X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Analiza krytycznych punktów kontroli w produkcji nasienia pozyskiwanego od knurów

Podsumowując, obecne badanie podkreśla konieczność zarówno szkolenia personelu laboratoryjnego jak i monitorowania HCCP w rutynowej produkcji nasienia.

3 luty 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Niniejsze opracowanie przedstawia wyniki mikrobiologiczne audytu kontroli jakości w przypadku sztucznej inseminacji (AI) w stadach knurów w Niemczech i Austrii.

Analizowano świeże i przetworzone nasienie  344 knurów  z 24 AI stad. Bakterie wykryto w 26% (88 z 344) z rozcieńczonych ejakulatów i 66,7% (18 z 24) stadach knurów. Gatunków bakterii znalezionych w dawce AI nie wyhodowano z nasienia, z którego pochodziły w 95,5% (84 z 88) z pozytywnym próbek. Dane te, jak również fakt, że w większości przypadków, wszystkie próbki z jednego stada były zanieczyszczone identycznymi bakteriami (gatunki i profil oporności) wskazują na zanieczyszczenia w trakcie procesu przetwarzania. Badania mikrobiologiczne, sprzętu laboratoryjnego i środowiska podczas przetwarzania nasienia w 21 stadach AI  ujawnił dziewięć krytycznych punktów kontroli (HACCP). Na podstawie analizy wskaźników zanieczyszczenia próbek ejakulatu, poprawa stanu higieny była widoczna już w drugim audycie (F-test). Iloraz szans znalezienia zanieczyszczonych ejakulatów w pierwszym i drugim badaniu wynosiła 1,68 (z 95% przedziałem ufności w zakresie od 1,04 do 2,69). Największe zagrożenie mikrobiologiczne dla próbek stanowiły zlewy i odpływy. Dużą liczbę (> 103 jednostek tworzących kolonie / cm2) bakterii stwierdzono w szafach grzewczych, kontenerkach do przenoszenia ejakulatu i na ręcznie obsługiwanych elemenach i powierzchniach laboratoryjnych.

Podsumowując, obecne badanie podkreśla konieczność zarówno szkolenia personelu laboratoryjnego jak i monitorowania HCCP w rutynowej produkcji nasienia.

Schulze M, Ammon C, Rüdiger K, Jung M, Grobbel M. Analysis of hygienic critical control points in boar semen production. Theriogenology. 2015 Feb;83(3):430-7.
doi:10.1016/j.theriogenology.2014.10.004

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji