X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czy probiotyki mogą łagodzić zaparcia i stany zapalne u loch w późnym okresie ciąży i laktacji?

Suplementacja diety probiotykami może zmniejszyć stan zapalny u loch ciężarnych i karmiących.

5 luty 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Zaparcia i ogólnoustrojowe stany zapalne są powszechne u loch w późnym okresie ciąży i laktacji, co powoduje problemy zdrowotne, takie jak zapalenie macicy, zapalenie gruczołu mlekowego, dystocja, a nawet urodzenie martwych prosiąt, co dodatkowo wpływa na wyniki przeżywalności i wzrostu prosiąt. Suplementacja probiotykami może przyczynić się do poprawy takich kwestii, ale korzystny mechanizm łagodzenia zaparć i poprawy motoryki jelit pozostaje niezbadany. Niniejsze badanie miało na celu zbadanie wpływu i mechanizmu suplementacji probiotykami w wodzie pitnej dla loch w późnej ciąży na zaparcia, stany zapalne i wyniki wzrostu prosiąt.

Metody: siedemdziesiąt cztery lochy zostały losowo przydzielone do grup probiotycznych (n = 36) i kontrolnych (n = 38). Aktywność jelit loch monitorowano w sześciu różnych punktach czasowych, tj. między 100 dniem ciąży (G100d, G106d i G113d) a 23 dniem laktacji (L6d, L13d i L19d). Odchody loch oceniano jakościowo przed codzienną poranną procedurą czyszczenia, a próbki krwi i kału loch pobierano w G100d, G113d i L23d.

Wyniki: podawanie probiotyków znacząco złagodziło zaparcia loch, zwiększyło poziomy IL-4 i IL-10 w surowicy, jednocześnie zmniejszając poziomy IL-1β, IL-12p40 i TNF-α w surowicy, a także zwiększyło dzienny przyrost prosiąt i masę odsadzeniową. Co więcej, podawanie probiotyków zmieniło bakteriom jelit lochy i strukturę / różnorodność fagomu, czemu towarzyszył wzrost niektórych potencjalnie korzystnych bakterii. W 113 dniu ciąży grupa probiotyczna posiadała wiele bioaktywnych metabolitów drobnoustrojów jelitowych, wiele enzymów aktywnych na węglowodany, które rozkładają pektyny i skrobię, maślan i octan w kale oraz niektóre metabolity surowicy zaangażowane w metabolizm witamin i aminokwasów.

Wnioski: efekty probiotyczne zostały prawdopodobnie osiągnięte poprzez zaaranżowane reakcje bakteriomu jelitowego, fagomu i bioaktywnych metabolitów, a także okrężnicy i metabolizmu ogólnoustrojowego u loch w późnym okresie ciąży.

Ma T, Huang W, Li Y, Jin H, Kwok L Y, Sun Z, Zhang H. Probiotics alleviate constipation and inflammation in late gestating and lactating sows. npj Biofilms and Microbiomes. 2023; 9(1): 70. https://doi.org/10.1038/s41522-023-00434-z

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji