Spożycie paszy przez lochy w okresie laktacji jest ważne, aby sprostać wymaganiom produkcji mleka. Zwiększenie spożycia paszy można osiągnąć poprzez włączenie aromatów, ponieważ mają one potencjał stymulowania loch poprzez poprawę smaku i zapachu.
Metody: 105 loch zostało przydzielonych do czterech grup porodowych w celu oceny wpływu podawania aromatu paszowego w dietach laktacyjnych na wydajność loch i miotów. Lochy z grup 1 i 2 rodziły w starym obiekcie porodowym w miesiącach letnich, a lochy z grup 3 i 4 rodziły w nowym obiekcie porodowym w miesiącach zimowych. Lochy zostały podzielone według masy ciała w obrębie przebytych porodów w 110. dniu ciąży i przydzielone do 1 z 2 metod żywieniowych. Diety były standardową dietą laktacyjną na bazie kukurydzy i soi (kontrola) lub dietą kontrolną z dodatkiem aromatu paszowego w ilości 0,05% diety.
Wyniki: Spożycie paszy przez lochę i produkcyjność były zależne od środowiska porodówki i skutkowały wieloma interakcjami z paszą aromatyzowaną. Od porodu do odsadzenia, lochy karmione paszą aromatyzowaną w starej porodówce miały tendencję do wyższego spożycia paszy w laktacji, podczas gdy w nowej porodówce nie zaobserwowano różnicy w średnim dziennym spożyciu paszy. Prosięta odsadzone od loch w starej porodówce miały wyższą masę ciała przy odsadzeniu i średni dzienny przyrost prosiąt od 2. dnia do odsadzenia w porównaniu do prosiąt od loch kontrolnych, podczas gdy w nowej porodówce było odwrotnie. Potomstwo z jednej grupy porodowej w starej porodówce zostało przeniesione do odchowalni. Łącznie 360 odsadzonych świń (5,7 kg) zostało przydzielonych do odchowalni w układzie czynnikowym 2 × 2 w celu oceny wpływu diety kontrolnej i aromatyzowanej na lochy oraz diety w odchowalni opracowanej z lub bez aromatu paszowego na wydajność wzrostu w 38-dniowym badaniu. Potomstwo od loch karmionych paszą aromatyzowaną miało większą masę ciała przy odsadzeniu, średni dzienny przyrost, średnie dzienne spożycie paszy i końcową masę ciała podczas badania. Aromatyzacja paszy dla prosiąt nie poprawiła ogólnej wydajności odchowu.
Wnioski: Podsumowując, prosięta odsadzone od loch karmionych paszą z dodatkiem aromatu były cięższe przy odsadzeniu w porównaniu do prosiąt odsadzonych od loch kontrolnych. Dodanie aromatu paszowego zwiększyło spożycie paszy przez lochy i średni dzienny przyrost prosiąt w ciepłym środowisku, ale nie w chłodnym środowisku.
Spinler MS, Gebhardt JT, Tokach MD, Goodband RD, DeRouchey JM, Kyle JM, Woodworth JC. Effect of lactation and nursery diets supplemented with a feed flavor on sow feed intake and lactation performance and subsequent weaned pig nursery performance. Translational Animal Science. 2023; 7(1): txad056. https://doi.org/10.1093/tas/txad056