Jakie są właściwości kwasu laurynowego, głównego składnika tłuszczu stadiów larwalnych muchy Hermetia illucens?
Wyniki
niepoprawna odpowiedź
Larwy Hermetia illucens mają wysoką zawartość białka. Są również bogate w tłuszcze, a 60% to kwas laurynowy (C12: 0), który znany jest z działania przeciwdrobnoustrojowego na bakterie Gram-dodatnie.
Pytania
19-kwi-2018 Jaki parametr przeanalizowałbyś, czy istnieje problem słabego oświetlenia w sektorze krycia loch? 36% poprawne
12-kwi-2018 Najbardziej odpowiednią wielkością cząstek paszy dla loch: 35% poprawne
05-kwi-2018 Jakie są główne związki odpowiedzialne za zapach knura w tuszach? 54% poprawne
29-mar-2018 Jaki był wpływ PED w USA na masę ubojową świń? 36% poprawne
Losowe pytania
17-sie-2017 Które stwierdzenie dotyczące świerzbu jest fałszywe? 29% poprawne
30-sie-2018 Pierwsze świnie, u których wykryto ASF w Chinach pochodziły z targu w Jiamusi. Czy wiesz, jak daleko jest to od rosyjskiej granicy? 44% poprawne
10-sty-2019 Straty ekonomiczne powodowane przez wirusa grypy są szacowane na: 35% poprawne
11-kwi-2019 W całej Europie myśliwi dostarczają paszy dzikom. Czy znasz jej ilość? 39% poprawne
Łatwe pytania
17-lis-2022 Mówiąc o olejkach eterycznych w kontekście żywienia zwierząt, co oznacza słowo "eteryczny"? 80% poprawne
08-cze-2023 O ile UE musi zmniejszyć emisje do 2030 r. zgodnie z rozporządzeniem w sprawie wspólnego wysiłku redukcyjnego w odniesieniu do emisji gazów cieplarnianych z transportu, budynków i rolnictwa w państwach członkowskich? 71% poprawne
30-cze-2022 Szczepienie przeciwko zakaźnemu, zanikowemu zapaleniu nosa dotyczy: 93% poprawne
07-lip-2022 Które z tych zmian hormonalnych zachodzą przed oproszeniem się lochy? 78% poprawne
Trudne pytania
02-lip-2020 Jak zmieniła się produkcja pasz dla świń w UE w 2019 r. w porównaniu do 2018 r.? 13% poprawne
28-sie-2014 Która z tych chorób trzody chlewnej nie jest chorobą podlegającą obowiązkowi zgłoszenia do UE i OIE? 28% poprawne
31-mar-2016 Jaka jest największa ilość białka surowego, (w odniesieniu do suchej masy) które maksymalnie może strawić prosię ? 26% poprawne
18-sty-2018 Na który z tych czynników wpływa ilość fermentowalnego białka? 9% poprawne