Kwas organiczny stymuluje produkcję śluzu i wydzielin jelitowych z późniejszą korzyścią dla zdrowia jelit i działa jako silny inhibitor zapalenia jelit i rozwoju nowotworów. W badaniu oceniano zmiany w mikrobiocie jelitowej świń po suplementacji diety chronionym maślanem sodu w okresie tuczu (≈90 dni). Wykorzystano łącznie 100 świń w 8 kojcach (12-14 świń/kojec). Zwierzęta karmiono 3 dietami (starter, grower, finisher) w okresie tuczu (6 miesięcy). Do 4 losowo wybranych kojców dodano 3 kg chronionego maślanu sodu na tonę paszy. Pozostałe 4 kojce były karmione tymi samymi dietami bez dodatku (grupa kontrolna). Pobrano jeden gram treści okrężnicy od 18 świń (grupa badana, n=9 i grupa kontrolna, n=9). DNA bakteryjne zostało wyekstrahowane, a sekwencjonowanie 16S rRNA o wysokiej przepustowości wykorzystano do oceny zmian mikrobioty między grupami.
Grupy dzieliły 75,4% z 4697 zidentyfikowanych operacyjnych jednostek taksonomicznych. Nie stwierdzono różnic w różnorodności alfa, ale wykryto znaczące różnice dla niektórych konkretnych taksonów między grupami. Nisko reprezentowana gromada Deinococcus-Thermus, która jest związana z produkcją karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających, antyapoptotycznych i przeciwzapalnych, została zwiększona w grupie badanej. Prevotellaceae, Lachnospiraceae, Peptostreptococcaceae, Peptococcaceae i Terrisporobacter były zwiększone w grupie badanej. Bakterie z tych rodzin mają zdolność do fermentacji złożonych polisacharydów pokarmowych i wytwarzania większych ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o gatunki, tylko Clostridium butyricum był zwiększony w grupie badanej. Clostridium butyricum jest dobrze znany jako probiotyk u ludzi, ale jest również związany z ogólnymi pozytywnymi efektami jelitowymi (zwiększona wysokość kosmków jelitowych, lepsza masa ciała, zmniejszenie biegunki itp.
![](https://www.3trzy3.pl/3tres3_common/dist_nou/css/images/imb5.png)
Chociaż stosowanie chronionego maślanu sodu nie zmodyfikowało ogólnego bogactwa składu mikrobioty tych świń rzeźnych, mogło zwiększyć liczbę określonych taksonów związanych z lepszymi parametrami zdrowia jelit.
Bernad-Roche M, Bellés A, Grasa L, Casanova-Higes A, Mainar-Jaime RC. Effects of dietary supplementation with protected sodium butyrate on gut microbiota in growing-finishing pigs. Animals. 2021; 11(7): 2137. https://doi.org/10.3390/ani11072137