Kwas organiczny stymuluje produkcję śluzu i wydzielin jelitowych z późniejszą korzyścią dla zdrowia jelit i działa jako silny inhibitor zapalenia jelit i rozwoju nowotworów. W badaniu oceniano zmiany w mikrobiocie jelitowej świń po suplementacji diety chronionym maślanem sodu w okresie tuczu (≈90 dni). Wykorzystano łącznie 100 świń w 8 kojcach (12-14 świń/kojec). Zwierzęta karmiono 3 dietami (starter, grower, finisher) w okresie tuczu (6 miesięcy). Do 4 losowo wybranych kojców dodano 3 kg chronionego maślanu sodu na tonę paszy. Pozostałe 4 kojce były karmione tymi samymi dietami bez dodatku (grupa kontrolna). Pobrano jeden gram treści okrężnicy od 18 świń (grupa badana, n=9 i grupa kontrolna, n=9). DNA bakteryjne zostało wyekstrahowane, a sekwencjonowanie 16S rRNA o wysokiej przepustowości wykorzystano do oceny zmian mikrobioty między grupami.
Grupy dzieliły 75,4% z 4697 zidentyfikowanych operacyjnych jednostek taksonomicznych. Nie stwierdzono różnic w różnorodności alfa, ale wykryto znaczące różnice dla niektórych konkretnych taksonów między grupami. Nisko reprezentowana gromada Deinococcus-Thermus, która jest związana z produkcją karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających, antyapoptotycznych i przeciwzapalnych, została zwiększona w grupie badanej. Prevotellaceae, Lachnospiraceae, Peptostreptococcaceae, Peptococcaceae i Terrisporobacter były zwiększone w grupie badanej. Bakterie z tych rodzin mają zdolność do fermentacji złożonych polisacharydów pokarmowych i wytwarzania większych ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o gatunki, tylko Clostridium butyricum był zwiększony w grupie badanej. Clostridium butyricum jest dobrze znany jako probiotyk u ludzi, ale jest również związany z ogólnymi pozytywnymi efektami jelitowymi (zwiększona wysokość kosmków jelitowych, lepsza masa ciała, zmniejszenie biegunki itp.
Chociaż stosowanie chronionego maślanu sodu nie zmodyfikowało ogólnego bogactwa składu mikrobioty tych świń rzeźnych, mogło zwiększyć liczbę określonych taksonów związanych z lepszymi parametrami zdrowia jelit.
Bernad-Roche M, Bellés A, Grasa L, Casanova-Higes A, Mainar-Jaime RC. Effects of dietary supplementation with protected sodium butyrate on gut microbiota in growing-finishing pigs. Animals. 2021; 11(7): 2137. https://doi.org/10.3390/ani11072137