Niniejsze opracowanie przedstawia wyniki mikrobiologiczne audytu kontroli jakości w przypadku sztucznej inseminacji (AI) w stadach knurów w Niemczech i Austrii.
Analizowano świeże i przetworzone nasienie 344 knurów z 24 AI stad. Bakterie wykryto w 26% (88 z 344) z rozcieńczonych ejakulatów i 66,7% (18 z 24) stadach knurów. Gatunków bakterii znalezionych w dawce AI nie wyhodowano z nasienia, z którego pochodziły w 95,5% (84 z 88) z pozytywnym próbek. Dane te, jak również fakt, że w większości przypadków, wszystkie próbki z jednego stada były zanieczyszczone identycznymi bakteriami (gatunki i profil oporności) wskazują na zanieczyszczenia w trakcie procesu przetwarzania. Badania mikrobiologiczne, sprzętu laboratoryjnego i środowiska podczas przetwarzania nasienia w 21 stadach AI ujawnił dziewięć krytycznych punktów kontroli (HACCP). Na podstawie analizy wskaźników zanieczyszczenia próbek ejakulatu, poprawa stanu higieny była widoczna już w drugim audycie (F-test). Iloraz szans znalezienia zanieczyszczonych ejakulatów w pierwszym i drugim badaniu wynosiła 1,68 (z 95% przedziałem ufności w zakresie od 1,04 do 2,69). Największe zagrożenie mikrobiologiczne dla próbek stanowiły zlewy i odpływy. Dużą liczbę (> 103 jednostek tworzących kolonie / cm2) bakterii stwierdzono w szafach grzewczych, kontenerkach do przenoszenia ejakulatu i na ręcznie obsługiwanych elemenach i powierzchniach laboratoryjnych.
Podsumowując, obecne badanie podkreśla konieczność zarówno szkolenia personelu laboratoryjnego jak i monitorowania HCCP w rutynowej produkcji nasienia.
Schulze M, Ammon C, Rüdiger K, Jung M, Grobbel M. Analysis of hygienic critical control points in boar semen production. Theriogenology. 2015 Feb;83(3):430-7.
doi:10.1016/j.theriogenology.2014.10.004