Środki bioasekuracji, takie jak czyszczenie, dezynfekcja i okres przerwy pomiędzy cyklami produkcyjnymi na fermach trzody chlewnej są niezbędnymi działaniami zapobiegającymi pojawianiem się chorób zakaźnych. Dotychczas nie przeprowadzono badań, które badałyby wpływ dłuższego okresu przerwy produkcyjnej na obecność bakterii w odchowalniach.
W niniejszym badaniu oceniano wpływ okresu 10-dniowej przerwy produkcyjnej w odchowalniach dla bakterii tlenowych, Enterococcus spp., Escherichia coli, bakterii kałowych z grupy coli i oporne na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA). Monitorowano trzy 10-dniowe okresy przerwy produkcyjne, za każdym razem w 3 różnych obiektach. Obciążenie mikrobiologiczne mierzono przed dezynfekcją i w 1, 4, 7 i 10 dni po dezynfekcji.
Nie zaobserwowano znacznego spadku lub wzrostu E. coli, bakterii kałowych z grupy coli, MRSA i Enterococcus spp. Całkowita liczba flory tlenowej była najniższa 4 dnia po zakończeniu dezynfekcji (to jest 4,07 log CFU/625 cm2) (P <0,05), ale różnica w poszczególnych dniach próbobrania była nieznaczna (np. 0,6 log CFU/625 cm2), a więc nieznacząca. Ponadto obserwacja w dniu 4 nie została potwierdzone dla innych parametrów mikrobiologicznych. Po dezynfekcji poideł końcówki wciąż najczęściej były zanieczyszczone florą tlenową (np. 5,32 log jtk / 625 cm2) i Enterococcus spp. ( 95% z próbek było dodatnich) (P <0,01); podajniki paszy były najczystszym miejscem (całkowita flora tlenowa: 3,53 log jtk / 625 cm2 i Enterococcus spp. 50% pozytywnych próbek).
Badanie to wskazuje, że przedłużenie okresu przerwy produkcyjnej w odchowalniach do 10 dni po dezynfekcji bez dodatkowych środków bezpieczeństwa biologicznego nie ma wpływu na obciążenie środowiskowe florą tlenową, E. coli, bakteriami kałowymi z grupy coli, MRSA i Enterococcus spp.
K. Luyckx, S. Millet, S. Van Weyenberg, L. Herman, M. Heyndrickx, J. Dewulf and K. De Reu. A 10-day vacancy period after cleaning and disinfection has no effect on the bacterial load in pig nursery units.