X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czynniki poprawiające produkcyjność loch w komercyjnych stadach świń

Dokonujemy przeglądu istotnych czynników związanych z reprodukcyjnością loch, ich wydajności i produktywności stad w stadach. Obejmuje on zarówno czynniki na poziomie loch, jak i na poziomie stada.

17 maj 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Grupy wysokiego ryzyka obniżenia zdolności reprodukcyjnych samic świń charakteryzują się niską lub wysoką liczbą przebytych ciąż, zwiększoną temperaturą na zewnątrz, spadkiem spożycia paszy podczas laktacji, pojedynczą inseminacją, zwiększoną długością laktacji, przedłużonym okresem od odsadzenia do pierwszego krycia, niską masą urodzeniową lub niską przyrostami przed odsadzeniem, małą liczebnością pierwszego miotu, zwiększoną liczbą martwo urodonych prosiąt, mieszaniem miotów, wykorzystywaniem mamek i zbyt wczesnym lub zbyt późnym wiekiem przy pierwszym kryciu. Również samice, u których powtórzyła się ruja narażone są większym ryzykiem częstszych powtórek rui, a samice w okresie okołporodowym są bardziej narażone n śmierć. Grupy ryzyka na poziomie stada obejmują samice utrzmywane w stadach hodowlanych o niskiej efektywności, późny okres inseminacji, wysoką zmienność w obrębie przepływu zwierząt, ograniczoną liczbę miejsc na porodówkach i wahającą się strukturę wiekową.

 

Aby zmaksymalizować potencjał reprodukcyjny świń zaleca się ścisłe monitorowanie samic w grupach wysokiego ryzyka i poprawę zarządzania stadem. Dodatkowo należy wyznaczyć cele dla zarządzania stadem i parametrów wydajności w stadach o wysokiej wydajności.

Yuzo Koketsu, Satomi Tani and Ryosuke Iida. Factors for improving reproductive performance of sows and herd productivity in commercial breeding herds. Porcine Health Management 20173:1. DOI: 10.1186/s40813-016-0049-7

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji