Jabłko jest owocem bogatym w fitochemikalia związane z dobrym stanem zdrowia, a jego zawartość zarówno błonnika pokarmowego, jak i związków fenolowych może częściowo przyczyniać się do tego korzystnego działania. Podobnie, produkt otrzymany w procesie ekstrakcji soku jabłkowego, wytłoki jabłkowe (AP), są znane jako bogate w biomolekuły korzystne dla zdrowia, takie jak związki fenolowe i terpenowe. Miąższ jabłkowy może być surowcem o dużym znaczeniu dla różnych zastosowań, takich jak produkcja kwasu mlekowego, a także źródłem błonnika pokarmowego i składników polifenolowych oraz potencjalną żywnością funkcjonalną dla sektora rolno-spożywczego. W przemyśle trzody chlewnej AP może być korzystnie wykorzystana do pokonania krytycznego etapu odsadzenia prosiąt. Dlatego też celem niniejszej pracy było określenie wpływu dwóch poziomów dodatku AP na wydajność, morfologię i mikrobiotę jelitową prosiąt odsadzonych od maciory oraz zbadanie tego składnika paszy jako strategii odsadzania. Doświadczenie przeprowadzono na 42 prosiętach od odsadzenia (28 dni życia) w okresie pięciu tygodni, stosując trzy diety izoenergetyczne i izoazotowe (0%, 2% i 4% suszonych AP) w siedmiu powtórzeniach na dietę (dwie świnie na kojec). Rejestrowano wyniki wzrostu i dane dotyczące konsystencji kału. Próbki kału oraz tkanki i treść jelitowa zostały pobrane w celu wykonania różnych technik analitycznych.
W rezultacie, diety AP były korzystne dla średnich dziennych przyrostów obliczonych w 3. tygodniu oraz niektórych parametrów architektury jelit w 35. dniu po odsadzeniu. Dieta zawierająca 4% AP miała korzystny wpływ na współczynnik wykorzystania paszy i energetyczną wydajność paszy w 35 dniu po odsadzeniu. AP wpływała na konsystencję kału i zwiększała liczbę wydalanych patogenów. AP w stężeniu 4% wpłynęło na bogactwo mikrobioty i profil bakterii, co zaobserwowano w odniesieniu do rodzaju Bacteroidetes i klasy Clostridia.
Dieta zawierająca 4% AP okazała się interesującą strategią odstawienia od piersi, która powinna być oceniona w dużej kohorcie.
Dufourny S, Antoine N, Pitchugina E, Delcenserie V, Godbout S, Douny C, Scippo ML, Froidmont E, Rondia P, Wavreille J, Everaert N. Apple Pomace and Performance, Intestinal Morphology and Microbiota of Weaned Piglets—A Weaning Strategy for Gut Health? Microorganisms. 2021; 9(3): 572. https://doi.org/10.3390/microorganisms9030572