NutriSense - precyzyjne dane
to trafione decyzje/ NutriSense, precise data means accurate decisions

11.15. – 11.45.     Wojciech Bukała (Warszawa/ Warsaw) - IDALne szczepienia – tajemnica zdrowych świń/ IDAL vaccination the secret of healthy pigs

11.45. – 12.15.     Paweł Spyrka (UP Wrocław) - Wpływ przewlekłego i ostrego stanu
                               zapalnego na wyniki w sektorach rozrodu i tuczu/ The impact of chronic
and acute inflammation on the results achieved in reproduction and fattening sectors

12.15. – 12.30.     Dyskusja/ Discussion

12.30. – 13.45.     Panel dyskusyjny/ Discussion panel
                               Jakie nowsze rozwiązania wprowadziłem z sukcesem do swojej praktyki?/
                               What new solutions have I successfully implemented in my practice?
                               Eksperci/ Experts: Grażyna Kusior, Marian Porowski, Janusz Wojtczak, Jarosław Ukleja
Moderator/ Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

13.45. – 14.00.    Podsumowanie konferencji/ Conference summary
             prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji