Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Odejście od systemu zarządzania cotygodniowymi partiami poprawiło czas do osiągnięcia stabilności, czas do osiągnięcia podstawowej produkcji i całkowite straty prosiąt na 1000 loch po wybuchu PRRS.
W jaki sposób atrofia małżowin nosowych i oddziaływanie B. bronchiseptica na rzęski wpływają na występowanie S. suis i zespołu zaburzeń oddechowych świń?
PRRS stanowi frustrujące wyzwanie, ponieważ wygląda na to, że musimy ciągle uczyć się tych samych lekcji, które już znamy, z okazjonalnym nowym rozdziałem.
Zbyt często pojedyncza sekwencja informacji jest wykorzystywana do wyciągania ważnych wniosków dotyczących źródła wirusa, zwłaszcza w przypadku nowych ognisk PRRS, kierowania postępowaniem w sprawie wybuchu epidemii i przyszłych interwencji.
W tym miejscu skupimy się na praktycznych zastosowaniach i wnioskach wyciągniętych z ostatnich badań terenowych dotyczących strategii reagowania na PRRSV w dotkniętych stadach hodowlanych.
W duńskiej produkcji świń postawiono cel - do 2025 roku 75% wszystkich tuczników będzie seroujemnych pod względem PRRS przy uboju. Zostanie to osiągnięte dzięki ścisłej współpracy władz weterynaryjnych, przemysłu trzody chlewnej, firm ubojowych, lekarzy weterynarii i producentów.
Co możemy zrobić, aby zapobiegać i kontrolować zakażenia w coraz większej liczbie stad, w których pojawiają się wysoce zjadliwe szczepy PRRS? Czym wyróżnia się szczep 1-4-4 L1C?
Przeglądamy nowości w wytycznych Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarzy Weterynarii Świń (AASV), które obejmują nowe techniki monitoringu oraz rozszerzone i modyfikacje kategorii.
Szczepy wirusa PRRS o wysokiej zjadliwości powodują bardziej nasilone objawy kliniczne, wyższą śmiertelność, większą wiremię i rozprzestrzenianie się w tkankach organizmu, a także silniejszą odpowiedź zapalną.
W tym artykule podsumowujemy dalsze dyskusje, które przeprowadziliśmy z dr Nauwynckiem na temat jego wyników badań dotyczących ewolucji relacji wirusa PRRS z organizmem gospodarza.
Dr Hans Nauwynck, profesor na Uniwersytecie w Gandawie, dokonuje przeglądu najważniejszych odkryć, w badaniach nad wirusem PRRS w ciągu ostatnich 30 lat.
Podsumowujemy naszą dyskusję z dr Hansem Nauwynckiem, profesorem na Uniwersytecie w Gandawie, związaną z kilkoma gorącymi tematami PRRS: autoszczepionkami, regionalną kontrolą i eliminacją oraz statusem PRRS dla knurów reproduktorów i loszek zastępczych.
Trzy najważniejsze rzeczy w programie kontroli PRRSV to: 1) planowanie; 2) planowanie i 3) planowanie.; a powodzenie programu zależy również od trzech ważnych czynników: 1) ludzi; 2) ludzie i 3) ludzie!
Dr Nauwynck omawia z nami główne luki w badaniach nad PRRSV i jego wizję przyszłości tej choroby w zakresie technologii diagnostycznych i strategii szczepień.
W tym artykule przeanalizujemy różne opcje diagnostyczne PRRS w oparciu o różne scenariusze, dla których wykonujemy próbobranie w kierunku PRRS w terenie.
Stabilizacje utrudnia długa zdolność przetrwania w środowisku, długi okres infekcji, ograniczona ochrona krzyżowa, szczepy o różnej patogeniczności i boczne rozprzestrzenianie się choroby.
Protokół ten pozwala na monitorowanie PRRS na wszystkich etapach produkcji trzody chlewnej z dobrymi wynikami, niewielkimi trudnościami technicznymi i niskimi kosztami.