X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Analiza in vitro i ex vivo koinfekcji SIV i PRRSV

Badanie to pokazało wpływ koinfekcji i nadkażeń PRRSV / SIV na komórkową i tkankową odpowiedź immunologiczną na poziomie molekularnym.

13 sierpień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem przeprowadzonego badania było określenie wpływu podwójnej infekcji PRRSV i następnie SIV, w porównaniu do pojedynczych zakażeń, na makrofagach pęcherzyków płucnych świń (PAM), i "precyzyjnie ciętych przekrojów płuc" (PCLS). PAM wyizolowano ,a PCLS pozyskano z płuc zdrowych 8-tygodniowych świń. Następnie PRRSV (ATCC VR-2385) oraz lokalny szczep podtypu SIV H1N1 (A / Sw / Saskatchewan / 18789/02) zostały naniesione jednoczeńsie lub w odstępie 3h na PAM i PCLS na okres 18 godzin. W celu dokonania analizy odpowiedzi tkankowej przeprowadzono dla obu wirusów i beta-tubuliny barwienie immunofluorescencyjne, ilościowy real-time PCR i ELISA ukierunkowane na różne geny i białka (receptory rozpoznających patogen, interferon (IFN) typu I, cytokiny i genów indukowanych IFN).

Zaobserwowano graniczoną interakcję replikację drugiego wirusa powodowaną pierwszym wirusem. Po stronie gospodarza wystapił efekt synergiczny pomiędzy koinfekcją PRRSV i SIV dla niektórych transkryptów, takich jak TLR3, RIG-I i IFNP w PCLS. Zakażenie PRRSV 3h przed zakażeniem SIV zmniejszyło odpowiedź SIV, podczas gdy zakażenie SIV przed zakażeniem PRRSV miało niewielki wpływ na drugą infekcję.

Badanie to pokazało wpływ koinfekcji i nadkażeń PRRSV / SIV na komórkową i tkankową odpowiedź immunologiczną na poziomie molekularnym. To otwiera drzwi do dalszych badań na tym fascynującym i intrygującym polu.

Dobrescu I, Levast B, Lai K, Delgado-Ortega M, Walker S, Banman S, Townsend H, Simon G, Zhou Y, Gerdts V, Meurens F. In vitro and ex vivo analyses of co-infections with swine influenza and porcine reproductive and respiratory syndrome viruses. Vet Microbiol. 2014 Feb 21;169(1-2):18-32. doi: 10.1016/j.vetmic.2013.11.037. Epub 2013 Dec 14.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji