X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

10-dniowy okres przerwy produkcyjnej na odchowalni nie wpływa na obciążenie środowiska bakteriami

Badanie to wskazuje, że przedłużenie okresu przerwy produkcyjnej w odchowalniach do 10 dni po dezynfekcji bez dodatkowych środków bezpieczeństwa biologicznego nie ma wpływu na obciążenie środowiskowe florą tlenową, E. coli, bakteriami kałowymi z grupy coli, MRSA i Enterococcus spp.

7 grudzień 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Środki bioasekuracji, takie jak czyszczenie, dezynfekcja i okres przerwy pomiędzy cyklami produkcyjnymi na fermach trzody chlewnej są niezbędnymi działaniami zapobiegającymi pojawianiem się chorób zakaźnych. Dotychczas nie przeprowadzono badań, które badałyby wpływ dłuższego okresu przerwy produkcyjnej na  obecność bakterii w odchowalniach.

W niniejszym badaniu oceniano wpływ okresu 10-dniowej przerwy produkcyjnej w odchowalniach dla bakterii tlenowych, Enterococcus spp., Escherichia coli, bakterii kałowych z grupy coli i oporne na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA). Monitorowano trzy 10-dniowe okresy przerwy produkcyjne, za każdym razem w 3 różnych obiektach. Obciążenie mikrobiologiczne mierzono przed dezynfekcją i w 1, 4, 7 i 10 dni po dezynfekcji.

Nie zaobserwowano znacznego spadku lub wzrostu E. coli, bakterii kałowych z grupy coli, MRSA i Enterococcus spp. Całkowita liczba flory tlenowej była najniższa 4 dnia po zakończeniu dezynfekcji (to jest 4,07 log CFU/625 cm2) (P <0,05), ale różnica w poszczególnych dniach próbobrania była nieznaczna (np. 0,6 log CFU/625 cm2), a więc nieznacząca. Ponadto obserwacja w dniu 4 nie została potwierdzone dla innych parametrów mikrobiologicznych. Po dezynfekcji poideł końcówki wciąż najczęściej były zanieczyszczone florą tlenową (np. 5,32 log jtk / 625 cm2) i Enterococcus spp. ( 95% z próbek było dodatnich) (P <0,01); podajniki paszy były najczystszym miejscem (całkowita flora tlenowa: 3,53 log jtk / 625 cm2 i Enterococcus spp. 50% pozytywnych próbek).

Badanie to wskazuje, że przedłużenie okresu przerwy produkcyjnej w odchowalniach do 10 dni po dezynfekcji bez dodatkowych środków bezpieczeństwa biologicznego nie ma wpływu na obciążenie środowiskowe florą tlenową, E. coli, bakteriami kałowymi z grupy coli, MRSA i Enterococcus spp.

K. Luyckx, S. Millet, S. Van Weyenberg, L. Herman, M. Heyndrickx, J. Dewulf and K. De Reu. A 10-day vacancy period after cleaning and disinfection has no effect on the bacterial load in pig nursery units.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji