333 na prezentacji Eurotier
Na prezentacji Eurotier 2024 we Frankfurcie spotkały się przedstawiciele mediów z 13 krajów. Dr Lothar Hövelmann, dyrektor generalny DLG, otworzył konferencję prasową tematem „Aktualne wyzwania i trendy w hodowli zwierząt na świecie: Perspektywa rolników”.
Prezentacja dotyczyła głównych obaw sektora: wojny w Ukrainie i zmian klimatycznych z wynikającą z nich niestabilnością na rynku surowców, debaty społecznej na temat rolnictwa, presji legislacyjnej, chorób takich jak ASF oraz rosnącego zapotrzebowania na zrównoważony rozwój.
Przedstawił dane dotyczące sektora, takie jak kształtowanie się światowej produkcji mięsa, gdzie wzrost produkcji kurczaków wyróżnia się na tle innych gatunków.
W ankiecie 69% producentów trzody chlewnej odpowiedziało, że planuje inwestycje w ciągu najbliższych 12 miesięcy. Inwestycje podzielono głównie na trzy główne obszary: dobrostan zwierząt, kontrola temperatury oraz budowa lub cyfryzacja.
Ines Rathke, Project Manager EuroTier, zaprezentowała nowe możliwości jakie oferują targi i ogłosiła zwycięzców nagrody Innovation Award EnergyDecentral.
Na koniec dr Heinz Bernhardt z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i przewodniczący Komisji Innowacji DLG EuroTier 2024 mówił o innowacjach i trendach w produkcji zwierzęcej oraz ogłosił zwycięzców nagrody EuroTier Innovation Award i Animal Welfare Award.
Zwrócił uwagę na pojawienie się sztucznej inteligencji, wskazując, że wyzwaniem na przyszłość jest wykrycie tego, co jest przydatne, a co nie. Poza sztuczną inteligencją, trendem wzrostowym jest automatyzacja i wdrażanie robotów, ze względu na niedobory siły roboczej. Zarówno sztuczna inteligencja, jak i robotyka potrzebują dostępnych, ustrukturyzowanych i wysokiej jakości danych, co będzie prawdziwym wyzwaniem. Jeśli chodzi o dobrostan, podkreślił trudną równowagę między zapewnieniem rzeczywistego dobrostanu a przestrzeganiem przepisów w celu uzyskania określonej certyfikacji.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 155822 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?