X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Charakterystyka obrazów termicznych gruczołu mlekowego i wydajności u loch różniących się stanem zdrowia i liczbą ciąż

Termografia w połączeniu z systemami sztucznej inteligencji może pomóc w identyfikacji i ukierunkowaniu diagnostyki zwierząt z objawami, aby jak najszybciej podjąć odpowiednią reakcję.

19 październik 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Precyzyjna hodowla może powiązać odczyty z czujników w złożone dane, z których zostanie wygenerowany prosty wynik dotyczący wydajności, dobrostanu świń i zrównoważonego rozwoju gospodarstwa, które są głównymi czynnikami napędzającymi nowoczesną produkcję świń. Przykłady obejmują wykorzystanie termografii w podczerwieni do monitorowania temperatury loch w celu wykrycia wczesnych stadiów choroby. Aby uwzględnić te czynniki, przypisaliśmy 697 loch hybrydowych do czterech grup w zależności od liczby przebytych porodów. Ponadto, poprzez zebranie wyników klinicznych od każdej lochy i ich prosiąt, lochy zostały sklasyfikowane w trzech grupach: zdrowe, podejrzane o chorobę i chore. Ponadto, sutki zostały poddane termografii, a dane dotyczące wydajności zostały udokumentowane.

Wyniki wykazały, że prosięta chorych loch w ósmej lub wyższej ciąży miały najniższe dzienne przyrosty masy ciała [zdrowe; 192 g ± 31,2, podejrzane o chorobę; 191 g ± 31,3, chore; 148 g ± 50,3] i największą liczbę martwo urodzonych prosiąt (zdrowe; 2,2 ± 2,39, podejrzane o chorobę; 2,0 ± 1,62, chore; 3,91 ± 4,93). Ponadto, wszystkie chore lochy wykazywały wyższe maksymalne temperatury skóry sutków w termografii podczerwieni.

Termografia w połączeniu z systemami sztucznej inteligencji może pomóc w identyfikacji i ukierunkowaniu diagnostyki zwierząt z objawami chorobowymi w celu jak najszybszej reakcji.

Rosengart S, Chuppava B, Trost L, Henne H, Tetens J, Traulsen I, Deermann A, Wendt M, Visscher C. Characteristics of thermal images of the mammary gland and of performance in sows differing in health status and parity. Frontiers in Veterinary Science. 2022; 9. DOI: 10.3389/fvets.2022.920302.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji