X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

333 Emerging Voices - wpływ włączenia mączki Tenebrio molitor do diety świń

Praca doktorska na Uniwersytecie w Mediolanie (Włochy), której promotorem była Luciana Rossi.

Owady stanowią zrównoważone źródło białka o wysokiej wartości odżywczej, które może być stosowane w diecie świń. Celem tego badania była ocena wpływu włączenia mączki z larw Tenebrio molitor, jako częściowego zamiennika koncentratu białka sojowego, na wydajność, strawność diety i modulację mikroflory jelitowej u rosnących świń. W badaniu w sposób losowy przydzielono do dwóch grup 14 rosnących świń (w wieku 80 ± 2 dni) (7 zwierząt/kojec) na okres 28 dni: grupa kontrolna (CTRL) otrzymywała kompletną i zbilansowaną dietę (95%) z mieszanką uzupełniającą 4% sfermentowanym koncentratem białka sojowego i 1% olejem sojowym; grupa badana (TRT) była karmiona tą samą mieszanką uzupełniającą z dodatkiem 5% mączki z larw T. molitor w zastępstwie sfermentowanego koncentratu białka sojowego i oleju sojowego.

Zwierzęta ważono co tydzień i pobierano próbki kału i krwi w celu oceny strawności azotu i profilu metabolicznego surowicy za pomocą odpowiednio enzymatycznej analizy chemicznej i kolorymetrycznej. Z wymazów z odbytu wyekstrahowano DNA drobnoustrojów w celu oceny mikrobioty jelitowej poprzez amplifikację i sekwencjonowanie genu 16S rRNA. Podczas badania nie zaobserwowano różnic we wzroście, wydajności paszy i strawności diety dla składników białkowych i lipidowych. Porównywalne wyniki między dwiema grupami zaobserwowano dla stężenia albuminy, globuliny, mocznika i interleukiny-6 w surowicy, co sugeruje dobry stan zdrowia świń. Grupa TRT wykazała wzrost wskaźnika różnorodności beta po 28 dniach badania, co sugeruje modulację mikrobioty kałowej wywołaną włączeniem T. molitor (p < 0,05). Wyniki te sugerują, że 5% mączka T. molitor może być z powodzeniem stosowana jako częściowy zamiennik koncentratu białka sojowego w diecie rosnących świń.

icon View poster

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji