X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Badanie przeżywalności świń w różnych fazach produkcji przy użyciu modeli genomicznych

Przeżywalność jest cechą złożoną o niskiej odziedziczalności, jednak nadal można uzyskać istotne korzyści genetyczne, zwłaszcza w ramach predykcji genomowej.

22 grudzień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Przeżywalność świń jest ekonomicznie ważną cechą z istotnymi implikacjami dla dobrostanu społecznego, tym samym wyróżnia się jako ważne kryterium selekcji w obecnym systemie hodowli świń. Naszym celem było oszacowanie (współ)komponentów wariancji dla przeżywalności w różnych fazach produkcji w populacji świń, jak również zbadanie korzyści z włączenia informacji genomowej poprzez jednoetapową genomową najlepszą liniową bezstronną predykcję (ssGBLUP) na dokładność predykcji cech przeżywalności w porównaniu z wynikami tradycyjnej BLUP. Indywidualne zapisy przeżywalności 64,894 prosiąt były oceniane w dwóch progowych modelach wielocechowych. Pierwszy model obejmował przeżywalność porodową, laktacyjną i łączną poodsadzeniową, podczas gdy drugi model obejmował przeżywalność w odchowalni i na tuczu. Bezpośrednie i matczyne wartości hodowlane zostały oszacowane przy użyciu metod BLUP i ssGBLUP. Ponadto, dokładność predykcji, skośność i dyspersja były dostępne przy użyciu metody walidacji regresji liniowej.

Bezpośrednie szacunki odziedziczalności dla przeżywalności we wszystkich badanych fazach były niskie (od 0,02 do 0,08). Przeżywalność w fazach przedodsadzeniowych (oproszenie i laktacja) była kontrolowana przez addytywne efekty genetyczne matki i prosięcia, chociaż strona matczyna była ważniejsza. Fazy poodsadzeniowe (odchów, końcowy okres tuczu i kombinacja obu tych faz) wykazywały takie same lub wyższe odziedziczalności bezpośrednie w porównaniu z fazami przedodsadzeniowymi. Korelacje genetyczne pomiędzy cechami przeżywalności w obrębie faz przedodsadzeniowej i odsadzeniowej były korzystne i silne, ale korelacje pomiędzy fazami przedodsadzeniową i odsadzeniową były umiarkowane. Dokładność predykcji cech przeżywalności była niska, choć wzrosła po uwzględnieniu informacji genomowej poprzez ssGBLUP w porównaniu z dokładnością predykcji z BLUP. Bezpośrednie i matczyne wartości hodowlane były podobnie dokładne z BLUP, ale bezpośrednie wartości hodowlane bardziej skorzystały z informacji genomowej. Ogólnie rzecz biorąc, zaobserwowano niewielki wzrost błędu systematycznego po włączeniu informacji genomowej, podczas gdy rozproszenie wartości hodowlanych zostało znacznie zredukowane.

Łączna przeżywalność po odsadzeniu wykazywała wyższą odziedziczalność bezpośrednią niż w fazach przedodsadzeniowych oraz najwyższą dokładność predykcji wśród wszystkich ocenianych faz produkcji, dlatego też wyróżniała się jako cecha kandydująca do poprawy przeżywalności. Przeżywalność jest cechą złożoną o niskiej odziedziczalności; jednakże, nadal można uzyskać istotne korzyści genetyczne, zwłaszcza w ramach predykcji genomowej.

Leite NG, Knol EF, Seccatto Garcia AL, Lopes MS, Zak L, Tsuruta S, Fonseca e Silva F, Lourenco D. Investigating pig survival in different production phases using genomic models. Journal of Animal Science. 2021; 99(8): skab217. https://doi.org/10.1093/jas/skab217

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji