X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czynniki ryzyka zmiażdżenia różnią się dla prosiąt żywotnych i prosiąt o niskiej żywotności w kojcach porodowych wolnostanowiskowych

Wyniki wskazują na znaczenie rozróżnienia między prosiętami o niskiej żywotności i żywotnymi w celu interpretacji czynników ryzyka strat spowodowanych zgnieceniem.

27 wrzesień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Nowonarodzone prosięta mają wysokie ryzyko zmiażdżenia przez lochę, a ryzyko to pociąga za sobą konsekwencje dobrostanowe i ekonomiczne. Celem tego badania było zbadanie znaczenia rozróżnienia między prosiętami o niskiej żywotności (straty wtórne) i prosiętami żywotne (straty pierwotne) dla oceny czynników ryzyka zmiażdżenia związanych z cechami lochy, miotu i środowiska. Jedenastu szwajcarskich rolników zarejestrowało dane produkcyjne loch (liczba przebytych ciąż, długość ciąży, liczba żywo urodzonych i martwo urodzonych prosiąt), dane (wiek, płeć, waga, przyczyna śmierci i oznaki osłabienia) dla każdego żywo urodzonego prosięcia, które zmarło w pierwszym tygodniu po urodzeniu (utrata prosiąt) oraz temperaturę otoczenia. Straty prosiąt zostały przypisane do pięciu zdarzeń kategorialnych: utrata prosiąt, podzielona na nie zmiażdżone i zmiażdżone, przy czym te ostatnie zostały dalej podzielone na zmiażdżone o niskiej żywotności i zmiażdżone żywotne. Prosięta zarejestrowane przez rolnika jako zmiażdżone zostały przypisane do zdarzeń o niskiej żywotności i żywotności w oparciu o masę ciała prosięcia i oznaki osłabienia (choroby, wady rozwojowe). Dane 9 543 żywo urodzonych prosiąt z 740 miotów zostały ostatecznie wykorzystane do statystycznego modelowania ryzyka śmierci w dowolnym momencie w pierwszym tygodniu po urodzeniu z powodu jednego z tych zdarzeń (model mieszanych efektów Coxa). Pięć potencjalnych czynników ryzyka analizowano jako współzmienne: liczbę przebytych ciąż, długość ciąży, liczbę żywo urodzonych prosiąt, liczbę martwo urodzonych prosiąt i dzienną liczbę godzin z temperaturą otoczenia >30C.

Zidentyfikowaliśmy dwa czynniki ryzyka zgonu z powodu zgniecenia prosiąt żywotnych, które nie zostały zidentyfikowane jako czynniki ryzyka dla zgniecenia prosiąt o niskiej żywotności, a mianowicie krótszy czas trwania ciąży i wyższa dzienna liczba godzin z temperaturą otoczenia > 30 ° C. Odwrotnie, zidentyfikowaliśmy dodatkowe żywo urodzone prosięta w miocie jako czynnik ryzyka dla zmiażdżenia prosiąt słabo żywotnych, ale nie dla zmiażdżenia prosiąt żywotnych.

Nasze wyniki wskazują na znaczenie rozróżnienia zmiażdżeń między prosiętami o niskiej żywotności i prosiętami o wysokiej żywotności dla interpretacji czynników ryzyka strat spowodowanych zmiażdżeniem. Dlatego sugerujemy, że do celów hodowlanych i badawczych należy dokonać tego rozróżnienia.

Spörri-Vontobel C, Simmler M, Wechsler B, Scriba MF. Risk factors differ for viable and low viable crushed piglets in free farrowing pens. Frontiers in Veterinary Science. 2023(10). https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2023.1172446

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji