Innowacja w zarządzaniu gnojowicą: System Moving Floor
Podczas niedawnej wizyty na fermie trzody chlewnej w Szwecji, 333 miało okazję zapoznać się z systemem Moving Floor, innowacyjną technologią poprawiającą dobrostan świń i redukującą emisje.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Podczas niedawnej wizyty na fermie trzody chlewnej w Szwecji, 333 miało okazję zapoznać się z systemem Moving Floor, innowacyjną technologią poprawiającą dobrostan świń i redukującą emisje.
Aby określić klucze do sukcesu w zarządzaniu lochami w systemach krycia i umieszczania w grupie, Francuska Izba Rolnicza Regionu Bretanii przeprowadziła ankietę wśród rolników, którzy wdrożyli ten system. Wyniki wskazały trzy strategie, które producenci stosują w tygodniu po odsadzeniu.
Oto jak zmontować „awaryjną” rampę przy użyciu paneli izolacyjnych pozostałych po budowie odchowalni.
Stosunkowo krótki, ale bardzo intensywny okres laktacji jest niewątpliwie kluczową fazą w produkcji trzody chlewnej zarówno dla loch, jak i prosiąt. Wrażliwość prosiąt i znaczne wymagania, przed którymi stoją lochy na tym etapie, sprawiają, że wczesne wykrycie problemów ma kluczowe znaczenie. Czy rozumiemy, co mówią nam zwierzęta?
Koncepcja ta znajduje się pomiędzy konwencjonalną a ekologiczną produkcją trzody chlewnej i koncentruje się na zrównoważonym rozwoju, dobrostanie zwierząt i efektywności ekonomicznej.
Jak dostosować zwykły kojec do specyficznych potrzeb prosiąt odsadzonych.
Analiza cyklu produkcyjnego trzody chlewnej i wdrażanie zrównoważonych środków od żywienia po przetwórstwo prowadzi do zmian w kierunku bardziej przyjaznego dla środowiska przemysłu i lepszego dobrostanu zwierząt.
Ten hodowca stworzył ruchomą metalową barierę, którą opiera się o ścianę, gdy nie jest używana, więc nie przeszkadza.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 169487 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Ogólne ryzyko wystąpienia ogniska PRRS jest 12 razy wyższe w ciągu pierwszych 15 dni po wypompowaniu obornika niż w pozostałej części roku.
Zwalczanie much nie powinno ograniczać się do miesięcy letnich, ponieważ odgrywają one znaczącą rolę w przenoszeniu chorób i dobrostanie ludzi i zwierząt.
Zmiany klimatyczne zmusiły rządy na całym świecie do egzekwowania przepisów mających na celu zmniejszenie śladu węglowego we wszystkich dziedzinach życia społecznego, w tym w produkcji trzody chlewnej.
Słoma jest najlepszym materiałem wzbogacającym, który zaspokaja potrzeby świń. Jak możemy ją zapewnić?
Planowanie określonych zadań, monitorowanie zapasów części zamiennych, sprawdzanie elementów elektrycznych - na czym polega prawidłowe zarządzanie utrzymaniem technicznym?
Rozwój produkcji trzody chlewnej w kierunku dużych integratorów i rozprzestrzenianie się śmiertelnych chorób, takich jak ASF, doprowadziły do zwiększenia nacisku na bezpieczeństwo biologiczne i metody ochrony zasobów związanych z dużymi gospodarstwami trzody chlewnej.
To rozwiązanie rolnika łagodzi efekt wiatru wiejącego przez okna, niezależnie od tego, czy mamy wentylację mechaniczną czy naturalną.
Co możemy zrobić, aby sprostać wyzwaniom w branży? Wprowadzać innowacje, prowadzić badania i przybliżać naukę do praktyki.
W niniejszym artykule opisano różne techniki, które można zastosować w celu zapobiegania emisji NH3 i CH4.
Sztuczna inteligencja nie jest przelotną modą w branży trzody chlewnej, ale trwającą rewolucją, która na nowo definiuje branżę.
Wiele parametrów projektowych gospodarstw uległo zmianie. Dobrostan zwierząt stał się jeszcze ważniejszy, a zmiany genetyczne doprowadziły do zróżnicowania produkcyjnego między rasami.
Rozwój wieloetapowej produkcji trzody chlewnej w ciągu ostatnich 25 lat nie był zgodny z pierwotnymi założeniami.
Hiszpania jest pierwszym krajem UE, który wprowadził przepisy dotyczące instalacji systemów nadzoru wideo w rzeźniach, idąc za przykładem Anglii, Szkocji i Izraela.
Osiem lat temu Granja Capdevila Torrent Ramaders uruchomiła swoją biogazownię wykorzystującą kofermentację i jest obecnie przykładem opłacalności ekonomicznej i zrównoważonego rozwoju.
Dzisiejszy przemysł trzody chlewnej zależy od dostaw odpowiednio zbilansowanej paszy, której jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrostanu i maksymalnej wydajności produkcyjnej świń.
W tym pierwszym artykule na temat emisji Xavier Flotats wyjaśnia, w jaki sposób główne gazy cieplarniane i amoniak są generowane w gospodarstwach rolnych.
Podawanie leków do wody przy użyciu zbiornika jest łatwą i elastyczną metodą, ale może być nieprecyzyjne, jeśli produkty, których używamy, nie są całkowicie rozpuszczalne.
Nagroda ta jest przyznawana gospodarstwom, które wyróżniają się w obszarach jakości, bezpieczeństwa biologicznego, zdrowia, dobrostanu zwierząt i zmniejszania wpływu na środowisko.
System ten wykorzystuje mały strumień powietrza przy nosie lochy, aby poprawić jej komfort termiczny.
Bardzo prosty i funkcjonalny panel do przemieszczania świń w tuczarniach.
Ta innowacyjna rampa zaprojektowana przez Hylife poprawia dobrostan prosiąt i zmniejsza obciążenie fizyczne pracowników gospodarstwa podczas procesu odsadzania.
Wybraliśmy się z wizytą do Piggly, gospodarstwa zrównoważonego pod względem ekologicznym, produkcyjnym, dobrostanu zwierząt i ekonomicznym.
Korytarz ten umożliwia przemieszczanie loch przy minimalnej interwencji personelu.
Jakie czynniki środowiskowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy? Enric Marco mówi o wpływie temperatury i wilgotności.... mogą one sprawić, że stracimy pieniądze.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 169487 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji